Redactrice Eline woonde woensdag de bekerfinale bij. Conclusie? Voetbal is verdekke plezant, maar nog niet helemaal vrouwvriendelijk.
‘Gij zult in de bosjes plassen’: 10 geboden voor vrouwen op de voetbal
Voetbal is en blijft a man’s world, maar steeds meer vrouwen treden er tot toe. Redactrice Eline dompelde zich onder in de wereld van bier, luide gezangen en stiekeme schandalen en concludeerde dat voetbal verdekke plezant is, maar nog niet helemaal vrouwvriendelijk.
In Mechelen hangt de liefde voor Malinwa in de lucht. Als inwijkeling kon ik bijna niet anders dan die opsnuiven. Nadat ik dit seizoen enkele thuismatchen bijwoonde, volgde woensdag het ultieme hoogtepunt: de bekerfinale op de Heizel. De kansen van de KV werden door buitenstaanders niet bijster hoog geschat, maar vieren zouden de supporters sowieso doen. Ondanks het zwaard van Damocles (lees: van de Voetbalbond) dat boven de hoofden van de zogenaamde kakkers bengelt, zou er gedronken, gedanst en gesjanst worden. Tegen een volksfeest zeg ik nooit nee, dus stapte ik om 10u ‘s ochtends de supportersbus op om naar de Heizel te trekken. Als je iets doet, moet je ‘t goed doen!
Mijn ervaring vat ik samen in tien geboden die herkenbaar zullen zijn voor vrouwelijke voetbalfans, en een handige handleiding vormen voor nieuwelingen. O ja, moest je sinds gisteren onder een steen leven: KV Mechelen won de Beker!
1. Gij zult uw liefde voor wijn onderdrukken en pintjes drinken
Voetbal zonder bier is als...een café zonder bier. Veel variatie is er dan ook niet terug te vinden achter de toog van het gemiddelde stadion of fanpark. Menig vrouw zou misschien liever met een fris rosétje in de hand naar de match kijken, maar we moeten ons erbij neerleggen dat het toch een lauwe pint zal worden. Of een cola, zoals woensdag in het Koning Boudewijnstadion, waar enkel alcoholvrij bier geserveerd wordt. En denk maar niet dat je stiekem een flesje of flacon in je handtas kan verstoppen...
2. Gij zult een outfit met veel zakken uitkiezen en die ten volle benutten
...want handtassen zijn niet toegestaan in stadions. Een broek en een jas met diepe zakken is het antwoord, jurkjes zijn uit den boze. Het zou je verbazen hoeveel van de spullen die standaard in je handtas zitten, je zo toch wegkrijgt. Eigenlijk hebben de mannen dat goed bedacht, dat handtasloos bestaan.
3. Gij zult afzien van uw check-upmomentje in de toiletten
Zei ik al dat voetbal een mannenwereld is? Het zoveelste bewijs is de totale afwezigheid van spiegels in de wc’s van stadions. Een kwestie van budgetteren? Te veel risico op agressieve supporters die spiegels kapotslaan? Of misschien worden spiegels gewoon beschouwd als totaal overbodig aangezien geen enkele zichzelf respecterende ‘echte man’ zijn coiffure zou checken in de wc’s van een voetbalstadion. Maar kan er geen uitzondering gemaakt worden voor de vrouwenwc’s? Wij halen namelijk wél graag de halve beautycase die we in onze broekzakken verstopten boven om ons even op te frissen in de toiletten. On the upside: een voetbalstadion is de enige plek ter wereld waar de rij aan de vrouwentoiletten korter is dan aan de mannentoiletten. Feest!
4. Gij zult even vergeten dat voetbal ‘maar een spel’ is
Voetbal is een spelletje waarbij 22 volwassen mannen achter een bal aanlopen om ‘m weer weg te schoppen. Als je ‘t zo bekijkt, is de fun er natuurlijk snel af. Een match beleef je best door jezelf erin te smijten en te genieten van het spel. Want in tegenstelling tot op televisie zie je in een stadion helemaal niets van de mooie benen en konten van de spelers. Daar kan je je entertainment dus niet halen...
5. Gij zult bierdouches zonder klagen ondergaan
Een hardnekkige beautyfabel luidt dat bier goed is voor je haar. Zij die het willen testen, moeten een voetbalmatch bijwonen en hopen dat er gescoord wordt. Je wordt gegarandeerd gewassen met het heerlijk geurende gerstenat. En dan maar hopen dat je ergens in je broekzakken een staaltje parfum en een flesje reinigingsgel hebt weggestopt.
6. Gij zult roepen, zingen en klappen alsof u leven ervan afhangt
Het palmares van voetballiederen is indrukwekkend, zeker in het geval van KV Mechelen, maar gelukkig niet heel moeilijk te memoriseren. Bovendien draait het allemaal om het enthousiasme. Je hoeft je alleen maar te laten meeslepen door de bezieling van de echte supporters en de match wordt vanzelf een pak leuker. Volgens mij weten heel wat mensen in het stadion voor de helft van de tijd trouwens ook niet wat ze zingen. Mompelen dan maar!
7. Gij zult niet snel geschoffeerd zijn
De hardcore feministe en social justice warrior in jezelf laat je best thuis wanneer je naar een voetbalmatch trekt. Zelfs anders zo zachtaardige mannen hangen in het stadion graag het beest uit, en daar horen nu eenmaal schunnige moppen en schreeuwpartijen bij. Nog net iets vaker dan de pink (voor het bestellen van een pintje), vliegt de middelvinger te pas en te onpas de lucht in, vooral wanneer de scheids zijn fluitje bovenhaalt. En dan heb ik het nog niet over de tientallen fluiten – niet die van de scheids deze keer – die je te zien krijgt door in het wild plassende mannen die zich niets aantrekken van omstaanders. Onze arme oren en ogen!
8. Gij zult concluderen dat de vrouw nog steeds een vreemd wezen is in de wereld van het voetbal
Een mooi bewijs daarvan was het fanpark dat woensdag voor de bekerfinale werd opengesteld voor de supporters van KV Mechelen. Daar stonden zo’n tien Dixi-toiletten, terwijl er meer dan 20.000 tickets werden verkocht. Vervelend voor de mannen bij wie het bier en de stress op de darmen sloeg, maar nog veel vervelender voor de vrouwen die zo’n drie kwartier mochten aanschuiven voor een plasje. Oplossingsgericht als vrouwen zijn, werden verschillende openbare toiletplekjes in de bosjes gecreëerd, telkens bewaakt door een allesziende vriendin. Het gevolg: blaadjes in de onderbroeken, schrammen van takken op handen, billen en andere niet gespecificeerde plekken en natte schoenen door de drassig geworden grond. Heerlijk!
9. Gij zult meeleven zoals ge nooit had verwacht te kunnen meeleven
Je zou door al het voorgaande misschien denken dat een voetbalmatch een hele beproeving is voor een vrouw, maar het blijkt dit alles helemaal waard te zijn. Want voetbal is een beleving waar je niet aan ontsnapt. Hoewel ik de wedstrijden van KV Mechelen die ik zag nog steeds op een hand kan tellen, stierf ik in de laatste minuten van de match van de spanning. De ontlading na het verlossende fluitsignaal was enorm. Net als afgelopen zomer, toen ik verschillende gaten in de lucht sprong bij de magnifieke goal van Chadli tegen Japan, schrok ik van mijn eigen inleving. Blijkbaar is dat wat voetbal met een mens doet, ook met een vrouw.
10. Gij zult genieten
‘Voetbal is een feest’, zongen we in 2000 met Sergio mee. En of hij gelijk had. De sfeer die tijdens de laatste momenten van de match in het Koning Boudewijnstadion hing woensdag, bezorgde me minutenlang kippenvel. Na het laatste fluitsignaal voelde zelfs ík, die niet in het minst pretendeer een echte kakker te zijn, heel even tranen opzetten. Voor mij was dit een leuk uitstapje op een vrije dag, maar voor velen daar was het de bekroning van jarenlang trouw supporteren, in goede en heel slechte tijden. Dat werd je gewaar in heel je lijf. Het moment voelde historisch, ook al is het ‘maar een spel’. Het feest achteraf was eveneens historisch te noemen, al zal dat voor velen een eerder wazig stukje geschiedenis zijn. Maar dat zal de kakkers en mezelf er niet van weerhouden er nog een tijdje van na te genieten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier