Een intieme en übergezellige kerstperiode verzekerd!
9 Scandinavische kersttradities die wij dit jaar willen kopiëren
Ze nemen heerlijke koffiepauzes, kennen de beste interieurtips en weten als geen ander de balans tussen werk en privé te bewaken. In Scandinavië lijkt alles net dat tikkeltje aangenamer. Daarom waren wij benieuwd naar hun kersttradities en ook daar slagen ze met vlag en wimpel in. Deze Scandinavische kersttradities kopiëren wij dit jaar dan ook met veel plezier. God jul – of: vrolijk kerstfeest!
‘Silent Night’ wordt in alle talen hetzelfde gezongen, maar dat wil niet zeggen dat de kerstperiode er overal ter wereld hetzelfde uitziet. In de Verenigde Staten wordt er geen kerst gevierd zonder Thanksgiving, in ons Belgenlandje staat er naar aloude traditie gourmet of fondue op het menu en in Scandinavië hebben ze nóg andere eeuwenoude gebruiken waar wij stiekem best wel jaloers op zijn.
Ze bouwen de gezelligheid langzaam op
De Zweden weten wat goed is en beginnen daarom al ruim op voorhand (lees: vier weken) aan het kerstfeest. Hoewel Kerstmis het hoogtepunt van december is, vinden zij de voorbereidingen van het kerstfeest minstens even leuk. Om in stijl van start te gaan, bakken ze op 1 december peperkoek en nippen ze van homemade glögg (glühwein). Zo zijn ze helemaal voorbereid op het uitgebreide kerstmenu dat ze elk jaar op tafel toveren.
Ze houden de protserige kerstversiering achterwege
En smukken de kersttafel op een subtiele, maar mooie (lees: typisch Scandinavische) manier op. Waar je je in Zweden, Noorwegen en Denemarken zoal aan mag verwachten? Een rustieke en natuurlijke kerstversiering, zonder felgekleurde lichtjes en pratende kerstmannen. Denk aan kransen aan de deuren, kaarsen in elke kamer en ornamenten van hout en stro.
Ze zetten er tomtes voor de deur
De tomte is vooral in Zweden een belangrijk figuur tijdens de kerstperiode. Het kleine wezentje lijkt op een kabouter en zou volgens de Zweedse folklore vroeger een soort van behulpzame elf geweest zijn die de inwoners van het dorp hielp. Anno 2024 is hij nog steeds aanwezig in Zweden, hetzij in de vorm van een kleine mythische kerstman. Kinderen laten elk jaar een kom pap achter bij de kerstboom om hem te bedanken voor het werk dat hij verricht heeft en op vele plaatsen kan je hem ook aan de voordeur, in de vorm van een standbeeld, spotten.
De cadeautjes worden pas uitgedeeld als het donker is
In de meeste Scandinavische landen wachten zowel de volwassenen als de kinderen tot het buiten pikdonker is voordat ze de cadeautjes beginnen uit te delen. De kerstman stopt de pakjes er trouwens niet in een sok. Hij legt ze wel zorgvuldig onder de kerstboom, die in de meeste woonkamers vlakbij de haard staat. Ze hebben de zon wel in hun voordeel, want in bepaalde streken gaat die al onder om 14u in de namiddag.
En ze worden met zorg ingepakt
Je cadeautjes door een winkebediende laten inpakken? Not done in Scandinavië! Het is de bedoeling dat je de pakjes zelf op een eenvoudige, maar mooie en liefst duurzame manier inpakt. Geen tralala, glitters en stickers op het inpakpapier, wel een mooi en persoonlijk gedichtje dat een subtiele hint geeft over wat er in het cadeautje zit.
Iedereen kijkt er naar hetzelfde tv-programma
Elke kerstavond verzamelen de Zweden, Noren en Finnen zich rond 15u voor de televisie om naar een reeks oude Disneyfilms van Donald Duck (in het Zweeds: Kalle Anka) te kijken. Het zijn elk jaar exact dezelfde tekenfilms die worden uitgezonden en iedereen (ook volwassenen) kijkt met veel plezier naar de films. Een beetje bizar? Misschien. Kitscherig en gezellig? Zeker weten!
Ze serveren een gigantisch buffet
Geen gourmet of simpele kaasfondue in Scandinavië. Wel een reusachtige tafel vol lekkers en enkele typische specialiteiten – neen, geen gehaktballetjes van Ikea. Denk: gerookte zalm, pekelharing, ribbetjes, ovenham, en gebakken aardappelen.
Ze vieren op 23 december ook al eens Kerstmis
In Scandinavië, en dan vooral in Noorwegen, kunnen ze maar geen genoeg krijgen van Kerstmis. Op 23 december schuiven ze er ook al eens met de voetjes onder tafel om ‘kleine kerstavond’ te vieren. Dan bakken ze met heel het gezin peperkoek en eten ze warme rijstpudding, risengrynsgrøt, die ze op smaak brengen met kaneel, suiker en boter. In één potje zit een amandel verstopt. Wie de amandel vindt, wint een marsepeinen varkentje.
De feestperiode eindigt pas op 13 januari
De Zweden geven ze er na Nieuwjaar nog lang de brui niet aan. Pas op 13 januari (Sint-Knoetsdag) bergt elk gezin de kerstdecoratie weer op en dansen ze voor een laatste keer met het hele gezin rond de kerstboom. Daarna gooien ze ‘m – letterlijk! – door het raam en eten ze de allerlaatste restjes van de feestmalen op.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier