Het ultieme vieruurtje tijdens deze zonnige dagen!
AHA: zo weet je of een meloen perfect rijp is
Niet is zo heerlijk dan op een warme dag een verfrissende meloen te verorberen. Of je hem nu combineert met parmaham of er een gazpacho of sorbet van maakt. Toch is het vaak gokken of je je meloen al in stukjes kan snijden of beter nog even wacht. Hoe je dat nu kan achterhalen? Door je zintuigen ten volle te gebruiken.
1. Het gewicht
Als een meloen rijp is, raakt ie vol suiker en weegt hij bijgevolg dus ook iets meer. Als je aan je koelkast twijfelt tussen twee exemplaren, weeg ze dan op je hand en kies er de zwaarste uit om meteen te verorberen!
2. De geur
Hoe rijper een meloen is, hoe meer de zomervrucht ruikt. Hou je neus daarom even tegen de onderkant van de meloen (de plek die het eerst zacht wordt) en adem even in. Als de meloen rijp is, zou je een heerlijke, maar subtiele zoete geur moeten waarnemen.
Wees wel voorzichtig: een te sterke geur geeft dan weer aan dat je meloen eigenlijk al te rijp is, maar dan kan je er misschien wel nog een verrukkelijke smoothie van maken. Ruik je niets? Dan laat je de meloen best nog even narijpen. Leg je meloen daarvoor even in een papieren zak op kamertemperatuur en stop er desnoods nog een banaan of een appel bij om het rijpingsproces te versnellen.
3. De kleur
Kijk goed naar de schil voor je beslist om je meloen in stukjes te snijden. De schil moet goudkleurig, geel of gebruind van kleur zijn. Als ie eerder groenig van kleur is, wil dat zeggen dat je meloen nog niet rijp is.
4. De steelaanzet
Controleer tenslotte de schil rondom de steelaanzet van de meloen en eventueel het steeltje zelf! Zit er nog een steeltje aan de meloen? Knijp er dan even in. Het steeltje zou stevig moeten zijn, maar ook niet te hard. Als er geen steeltje aanzit, probeer je te duwen op de steelaanzet. Spot je trouwens zachte, vochtige plekjes? Dan is je meloen overrijp.
PS een rijpe en in stukken gesneden meloen kun je afgedekt ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Laat de zaadjes daarbij wel op hun plaats zitten. Die zorgen er namelijk voor dat het vruchtvlees niet te snel uitdroogt.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier