Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ik schrijf deze column met een glas rosé binnen handbereik, dus nee, dat heeft niets met een plotse voortplantingsdrang te maken.'

COLUMN: ‘Na zestien jaar heb ik genoeg van de pil en ik ben niet alleen’

Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze in deze column elke week haar avonturen.

Ontpillen


Ik ben met de pil gestopt. Aan al wie nu net als mijn moeder argwanend kijkt: ik schrijf deze column met een glas rosé binnen handbereik, dus nee, dat heeft niets met een plotse voortplantingsdrang te maken. Na bijna zestien jaar onafgebroken gebruik heb ik er gewoon even genoeg van. En ik ben schijnbaar niet alleen. Volgens recente cijfers van Sensoa daalt de populariteit van de pil bij volwassen vrouwen. Voorgaande generaties verwelkomden het medicijn als een wondermiddel dat hen onafhankelijkheid tussen de lakens schonk, en terecht! De pil heeft meer gedaan voor de ontvoogding en seksuele bevrijding van de vrouw dan eender welk feministisch traktaat.

De millennials van nu zijn echter pilmoe, zo blijkt. Ze hebben steeds meer oog voor de negatieve bijwerkingen van hun geliefde geboortebeperking en worden in die scepsis gesterkt door wetenschappers als dr. Sarah Hill, een Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie wier boek Je brein aan de pil begin dit jaar in het Nederlands verscheen. Ze beschrijft hoe hormonale anticonceptie onze stemming beïnvloedt. Dat is niets nieuws, natuurlijk. De pil houdt je hormoonspiegel constant, waardoor er geen eisprong plaatsvindt (yay!) maar je gevoelens ook afgevlakt kunnen worden (hmm). Hill schrijft de pil niet af, maar vindt wél dat we de boel eens grondig moeten bevragen – dat doen wij trouwens ook op Flair.be, waar je deze week tal van artikels over vruchtbaarheid leest.

Het kan niet anders dan dat een hormooncocktail die je dagelijks inneemt een effect op je gemoed heeft, toch?


Ik moet toegeven dat mijn eigen beslissing niet werd beïnvloed door vakliteratuur, maar door de bevindingen van mijn omgeving. Vriendin F. zag haar libido post-pil opeens de hoogte ingaan, al kan dat ook iets met de intrede van een nieuwe lover te maken hebben. M. vertelt hoe ze drie kilo kwijtraakte en er niet eens moeite voor hoefde te doen! Wat betreft dat laatste koester ik eerlijk gezegd weinig hoop. Zaken waarvan elke andere persoon afvalt, leiden bij mij steevast tot gewichtstoename. Stress op het werk: +1 kilo. Liefdesverdriet: +2 kilo. Laten we zeggen dat mijn metabolisme geen podiumplaats verdient.

Hoewel ik kritisch naar de mogelijke voordelen van ontpillen kijk, ben ik toch vooral benieuwd. Het kan niet anders dan dat een hormooncocktail die je dagelijks inneemt een effect op je gemoed heeft, toch? Op een conclusie is het nog even wachten, maar voor advies belde ik alvast mijn zus op, die vroedvrouw is. Wanneer ik ooit aan kinderen begin, hoop ik dat zij de zwangerschapsyoga, bevalling én opvoeding voor haar rekening wil nemen. Ze waarschuwde me dat je na je laatste strip meteen weer vruchtbaar kan zijn, dus zat er niets anders op dan voorzorgen te nemen. Ik naar de supermarkt op zoek naar een doos Durex. Waarom bewaren ze die dingen altijd achter de kassa?! De ideale anticonceptie is voor iedereen anders, maar het pure gemak van de pil mis ik nu al. Probeer maar eens subtiel een maxipak condooms te bestellen vanachter een mondmasker.

 

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '