Help jij onze planeet ook een handje?
Plasticvrijer leven? Dankzij deze 13 tips wordt het heel eenvoudig
Onze afvalberg wordt groter en groter en onze planeet schreeuwt steeds luider om hulp. Het wordt tijd dat we zelf de handen uit de mouwen steken om een betere leefomgeving te creëren. Wie zegt dat kleine beetjes niet helpen, heeft het bij het verkeerde eind.
Plastic is een enorme boosdoener. Wie plasticvrijer wil leven, helpt de planeet dus een handje. Op het eerste gezicht lijkt leven zonder plastic moeilijk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Wij zochten de beste tips bij elkaar om met enkele simpele stappen al heel wat minder plastic te verspillen en zo duurzamer te leven.
1. Durf nee zeggen
De eerste stap naar een plasticvrijer leven is eigenlijk heel simpel: durf nee te zeggen. Drink je favoriete cocktail eens zonder rietje, neem een vorkje mee van thuis om je favoriete caesarsalade te verorberen in plaats van een plastic vorkje te nemen. Wees niet bang om nee te zeggen als iemand je wegwerpplastic aanbiedt.
2. Neem een drinkbus of een thermos mee
Als je écht geen nee kan zeggen tegen je koffie on the go (wij begrijpen het helemaal), vraag dan voortaan of ze de koffie in je thermos willen gieten in plaats van in een wegwerpbekertje. Zo verbruik je niet alleen minder afval, je koffie zal ook langer warm blijven. Een win-winsituatie dus!
3. Bezoek een verpakkingsvrije winkel
België telt al heel wat verpakkingsvrije winkels en het concept is eigenlijk heel simpel. In zo’n winkel vind je niets wat in plastic verpakt zit. Je neemt zelf je eigen potten en bokalen mee en vult die met de producten die je nodig hebt. Op die manier verspil je geen overbodig verpakkingsmateriaal en ben je er 100 % zeker van dat alles supervers is.
4. Probeer te kiezen voor een plasticvrij alternatief
Kan je in de winkel kiezen tussen eitjes die in een kartonnetje verpakt zitten en eitjes die in een plastic verpakking zitten? Kies dan voor de eerste optie. Op die manier verminder je alweer de hoeveelheid plastic die je verbruikt.
5. Gebruik geen wegwerpboodschappentassen
Zorg ervoor dat je altijd een stevige boodschappentas in je auto of fietszak hebt liggen. Zo ben je altijd voorbereid om boodschappen te doen en hoef je geen wegwerpzakjes te gebruiken.
6. Recycleer
Sorteer je afval op de juiste manier. Maak zeker een onderscheid tussen PMD en restafval. Van plastic flesjes wordt bijvoorbeeld vulling voor matrassen en slaapzakken gemaakt. Ook brikjes krijgen een tweede leven. Daar worden kartonnen dozen, enveloppen en papieren zakdoekjes van gemaakt.
7. Hergebruik zoveel mogelijk
Gooi geen dingen weg die je nog perfect kan hergebruiken. Haal je bijvoorbeeld soep bij de slager, gooi dan het potje waarin de soep zat niet weg maar was het af. Ideaal voor als je zelf iets maakt dat je nog even in de diepvries wil bewaren.
8. Koop in bulk
Laat kleine verpakkingen links liggen in de winkel en koop nootjes, granen en andere voedingsproducten die niet snel bederven in grote verpakkingen. Schaf een paar leuke mason jars aan om alles in op te bergen. Zo verbruik je niet alleen minder plastic, maar ziet je keuken er ook meteen georganiseerd en leuk uit!
9. Bezoek vaker een tweedehandswinkel
Vintage is he-le-maal in en daar moet je gewoon gebruik van maken. In tweedehandswinkels kan je vaak de gekste dingen vinden voor een fractie van de winkelprijs. Omdat het geen nieuwe spullen zijn, komt er geen productieproces aan te pas. Daarom is dat mooie jurkje dat in de rekken van een vintagewinkel hangt, ook nog eens heel duurzaam.
10. Draag zorg voor wat je hebt
Anno 2018 leven we (helaas) in een wegwerpmaatschappij. Nieuwe dingen zijn leuk en het is heel makkelijk om oude spullen in 1-2-3 te vervangen door een mooier (en nieuwer) exemplaar, ook als het vorige nog niet stuk of versleten is. Maar toch stel je het kopen van een nieuwe smartphone liever uit tot je oude exemplaar echt niet meer mee kan. Zo bespaar je ook weer onnodig afval.
11. Ga naar de markt
Op de markt kan je allemaal verse producten vinden die niet in plastic verpakt zijn: groeten, fruit en kaas maar ook melk en yoghurt. Die laatste twee krijg je vaak mee in glazen potjes waar je een kleine waarborg voor betaalt. Als je die dan de volgende keer terugbrengt, krijg je de waarborg terug of kan je er gewoon een verse lading zuivelproducten in laten doen.
12. Drink meer water uit de kraan
We gebruiken enorm veel plastic waterflesjes en dat is eigenlijk nergens voor nodig. Op de meeste plekken in ons land is water uit de kraan perfect drinkbaar. Neem dus voortaan een drinkbus mee naar je werk en vul die daar gewoon met kraantjeswater. Het smaakt echt even lekker als je vertrouwde flesje Spa of Evian.
13. Neem je eigen lunch mee
Kies eens niet voor een meeneemslaatje in een plastic bordje met een plastic vorkje, maar maak thuis je eigen lunch klaar. Je kan perfect je eigen slaatje maken en dat meenemen in een herbruikbare brooddoos of iets dergelijks. Dan ben je er bovendien meteen zeker van dat het 100 % vers is en dat je alle ingrediënten lust!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier