Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Laure Van Hijfte voor Flair

'Misschien moeten we met Kerstmis in de plaats van cadeaus onze excuses en kwetsbaarheid delen met elkaar.'

Jef (29) maakt mentale gezondheid bespreekbaar met Onbespreekbaar: ‘All I want for Christmas is… verbinding’

De redactie

In onze reeks #Megafoon bieden we relevante stemmen een megafoon aan. We geven met andere woorden ons bereik even weg aan wie iets waardevols te zeggen heeft en daarmee blikken kan doen verruimen. Deze week: Jef ‘Eagl’ Willem (29), dj, ondernemer, maar bovenal voorvechter van de bespreekbaarheid van mentale gezondheid. Wij geven Jef hieronder met enorm veel liefde onze #Megafoon.


In een jaar van social distancing knaagt de eenzaamheid harder dan ooit. Voor sommigen is het een nieuw gevoel, anderen voelen die eenzaamheid nu sterker dan vroeger. Tijd die we normaal spenderen aan activiteiten met anderen maakt plaats voor leegte. En die leegte die we ook in onszelf voelen, vullen we vaak op met denken en piekeren.

Met wat geluk kunnen we voelen en ook toegeven dat die leegte er stiekem al was. De kans is heel groot dat wanneer je dit leest, je zelf ook een negatieve ervaring hebt gehad in je leven, die je niet of moeilijk hebt verwerkt. Omdat de confrontatie met deze emoties moeilijk is, vluchten we vaak maar al te graag in het overaanbod van opties die de snelle maatschappij ons aanbiedt. Een nachtje uitgaan of een dagje shoppen met vrienden zal ons wel afleiden van die emoties. Ook ik maak me daar schuldig aan.

De coronamaatregelen leggen onverbiddelijk een vergrootglas op onze problemen en even is het geen mogelijkheid meer om te vluchten van onszelf. De ultieme vorm van zelfzorg lijkt me dan ook om voor onszelf een leven te creëren waarvan we niet routineus moeten ontsnappen. (Maar goed, da’s voor een andere keer.)

We hebben allemaal onze gevoeligheden, onzekerheden en twijfels. Als we die voor onszelf houden, neigen we onze binnenkant met anderen hun buitenkant te vergelijken. Het gevolg daarvan is eenzaamheid.


Het ultieme redmiddel tegen eenzaamheid is verbinding. Als we meer verbonden zijn met onszelf en met de wereld rondom ons, hebben we een pak meer kans om ons gelukkig te voelen.

Maar hoe leggen we dan die verbinding?

Alles begint met de kracht van kwetsbaarheid. Ik leg graag de nadruk op kracht, omdat we nog te vaak denken dat kwetsbaarheid een zwakte is. We hebben allemaal onze gevoeligheden, onzekerheden en twijfels. Als we die voor onszelf houden, neigen we onze binnenkant met anderen hun buitenkant te vergelijken. Het gevolg daarvan is eenzaamheid. Stiekem hopen we een echo te vinden van onze eigen pijn in andere mensen.

Jef Willem
© Laure Van Hijfte voor Flair

Als we dan die echo horen weerklinken in een ander, voelen we ons opgelucht. Ik deel mijn leed met jou, en jij luistert en vertelt dat ook jij op jouw manier pijn voelt. Op die manier maken we verbinding. We denken dat we elkaar moeten vertrouwen om kwetsbaar te zijn, maar we moeten eigenlijk eerst kwetsbaar zijn om elkaar te vertrouwen.

De feestdagen komen eraan en die voelen heel dubbel aan in 2020. De coronamaatregelen komen roet in het eten gooien. Vreselijk is het, al zal menig moeder misschien blij zijn dat ze geen kerstham voor vijftien man moeten maken terwijl ze jongleert met de hapjes en het dessert. Anderen hoor je ook stiekem verzuchten op sociale media. ‘Eindelijk geen cadeaus kopen voor iedereen’, klinkt het.

Ook daar herkennen we de prestatiedrang om het beste cadeau, het beste gerecht uit te kiezen voor familie die je nauwelijks kent omdat je ze slechts een paar keer per jaar ziet. En dan spreken we nog niet over de taboegesprekken en onverwerkte vetes. Ikzelf ken genoeg mensen die van hun ouders moeten liegen over hun geaardheid tegen Tante Sabine wanneer die de typische ‘Hoe is het nu in de liefde?’-vraag stelt omdat Tom eigenlijk verliefd is op Bart. Papa zei dat er beter niet over gesproken wordt aan tafel, gewoon om problemen te voorkomen.

Misschien moeten we met Kerstmis in de plaats van cadeaus onze excuses en kwetsbaarheid delen met elkaar. Er zijn te veel onbesproken problemen in families en vriendenkringen die snakken naar vergeving en vrede. Onszelf verlossen van de negativiteit die we met ons meedragen wordt ons grootste geschenk en voornemen voor 2021.

 

Jef Willem (29) staat bij velen bekend als dj Jef Eagl. Sinds de  start van de coronacrisis kan hij zijn grote passie niet meer uitvoeren en ziet hij vele lotgenoten worstelen met hun mentale gezondheid. Jef besloot er een Instagrampost over te publiceren en die ging het hele land rond. Sindsdien doet Jef er alles aan om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, hij kreeg het onderwerp zelfs op de politieke agenda. Intussen praat hij over zijn eigen mentale gezondheid en die van anderen in zijn podcast Onbespreekbaar, waarin hij samen met zijn compagnon Nicolas Overmeire heel wat onnodige taboes rond mentale gezondheid doorbreekt. Volg Jef hier op Instagram (@jef.eagl), beluister de podcast Onbespreekbaar hier én neem zeker ook een kijkje bij de prachtige Kwetsbaar-merch die Onbespreekbaar lanceerde.

PS Jefs vriendin Charlotte Roggeman kreeg eerder al onze #Megafoon en brak zo een lans voor medestotteraars.

https://www.instagram.com/p/CIBZg3EFqls/

 

Wil je reageren? Voel je je geroepen om ook je mening te laten horen? Stuur je opinie of open brief dan naar megafoon@flair.be !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '