De serie krijgt een ongeziene monsterscore van 9,7/10 op IMDb.
7 verdomd goede redenen om de topserie ‘Chernobyl’ dit weekend te bingewatchen
‘”Chernobyl”? Gaat dat dan gewoon over die kernramp daar?’ Dat is de vraag die ik telkens krijg wanneer ik overenthousiast over de topserie begin te ratelen. Ja, kernramp. Maar nee, niet ‘gewoon’.
‘Chernobyl’ is superieur in al z’n aspecten. Tijdens het typen van deze zin alleen al, voel ik rillingen over m’n ruggengraat gaan. ‘Chernobyl’, jongens en meisjes, zal het mooiste, pakkendste, maar ook walgelijkste zijn dat je in tijden gezien hebt. Nog niet overtuigd? Dat verandert vast na dit artikel te lezen… Je móét het gewoon gezien hebben. Believe us on this one…
1. Je gaat schrikken van hoe schandalig weinig je erover weet
En je er (terecht) ook voor schamen... Dat er daar ergens in het Oostblok ooit een kernramp geweest is, dat weten we allemaal – dat hopen we althans. Maar we schamen ons wanneer we opmerken dat we niet eens wisten dat de stad Tsjernobyl in Oekraïne ligt... Laat staan dat we weten wat er toen juist gebeurd is.
2. Het is de pijnlijk interessante geschiedenisles die je nooit kreeg
Bijgevolg kan je ‘Chernobyl’ haast als een geschiedenisles in docureeksvorm zien, maar dan stukken sterker en aandoenlijker. In deze vijfdelige serie wordt voor ‘t eerst doodeerlijk blootgelegd wat er zich de uren voor en na de explosie heeft afgespeeld in de controlekamer en de verwoeste kernreactor.
3. Voor de eerste keer krijg je de onverbloemde waarheid te zien
Jarenlang werd de kernramp van Tsjernobyl in de doofpot gestoken door de overheid van de Sovjet-Unie. Tot op vandaag wordt er beweerd dat slechts 31 mensen officieel het leven lieten door de ramp. Maar naar alle waarschijnlijkheid waren het er honderdduizenden. ‘Chernobyl’ laat je de kant zien van zij die erbij waren, zij die hun leven opofferden voor de levens van anderen én zij die de leugens van de overheid wilden blootleggen.
4. De verschrikkelijk sterke acteerprestaties
Het vergt heel wat acteerkwaliteiten om zo’n zwaar historisch verhaal te dragen. En we kunnen geen cast bedenken die het beter had gekund dan deze. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor Stellan Skarsgård, vader van Alexander (Perry uit ‘Big Little Lies’) en Bill Skarsgård (horrorclown Pennywise uit ‘IT’). Stellan vertolkt de rol van Boris Shcherbina, de man die vicevoorzitter van de Raad van Ministers was ten tijde van de kernramp.
5. De serie werd tot in de kleinste details uitgewerkt
Van de exacte gebeurtenissen in de kernreactoren over het uiterlijk en de klederdracht van de personages tot de dialogen en nieuwsberichten. Tot in de kleinste details werd nagebootst wat er daar in de Sovjet-Unie eind jaren 80 gebeurde.
6. Een zenuwslopende thriller, een interessante docureeks, een aangrijpend drama...
‘Chernobyl’ is het allemaal. Alle aspecten die een serie steengoed kunnen maken, zitten gewoon gezellig gecombineerd in deze absolute topreeks. Woede, angst, pijn, verwondering, maar ook af en toe een lach en een warm gevoel... Het is een emotionele rollercoaster, maar dan van hoogstaande aard.
7. Het wordt simpelweg je nieuwe lievelingsserie. En je bent niet alleen!
En voor een keertje zal dit niet je favoriete serie worden omdat je er zo gelukkig van wordt. ‘Chernobyl’ zal nog een tijdje nazinderen in al je aderen. Op IMDb (de Internet Movie Database) kreeg de serie van haar kijkers een verpletterende 9,7/10. Da’s een hogere score dan die van ‘Breaking Bad’ en ‘Game of Thrones’. En als je nu niet overtuigd bent, dan weten wij het ook niet meer...
Alle vijf de afleveringen van ‘Chernobyl’ zijn nu te bekijken op Play en Play More van Telenet.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier