'Je zelfvertrouwen krijgt onbewust een boost en je voelt je gewoon beter in je vel.’
Het geheim van lingerie: ‘Wat je ermee associeert, zal je ook uitstralen wanneer je het draagt’
De ene vrouw heeft een lingerielade vol basic slips, terwijl de ander uitsluitend kanten setjes in haar winkelmandje gooit. Het geheim van mooie lingerie ligt dan ook niet in het materiaal, de kleur of de prijs. Wel in het gevoel dat je er als vrouw bij krijgt wanneer je het draagt. Zo heeft lingerie dus wel degelijk een psychologisch effect op ons.
De tijd dat we ons uitsluitend voor onze partner in niemendalletjes hulden, ligt gelukkig ver achter ons. Lingerie kopen we anno 2021 puur voor onszelf, en dat heeft zo zijn redenen. ‘Een vrouw kan stralen wanneer ze de juiste lingerie draagt’, vertelt Evelyn Schabon, eigenares van lingeriewinkel Schabon-Philippe in Kaulille. ‘Je zelfvertrouwen krijgt onbewust een boost en je voelt je gewoon beter in je vel.’ Ja, ook wanneer niemand je beha of je slipje überhaupt ziet.
Mooie lingerie brengt in zekere vorm empowerment met zich mee. Als we ons zelfverzekerd voelen, verandert ons gedrag. We hebben de neiging om anders te staan, te lopen... Zelfs de dingen die we zeggen, kunnen overtuigender klinken wanneer we de juiste lingerie dragen. Je eigenwaarde klimt hoger en je mentale gezondheid kan verbeteren. Hoe dan? Wel, in de modepsychologie heeft men er een term voor: enclothed cognition.
Van zelfvertrouwen tot zelfzorg
Dit houdt in dat de eigenschappen en gevoelens die met bepaalde kleding gepaard gaan niet alleen invloed hebben op hoe anderen je zien, maar ook op hoe je jezelf ziet. ‘Als je termen als zelfvertrouwen, kracht en aantrekkelijkheid met lingerie associeert, dan zal je dit ook uitstralen wanneer je het draagt’, vertelt Kate Nightingale, consumentenpsychologe en oprichtster van Style Psychology. ‘Lingerie is geen magische pil die al je problemen doet verdwijnen, maar je kan je er wel een stuk zelfverzekerder of sexyer door voelen.’
Kiezen we daarbij voor ondergoed dat sexyer is dan we gewend zijn of dat uit een kwalitatiever stofje gemaakt is, dan draagt het zelfs bij aan zelfzorg. Je geeft jezelf wat liefde door het te kopen en aan te trekken. Voor sommige vrouwen inspireert het dragen van mooiere lingerie hen om ook extra aandacht te besteden aan hun dagdagelijkse outfit, wat je zelfvertrouwen nog meer kan boosten. ‘Je omkleden kan je humeur helemaal opkrikken’, zegt Nightingale. ‘Het maakt deel uit van wat ik “de kledingtheorie voor stemmingsverbetering” noem.’
Een verlengde van onze identiteit
Esthetiek blijft belangrijk tijdens het uitkiezen van een setje, maar ook comfort valt niet weg te denken. ‘De meeste mensen verkiezen het om iets te dragen wat ze comfortabel vinden. Dat alleen al kan een verschil maken’, legt Evelyn Schabon uit. Daarnaast speelt ook zelfexpressie een belangrijke rol. Onze outfits zijn vaak gebonden aan culturele en maatschappelijke normen, wat betekent dat we niet altijd de vrijheid hebben om onze specifieke smaak te uiten in onze alledaagse kleding. Lingeriesets hoeven niet aan die normen te voldoen. Ze zijn alleen voor onze ogen bestemd. Dat is een vrijheid die therapeutisch kan werken en kan bijdragen aan onze identiteit. ‘Kleding is onze tweede huid en een uiterlijk vertoon van onze identiteit’, besluit Nightingale.
Tekst: Manoe Hollanders, studente aan de Hogeschool PXL
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier