Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Een wondermiddeltje, maar wel met een handleiding.

Retinol: alles wat je moet weten over het mirakelingrediënt voor je huid

Er is geen enkel ingrediënt dat de afgelopen maanden (of jaren) evenveel aandacht kreeg in de beautywereld als retinol. Als we de vele artikels, reviews en ervaringen mogen geloven – en dat mogen we – dan moet iederéén aan de retinol. Ook onze beautyredactie is vol lof over het miraculeuze ingrediënt voor je huid. Maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten alvorens je aan het smeren gaat.

Wat is retinol?


Vooraleer je naar de winkel holt, even een korte beautyles. Retinol is een andere benaming voor vitamine A, een ingrediënt in dat inwerkt op de diepste lagen van je huid en de huidcellen stimuleert om zich te vernieuwen. Bovendien bevordert het ook de aanmaak van collageen. Dat alles is nodig om je huid er zo jong en gezond mogelijk te laten uitzien. Het bestrijdt fijne lijntjes en rimpels, helpt zonneschade, pigmentvlekken en acne te verminderen en doet je huid stralen.

‘Retinol’ of ‘retinoïden’ is eigenlijk een verzamelnaam voor alle mogelijke afgeleiden van vitamine A. Er bestaan immers veel verschillende vormen en percentages. Niet ieder product dat retinol bevat is dus even krachtig en efficiënt. En maar goed ook, want retinol is een ingrediënt dat je beter langzaamaan kan opbouwen zodat je huid eraan gewend geraakt.

Begin mild


Retinol is een ingrediënt dat rechtstreeks met onze cellen communiceert. Het mist dus z’n doel niet, maar je huid moet natuurlijk wel even wennen aan zo’n buitenstaander die komt vertellen hoe ze zich moet gedragen. Wanneer je voor het eerst een product gebruikt dat retinol bevat, heb je altijd kans op irritatie. Een normale reactie, maar je wil je huid natuurlijk niet té veel van stuk brengen. Zodra een product een hoeveelheid retinol bevat die mogelijk irritatie kan veroorzaken, staat het aanwezige percentage doorgaans vermeld op de verpakking.

Een product dat 1% retinol bevat is al een behoorlijke krachtpatser. Je kan dus maar beter beginnen met een percentage van 0,2%. Of je kiest voor een product dat een minder intensieve vorm bevat zoals retinyl palmitate of retinaldehyde. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je een blik werpt op de ingrediëntenlijst kan je die ingrediënten doorgaans makkelijk terugvinden.

Zonnebescherming is een must


Retinol helpt je huid te herstellen van zonneschade. Het spreekt dan ook voor zich dat jij nog een handje kan helpen door bijkomende schade te beperken. Dagelijks een crème met zonnefilter smeren is dus een must. Bovendien kan je huid gevoeliger zijn wanneer je retinol gebruikt, dus kan ze wel wat extra bescherming gebruiken.

‘s Avonds aanbrengen


Zonlicht beïnvloedt de werking van producten met retinol en maakt ze minder doeltreffend. Vitamine A is niet opgewassen tegen UV-stralen, daarom breng je een product met retinol beter ‘s avonds aan zodat het in alle rust en stilte z’n werk kan doen. Dat verklaart ook waarom verzorgingsproducten met retinol doorgaans een verpakking krijgen die het licht afschermt, zo blijven ze beter bewaard.

Manusje-van-alles


Als we het lijstje afgaan, lijkt retinol bijna de oplossing voor alles te zijn. Het is niet alleen een uitstekend anti-ageingingrediënt, het helpt ook pigmentvlekken te verminderen, is een mogelijke behandeling tegen acne en kan de huidstructuur egaler maken en poriën verkleinen. Zelfs als je geen last hebt van een specifiek huidprobleem, maakt het je huid mooier.

Hoe je huid in het begin zal reageren op retinol is altijd even afwachten. Als je een gevoelige huid hebt, kan je dus maar beter voorzichtig zijn. Informeer eerst even bij een dermatoloog of schoonheidsspecialist alvorens je thuis aan de slag gaat. Bij twijfel laat je je gelaat beter onder handen nemen door een professional. Er bestaan tal van doeltreffende gelaatsverzorgingen waarbij retinol wordt gebruikt.

30-plus?


Op welke leeftijd je retinol begint te gebruiken, hangt af van wat je wil bereiken. Als anti-ageingingrediënt wordt het aangeraden bij 30-plussers, maar je kan er natuurlijk altijd jonger mee beginnen als preventief middel. Pigmentvlekjes, een oneffen huidstructuur of grove poriën kunnen al op jongere leeftijd voorkomen. Je kiest dus vooral zelf wanneer je ermee begint.

Geen exfoliant


Een product of behandeling met retinol kan er soms voor zorgen dat je huid lichtjes vervelt. Dat is een normale reactie en dus geen reden tot paniek. Het doet je misschien vermoeden dat het een exfoliërend product is dat de dode huidcellen helpt te verwijderen, maar dat is het niet. Een chemische exfoliant bestaat uit zuren die de dode huidcellen oplossen. Retinol doet dat niet.

Dat je maar één van de twee mag gebruiken – ofwel een exfoliant, ofwel retinol – is een fabeltje. Om geen ongewenste reacties uit te lokken kan je de twee wel beter om de beurt aanbrengen. Gebruik de ene avond een chemische exfoliant om de dode huidcellen te verwijderen. De volgende avond breng je je favoriete product met retinol aan, dat geeft je huid een boost en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen.

Wanneer aanbrengen?


Retinol wordt meestal verwerkt in een serum of crème. Een serum met retinol breng je ‘s avonds aan na het reinigen. Een drietal druppeltjes is meestal voldoende voor je volledige gelaat. Zo’n serum bevat doorgaans geen of niet voldoende hydraterende bestanddelen, dus breng je nadien best nog een hydraterende crème aan. Een crème die retinol bevat breng je aan als laatste stap in je verzorgingsroutine en is op zichzelf meestal voldoende hydraterend.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '