Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
weekplanning self-care
© Pexels

Jezelf dagelijks in de watten leggen kost je niet meer dan een halfuurtje.

Met deze weekplanning geniet je elke dag van een beetje zelfzorg in de badkamer

Een pamperroutine waar je een halve dag voor uittrekt, wie heeft dáár tijd voor? Daarom hebben wij voor jou een self-careweekplanning, zo zorg je iedere dag een beetje voor jezelf in de badkamer. Je kan maandag al beginnen!

Mani(c) Monday.

Self-caretimer: 30 minuten.

Maandag, dat wil zeggen een nieuwe week waarin je weer oneindig veel keer je handen zal wassen. Een beetje extra TLC (tender loving care) is dus op z’n plaats. Verzorg je nagels door restjes nagellak te verwijderen, je nagels bij te vijlen of te knippen en droge velletjes te verwijderen. Dat laatste doe je het liefst voorzichtig met een speciale nagelriemtrimmer of een nagelschaartje.

Breng nagelversterker of een transparante basecoat aan en zet er eventueel een fris kleurtje overheen. Zodra de nagellak droog is, breng je wat nagelriemolie aan en voor je gaat slapen smeer je je handen rijkelijk in met handcrème. Kies een handcrème die goed hydrateert maar ook een beschermend laagje nalaat. Een crème of zalf die bijvoorbeeld paraffine of siliconen bevat, legt een beschermende film op je huid die ook na een paar keer handen wassen of ontsmetten intact blijft, zodat je huid minder snel vocht verliest. Geef jezelf nog een relaxerende handmassage en je bent klaar voor een ontspannen nacht.

Scheer-je-weg-dinsdag.

Self-caretimer: 15 minuten.

Soms laat je agenda niet meer toe dan een snelle scheerbeurt. Lees: zonder scheerzeep zo vlug mogelijk met het mesje over je benen terwijl je conditioner inwerkt. Maar zoals je weet is haast en spoed zelden goed en zorgt een iets uitgebreidere scheerroutine altijd voor een mooier en gladder resultaat.

Stap één: scrubben voor het scheren. Waarom? Als je scrubt, verwijder je dode huidcellen en voorkom je dat je haarzakjes verstoppen. Zo kan je de haartjes nadien vlotter en korter afscheren en voelen je benen gladder. Zowel je benen als je oksels kan je zachtjes scrubben met een milde scrub of scrubhandschoen, bij intieme zones kan je deze stap beter skippen.

Tenzij je een mesje gebruikt met gelkussentjes kan je het best scheerschuim gebruiken. Het creëert een barrière tussen het mesje en je huid zodat het mesje beter glijdt en je minder kans hebt op irritatie of wondjes. Na het scheren verzorg je de geschoren zone het liefst met een hydraterende en kalmerende crème of lotion zonder parfum.

Weken op woensdag.

Self-caretimer: 15-30 minuten.

Verzamel alles wat jij nodig hebt om een rustgevende setting te creëren in je badkamer. Onze suggestie: neem een kop thee of glas wijn, een goed boek en wat kaarsen en zet een ontspannende afspeellijst op. Bereid een heerlijk bad voor met warm water en badolie, badschuim of een bruisbal.

Belangrijke badetiquette: laat je badwater niet te heet worden en blijf er niet langer dan 30 minuten in zitten, anders kan je huid uitdrogen. En misschien wel het belangrijkste: zet je telefoon even op ‘niet storen’ en leg hem buiten handbereik.

Een lekkere geurkaars maakt je zenmoment helemaal af. Kies voor geuren die een relaxerend of antistresseffect hebben, zoals lavendel, rozemarijn of sinaasappel. Let wel op: er zijn studies die uitwijzen dat veel geurkaarsen branden slecht zou kunnen zijn voor de gezondheid, zeker als je een zwakke gezondheid hebt of last hebt van astma. Zorg dus dat je de ruimte tijdens en na het branden goed verlucht.

Heb je geen bad? Doe dan hetzelfde ritueel, maar sta gewoon lang én rustig onder de douche.

Donderdag haardag.

Self-caretimer: 20 minuten.

Eén keer per week een haarmasker laten inwerken kan wonderen doen voor je lokken. Je haar krijgt een gezonde glans en je vermijdt droge en pluizige puntjes. Er zijn drie manieren waarop je een haarmasker kan gebruiken. Was je haar met shampoo en breng het masker aan op handdoekdroog haar. Laat inwerken en spoel uit onder de douche of boven het bad. Je kan het masker ook vóór het douchen aanbrengen, op droog haar. Vooral maskers op basis van olie werken prima op droog haar.

Na het afspoelen kan je je haar wassen met shampoo, maar beperk je dan wel tot de wortels. Een derde optie is het masker ’s avonds aanbrengen en ermee slapen. Draag een douchekapje of dun handdoekje om te voorkomen dat je kussen vuil wordt. Spoel ’s morgens af en was je haar met shampoo en conditioner.

Facial friday.

Self-caretimer: 10 minuten.

Reinig je gelaat en breng je verzorgingsproducten aan zoals je gewoon bent. En dan nu het ultieme self-caremoment voor de spiegel: geef jezelf een gezichtsmassage. Heb je een jaderoller, gua sha of een andere massagetool, dan kan je die gebruiken. Zo niet, kan het natuurlijk ook gewoon met je handen. Een gelaatsmassage stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je producten goed door de huid worden opgenomen.

Online vind je tal van oefeningen die je helpen ontspannen en die tegelijk bijdragen tot een steviger en frisser gelaat.

Zachte zaterdag.

Self-caretimer: 30 minuten.

Was je voeten met warm water en zeep of laat ze – als je tijd hebt – voetbadje. Vijl eelt weg, knip of vijl je teennagels bij en zet eventueel een kleurtje op je nagels. Voor je gaat slapen breng je een ruime hoeveelheid van een intens voedende voetencrème aan tot aan je enkels. Trek vervolgens een paar katoenen sokjes aan (dat mogen ook sokken in een andere stof zijn, zolang ze niet te ruw zijn) en ga ermee slapen. Je voeten zullen nog nooit zo zacht zijn geweest als de volgende ochtend.

Sunday mask day.

Self-caretimer: 20 minuten.

De laatste dag voor een nieuwe week is het perfecte moment om je gelaat een opkikkertje te geven. Verwijder eerst restjes make-up met micellair water of een andere make-upremover. Reinig daarna je gelaat met een cleanser en lauw water, om de laatste onzuiverheden te verwijderen. Heb je last van zwarte puntjes of droge velletjes, dan is dit het moment om te exfoliëren. Gebruik een chemische exfoliant of milde scrub om dode huidcellen te verwijderen en je huid diep te zuiveren.

En dan de leukste stap: breng een gezichtsmasker aan. Baseer je keuze op wat je huid nodig heeft. Is ze droog? Dan gebruik je een hydraterend masker. Heb je een vette huid en last van zwarte puntjes of grove poriën? Dan breng je een zuiverend masker aan. Volg de instructies op de verpakking, sommige maskers moet je afspoelen, andere mag je gewoon laten zitten. Een zuiverend (klei)masker kan je huid lichtjes uitdrogen, dus breng nadien zeker een hydraterend product aan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '