2. Móét ik de moederkoek opeten?
9 vragen die je als twintiger niet luidop durft te stellen over bevallen
Of je er nu al klaar voor bent of niet, er komt een moment in het leven van elke twintiger waarop je beseft dat je niet zoveel over bevallen weet als je dacht. Wij zetten de 9 meest prangende vragen over geboorte op een rijtje.
1. Hoe lang duurt het om zwanger te worden?
Je vruchtbaarheid neemt af vanaf je dertigste levensjaar, rond de leeftijd van 40 heb je nog amper 5 tot 10% kans om zwanger te worden. Hoewel vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen dankzij middelen zoals IVF, is de kans om natuurlijk zwanger te worden het grootst in je twintiger jaren.
2. Móét ik de moederkoek opeten?
Nee. God, nee. Als je dat wil, praat dan met je dokter. Maar dit is absoluut niet verplicht.
3. Wat is een doula?
Een doula – meestal een vrouw – steunt en adviseert de mama in spe, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte. Deze persoon is niet te verwarren met een vroedvrouw. Vroedvrouwen zijn opgeleid om vrouwen te assisteren tijdens de bevalling. Een doula is het best te omschrijven als een soort van zwangerschaps- en bevallingscoach.
4. WTF is een geboorteplan?
Een geboorteplan is letterlijk een plan waarin uitgestippeld wordt hoe je hoopt te bevallen. In een ziekenhuis of thuis, met of zonder epidurale verdoving, etc. Of de geboorte effectief zo zal verlopen, is een ander verhaal…
5. Een bevalling is toch niet zó pijnlijk, hè? Vrouwen bevallen al eeuwen!
True, maar dat betekent niet dat het niet pijnlijk is. Lorelai Gilmore beschreef het niet voor niets als ‘een spagaat doen op een berg dynamiet’. Alle respect voor natuurlijke bevallingen, maar verwacht niet dat het een fluitje van een cent is.
6. Moet de vader aanwezig zijn bij de bevalling?
Je hoeft niet in een kamer te zijn met iemand die je daar liever niet wenst, maar wanneer het zover is, zal je toch wat morele steun nodig hebben. Of dat nu je lief, je mama of je beste vriendin is, zeg op voorhand aan je dokter wie je in de kamer wil, zodat hij ervoor kan zorgen dat je wensen gerespecteerd worden.
7. Wat is een Braxton Hicks? Is dat een wee?
Met Braxton Hicks – ook wel bekend als ‘harde buiken’ – worden de spiersamentrekkingen van de baarmoeder tijdens het derde trimester bedoeld. Dit zijn zogezegde oefenweeën die niet pijnlijk zijn, maar eerder aanvoelen als buikkrampen.
8. Hóé lang moet ik juist bevallen?
Wanneer je voor het eerst bevalt, duurt een gemiddelde arbeid zo’n acht uur. Zelfs al is het langer, een bevalling duurt zelden meer dan 18 uur. Zet je maar al schrap!
9. Wat met ontlasting?
Hét onderwerp waar niemand het over wil hebben wegens té gênant, maar stiekem willen we het toch allemaal weten. Het antwoord? Hoogstwaarschijnlijk wel. En de reden is simpel: de spieren die je gebruikt om een baby uit je lichaam te persen, zijn dezelfde als de spieren waarmee je een grote boodschap doet. Courage!
Nog meer leesvoer voor (aanstaande) mama’s:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier