'Zelf ben ik van het principe: I'll try anything twice. Noem het gezonde nieuwsgierigheid, noem het journalistieke research.'
COLUMN: ‘Blowen is illegaal, maar bezit onder 3 gram wordt gedoogd. Behoorlijk schizofreen’
Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.
Alle tieners zeggen ja tegen MDMA, maar met de twintigers lijkt het wel mee te vallen. Uit Flairs grote drugsenquête blijkt dat maar 27 % van de 1000 ondervraagde vrouwen ooit een jointje rookte en slechts 7 % met harddrugs heeft geëxperimenteerd. Oef! Hoewel de resultaten me geruststellen, verbazen ze me ook. Ik vermoed dat de vragenlijst niet echt uitgebreid in het Antwerpse nachtleven heeft gecirculeerd.
Ondanks de misleidende war on drugs van onze burgemeester spot ik namelijk elk weekend jongens en meisjes die niet alleen ja zeggen tegen MDMA, maar ook tegen coke, ketamine en speed, om maar iets te zeggen. Al zal je hen eerder over sos, ket en spek horen spreken. Soit. Zelf ben ik van het principe: I’ll try anything twice. Noem het gezonde nieuwsgierigheid, noem het journalistieke research. Meer kan ik daarover niet kwijt, want mijn mama leest mee. Nu is dit geen pleidooi pro drugs. De gevaren van verslaving zijn reëel en de gevolgen gruwelijk. Maar dat neemt helaas hun aantrekkingskracht niet weg.
Je kan druggebruik verbieden, maar nooit volledig verbannen. Moet het dan zelfs wel verboden blijven?
De mensheid wordt al sinds de oertijd high. In Spanje en Algerije zijn rotsschilderingen gevonden van hallucinogene paddenstoelen. Prehistorische shrooms dus. Op het Caraïbische eiland Carriacou ontdekte men zelfs snuifbuisjes uit het stenen tijdperk! Wat was mijn punt ook weer? Je kan druggebruik verbieden, maar nooit volledig verbannen. Moet het dan zelfs wel verboden blijven? Nederlandse talkshowhost Arjen Lubach brak onlangs een lans voor de legalisering van xtc. Een recreatief pilletje blijkt volgens de wetenschap namelijk minder schadelijk dan alcohol.
Zo ver als onze progressieve noorderburen willen wij brave Belgen wellicht niet gaan, maar de helft van onze ondervraagden gelooft wél in het legaliseren van softdrugs. Canada deed het ons voor in oktober en ook in Uruguay en verschillende Amerikaanse staten is het verhandelen en gebruiken van cannabis toegestaan. Georgië en Zuid-Afrika aanvaarden dat laatste en verbieden enkel de verkoop.
In België is blowen nog steeds illegaal, al wordt bezit onder 3 gram gedoogd. Een beleid dat experts als ‘schizofreen’ omschrijven. De voordelen van legalisatie zijn, euh, legio: dalende criminaliteit, stijgende kwaliteit en veiligheid, om van geld in het laatje van de staatskas nog maar te zwijgen. Waarom zouden we ons dan nog tegen de internationale tendens verzetten? Net als voor drank en tabak zijn er regels nodig, maar verder zeg ik: legalize it. Al wil ik dan wel vriendelijk vragen of iemand mij tegen die tijd éíndelijk kan leren rollen.
Meer columns van Catherine:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier