Seks om 7u30 en wijn om 18u15: dit is het perfecte bioritme
Wanneer is het beste moment om te sporten en om hoe laat drink je best je aperitiefje? Wel, de juiste antwoorden vind je in je bioritme. De Britse voedingssupplementenfabrikant Forza deed onderzoek naar wat het optimale moment is voor dagelijkse activiteiten zoals sporten, eten, slapen en seks. En de resultaten zijn best verrassend!
Het scherpst op de dag ben je drie uur na ontwaken, dus zouden ingewikkelde en stressvolle taken die de nodige concentratie vereisen het best rond 10 uur ’s ochtends kunnen worden uitgevoerd.
Ochtendseks
Als je een ideaal bioritme zou aanhouden, heb je eerder die ochtend al genoten van een deugddoende vrijpartij. De liefde zou namelijk het best in de ochtend geconsumeerd kunnen worden. Vlak na het wakker worden is bij zowel mannen als vrouwen het energieniveau het hoogst. Door seks komen endorfines vrij in het lichaam, waardoor je de rest van de dag in een goede bui blijft.
Eten
Het ideale moment om te ontbijten is zo’n 30 minuten nadat je bent opgestaan. Vier uur later is het dan tijd voor de lunch en even na 18 uur kan je het best dineren. Als je wil afvallen, wordt aangeraden om niet meer calorieën te nuttigen dan dat je tijdens de lunch hebt gedaan.
Wine o’clock
Een wijntje drink je bij voorkeur wanneer je thuiskomt van je werk. De truc is om niet te laat meer aan de drank te gaan, omdat je lever ten minste vier uur nodig heeft om de alcohol te verwerken voor je gaat slapen.
Sporten
Mocht seks er niet inzitten, dan is de ochtend voor het ontbijt het beste moment om een stukje te gaan hardlopen. Het onderzoek toont aan dat cardio op een nuchtere maag een positief effect heeft op gewichtsverlies, omdat de bloedsuikerspiegel dan laag is en het lichaam meteen begint met verbranden. Ben je van plan om krachttraining te doen, dan kan je hier beter mee wachten tot na de werkdag. Je lichaamskracht bouwt zich namelijk gedurende de dag op en bereikt een hoogtepunt in de vroege avond.
Slaap
Het beste moment om naar bed te gaan is om 22 uur. Het duurt ongeveer 20 minuten om in slaap te vallen en vervolgens heb je dan nog zo’n 90 minuten over om in de non-REM-slaap te komen. Dit is de meest herstellende slaapfase die je idealiter laat intreden voor middernacht.
Tekst: Charlene Heezen. Bron: Daily Mail.
Lees ook:
- Bedtime smoothies zijn de nieuwste trend voor een zalige nachtrust
- ONDERZOEK: het verband tussen borstvoeding en borstkanker
- BEWEZEN: vrouwen met vollere heupen zijn gezonder en intelligenter
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier