En neen, het is niet omdat je er ziek van wordt.
AHA: daarom ga je dus toch beter niet met nat haar naar buiten in de winter
We moeten het wel honderd keer hebben gehoord tijdens onze kindertijd: ‘Niet met nat haar naar buiten of je wordt ziek!’. Het is een fabel die vaker ontkracht dan bevestigd werd. En toch loop je beter niet met natte lokken in de koude, want hoewel je er misschien niet ziek van wordt, raakt je haar er wel door beschadigd. Ze hadden dus toch een punt, onze ouders.
Geen tijd om na het douchen je haar nog te staan föhnen, dus dan maar vlug met nat haar de deur uit? In de zomer kan dat, maar bij koude wintertemperaturen blijkt het toch niet zo verstandig. Je zal er niet ziek van worden zoals onze ouders en grootouders ons vroeger waarschuwden, maar het is allesbehalve gezond voor je haar. Wanneer je lokken nat zijn, zijn ze immers op hun kwetsbaarst.
Hard haar = niet goed
Anwar Zahar van Aveda legt uit aan Well and Good: ‘Watermoleculen in je haar zetten uit en kunnen zelfs hard worden bij vriestemperaturen, waardoor de haarschacht opzwelt en makkelijker zal breken’. Herinner je je nog die keren dat je als kind na de zwemles met nat haar de winterse koude moest trotseren om terug naar de klas te gaan? Dan herinner je je misschien ook nog hoe hard je haar aanvoelde nadat je buiten was geweest? Juist. Kan niet gezond zijn. Wil je je haar zo sterk en gezond mogelijk houden, dan kan je het dus maar beter volledig drogen vooraleer je de deur uitgaat. ‘Föhnen is de beste optie om je haar snel droog te krijgen, maar dan is het wel belangrijk dat je vooraf een product gebruikt om je lokken te beschermen tegen hitte‘, voegt Zahar toe. Kortom, een tiental minuutjes vroeger opstaan is dus de boodschap als je je haar glanzend en gezond wil houden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier