Naar aanleiding van de succesvolle petitie van hockeyster Aurélie De Caluwe wil de Universiteit Gent wel samenzitten om de criteria voor een topsportstatuut te herbekijken.
Universiteit Gent reageert op aantijgingen van seksisme: ‘Vrouwelijke sporters worden niet systematisch benadeeld’
Afgelopen vrijdag spraken we met Aurélie De Caluwe (16), de Brugse studente die een petitie opstartte omdat ze als tophockeyster geen topsportstatuut kan krijgen bij de Universiteit Gent, gewoon omdat ze een meisje is. De Universiteit Gent zegt daar nu verandering in te willen brengen. ‘De intentie om de koppen bij elkaar te steken is er zeker’, klinkt het.
De petitie die Aurélie De Caluwe opstartte werd dankzij alle aandacht in de media een groot succes. Waar de hockeyster tot vrijdag nog maar 650 eensgezinden bij elkaar wist te sprokkelen, zijn dat er vandaag al meer dan 1700. De 16-jarige Aurélie startte de petitie omdat de basisregels voor een topsportstatuut aan de Universiteit van Gent verschillend zijn voor jongens en meisjes, waardoor zij als speelster in de eredivisie niet beantwoordt aan de criteria voor zulk statuut. Een mannelijke student die hockey speelt in de eredivisie, krijgt het statuut sowieso wel. Die onrechtvaardigheid wil Aurélie nu aankaarten, voor ze zelf een universiteit kiest. ‘Ik hoop dat de Universiteit Gent inziet dat ze studenten verliest door zo in het verleden te leven. Het is tijd om de knop om te draaien en niet meer in versleten stereotypen te denken’, vertelde ze ons vrijdag.
Zeven jaar oude regeling
De Universiteit Gent staat van zijn kant open voor verandering, maar wil de situatie graag nuanceren. Professor Dr. Matthieu Lenoir, verantwoordelijke van de werkgroep Topsport & Studies, zegt afstand te willen nemen van de ‘discussie die momenteel gevoerd wordt in de pers’. De context is naar zijn mening volledig gestript. ‘Er zijn een aantal objectieve criteria voor een topsportstatuut. Als je daaraan voldoet, krijg je het statuut sowieso. Maar als je die criteria niet behaalt, om welke reden dan ook, dan kan je gewoon een dossier indienen. Dan wordt er gekeken naar de individuele behoeften van de sporter: hoe ver moet die zich verplaatsen voor trainingen, wat is het trainingsvolume, enzovoort. Er kan op basis daarvan nog altijd een statuut toegewezen worden. De dames worden mijns inziens dus niet systematisch benadeeld ten opzichte van de heren. Als je bovendien bekijkt hoeveel mannelijke en hoeveel vrouwelijke studenten op dit moment een topsportstatuut hebben aan de Universiteit Gent, zijn dat er volgens mij bijna exact evenveel.’
Als je bekijkt hoeveel mannelijke en hoeveel vrouwelijke studenten op dit moment een topsportstatuut hebben aan de UGent, zijn dat er evenveel.
Ondanks die volgens professor Lenoir nuancerende context liggen de discriminerende basiscriteria nu wel terug op tafel ter bespreking. ‘Het is een jaar of zeven geleden dat het overleg plaatsvond om de basisregels tussen alle universiteiten en hogescholen gelijk te schakelen’, aldus Stephanie Lenoir, persverantwoordelijke van de universiteit. ‘Het sportlandschap staat natuurlijk niet stil, dus er zijn sindsdien wel wat individuele aanpassingen gebeurd. Maar we steken de koppen binnenkort nog eens bij elkaar om meer een lijn te krijgen tussen de verschillende instellingen. We zijn slechts een werkdag verder, dus we hebben nog niet samen kunnen zitten, maar de intentie is er. Het is zeker de bedoeling dat alles gelijkgeschakeld wordt.’ Aan de universiteiten van Antwerpen, Leuven en Hasselt is er volgens Aurélie geen sprake van ongelijke criteria.
Professor Lenoir bevestigt dat er aan de Universiteit Gent opnieuw over de criteria gesproken zal worden. ‘De basiscriteria werden sowieso al op regelmatige basis getoetst aan de werkelijkheid. En sport is niet iets statisch, sport is dynamisch. Wij zien natuurlijk ook dat het niveau en de aantallen in het dameshockey de laatste jaren sterk aan het stijgen zijn. De criteria zijn dan ook evenmin een statisch gegeven. We zullen ze, naar aanleiding van deze hele heisa, nogmaals met dezelfde nauwkeurigheid als altijd bekijken’, aldus de prof.
Toch nog tekenen?
Aurélies doel is in zekere zin bereikt, al willen we niet te vroeg victorie kraaien. Wil je de hockeyster toch nog steunen in haar strijd tegen seksisme in de topsport, dan kan je haar petitie hier tekenen. In de hoop dat Aurélie haar universiteitskeuze binnen twee jaar niet hoeft te maken op basis van waar ze gelijk behandeld zal worden als vrouwelijke topsporter.
Lees ook ons gesprek met Aurelie: ‘Een man met hetzelfde niveau en dezelfde leeftijd krijgt wél een topsportstatuut. Puur omdat hij een man is’.
(Tekst in samenwerking met Eline Debie)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier