Want het moeten niet altijd ovenhapjes zijn.
4 aperitiefhapjes op basis van brood om volgende week aan je gasten te serveren
De klassieke ovenhapjes, een simpele pot olijven of bitterballen uit de frietketel: het mag deze kerst weleens wat anders zijn bij dat glas champagne. Enter: deze feestelijke aperitiefhapjes op basis van brood.
Die ovenhapjes waar je steevast je tong aan verbrandt? Niks mis mee, maar bijster origineel zijn ze niet. Wil jij deze Kerstmis je gasten omverblazen met verrassende aperitiefhapjes op basis van brood? Het Belgische merk Niamh lanceerde eerder deze maand zijn overheerlijke, hartige deegmixen, zodat ook jij in geen tijd de lekkerste exotische broodsoorten op tafel tovert. Enkeltje naar Turkije met een knapperige pide? Een ovenverse Indiase naan? Russische blini’s? Of waan je je liever even terug in Italië met een gepimpte focaccia?
Naan met kaas en verse kruiden
Ingrediënten (voor 20 broodjes): 500 g mix voor naan – 280 ml water – 25 ml olijfolie – 100 g roomkaas – 2 el Griekse yoghurt – 100 g geraspte kaas – 1 teentje knoflook – 1 kleine bussel verse koriander of peterselie – 2 el komijnzaad
Volg de instructies op de verpakking om zelf je kleine naanbroodjes te bakken. Pel het teentje look, hak het fijn en meng met de roomkaas en Griekse yoghurt. Bedek de naambroodjes met de kaasmengeling en strooi er geraspte kaas en komijnzaad over. Plaats de broodjes onder de grill voor zo’n 10 minuten en werk af met verse koriander of peterselie.
Kerstige focaccia met veenbessen en rozemarijn
Ingrediënten: 500 g mix voor focaccia – 400 ml water – 20 ml olijfolie – 50 g veenbessen – 2 el water – 2 el suiker – 4 takjes rozemarijn
Volg de instructies op de verpakking om zelf je focaccia te bakken, maar plaats de focaccia nog niet in de oven. Stoof de veenbessen kort samen met 2 eetlepels water en de suiker. Leg een deksel op de pan want veenbessen hebben nogal de neiging om te exploderen. Verwarm de oven voor op 215 °C. Lepel de veenbessen op het gerezen focacciadeeg net voordat je het in de oven stopt. Werk af met rozemarijn en bak zo’n 20 minuten in de oven. Erg lekker met een streepje boter en zeezout!
Blini’s met zure room, gerookte zalm en lompviseitjes
Ingrediënten (voor 20 blini’s): 125 g mix voor blini – 220 ml melk op kamertemperatuur – 100 g zure room – 100 g gerookte zalm – 1/2 pot lompviseitjes – verse dille
Volg de instructies op de verpakking om zelf je blini’s te bakken. Bedek met zure room, gerookte zalm, lompviseitjes en verse dille.
Turkse broodrolletjes met feta en pesto
Ingrediënten (voor 12 broodjes): 500 g mix voor pide – 310 ml koud water – 50 g bloem – 100 ml water op kamertemperatuur – 100 g feta – 2 el Turkse yoghurt – 2 el pesto – 1 ei – melk – 2 el sesamzaadjes
Volg de instructies op de verpakking om zelf je pide te bakken, maar plaats de pide nog niet in de oven. Verwarm de oven wel al voor op 190 °C. Meng de feta met de Turkse yoghurt en de pesto. Rol het deeg in kleine balletjes, druk een gat in elk balletje en vul met het fetamengsel. Vouw de broodjes dicht en plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Klop het ei samen met een vleugje melk. Bestrijk de broodjes met het mengsel en bestrooi met sesamzaad. Bak de broodjes in de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
[td_smart_list_end]
Foto’s: Klaas De Buysser. Styling: Manon Van Aerschot. De deegmixen van Niamh zijn vanaf begin december verkrijgbaar bij Colruyt (adviesprijs: € 2,90 per deegmix).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier