Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Hoe gevaarlijk is nagellak voor onze gezondheid? We vroegen het aan een toxicoloog.

Weet wat je smeert: mogen we nu echt geen nagellak meer gebruiken?

We worden steeds vaker gewaarschuwd voor de gevaren van bepaalde ingrediënten in cosmetica. De Hoge Gezondheidsraad voegde onder andere nagellak toe aan een lijst van te-vermijden-producten. Wil dat zeggen dat we nooit meer onze nagels mogen lakken? We namen het zekere voor het onzekere en vroegen het aan een deskundige in de toxicologie.


Nagellak bevat doorgaans veel chemische bestanddelen, dat weten we. Maar wil dat zeggen dat je een risico loopt als je iedere dag je nagels lakt? Vera Rogiers, emeritus professor verbonden aan de dienst toxicologie en dermacosmetologie van VUB: ‘In nagellak zijn het vooral hars en organische solventen of oplosmiddelen die onze aandacht trekken. Nagellak gebruik je op de nagel, en de nagelplaat laat praktisch niets door. Denk maar aan de moeite die het kost om een schimmel onder de nagel te behandelen. Lokaal is dat heel moeilijk omdat de meeste producten niet door de nagel heen kunnen dringen. De hoeveelheid nagellak die op de huid terechtkomt, is verwaarloosbaar, dus er is geen risico voor de volksgezondheid. Het gezondheidsrisico van een bepaalde stof hangt dus af van de manier waarop je eraan wordt blootgesteld en in welke mate dat gebeurt.‘ Nagellak zou pas gevaarlijk kunnen worden als je hem zou gebruiken op plaatsen waar hij niet hoort of als je het product zou inslikken.

Het gezondheidsrisico van een bepaalde stof hangt dus af van de manier waarop je eraan wordt blootgesteld en in welke mate dat gebeurt.

In het nagelsalon


En wat met kunstnagels die je laat zetten in een salon en alle dampen die daarbij vrijkomen? ‘Als je om de drie weken een uurtje in het nagelsalon zit, loop je geen gevaar. Dat is recent bestudeerd door het wetenschappelijk comité voor consumentenveiligheid (SCCS) van de Europese Commissie. Het kan pas schadelijk worden bij langdurige blootstelling en inademing van de samenstellende ingrediënten (monomeer en peroxide die samen onder een uv-lamp verharden). Ook het vijlen en inademen van fijne deeltjes kunnen leiden tot allergische reacties bij nagelstylisten. Als je dus zelf nagelstyliste bent en iedere dag met chemisch geformuleerde nagelproducten in contact komt, moet je wel de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Zo kan je handschoenen, een mondmasker en een degelijk afzuigsysteem gebruiken.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '