Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

58% van de Flairlezeressen fantaseerde ooit over vastgebonden worden.

Bondage: 11 dingen die je moet weten voor je eraan begint

Als ook jij er ooit van droomde om te experimenteren met touwen en handboeien, ben je zeker niet de enige. Reden genoeg voor Flairsexpert Elien om zich te verdiepen in bondage voor beginners en die kennis met jullie te delen.

Bondage en bdsm mogen dan wel mainstream geworden zijn dankzij de razendpopulaire Fifty Shades-trilogie, maar lang voor Christian en Ana elkaar vastbonden aan het bed, werd er al stevig geknoopt en gekneveld. De eerste bewijzen van bondage als een seksueel spel dateren zelfs al van de jaren 1600, toen in Japan de Kinbaku-bi oftewel the art of light binding een erotische kunstvorm werd. Niets nieuws onder de zon dus, maar misschien wel in jouw slaapkamer. Met deze bondagetips voor beginners ontdek jij alles wat je moet weten over binden en boeien.

1. Pardon my Japanese

De b in bdsm staat voor bondage, een verzamelterm voor alle manieren waarop je elkaar met toestemming kan binden, boeien of beperken in beweging voor erotische, esthetische en tactiele stimulatie. Met andere woorden: je hangt elkaar vast voor plezier en genot.

Lang voor ‘Fifty Shades’ werd er al stevig geknoopt.

2. Hint, hint

Voor sommige partners voelt het best spannend om toe te geven dat ze interesse hebben in een experiment met bondage of andere vormen van bdsm. Dat is heel normaal. Praten over seks en verlangens is tenslotte een heel intieme zaak. Je kan het onderwerp comfortabel ter sprake brengen door stap voor stap hints te droppen bij je lief. Vertel bijvoorbeeld hoe geïntrigeerd je was door de Fifty Shades-films, kijk samen naar een pornafilmpje over bondage en fluister dat je het wel een opwindend gegeven vindt of vertel langs je neus weg dat je een boeiend artikel over bondage las in Flair. ‘Misschien iets om over na te denken, schat?’ Plant het zaadje in het hoofd van je partner en laat het idee een tijdje rijpen. Je kan daarna ook eens samen naar een eroticawinkel gaan en een tijdje blijven ronddraaien in de bdsm-afdeling.

3. Laat je niet vangen door misvattingen

Wie het woord bondage hoort, denkt misschien meteen aan metalen handboeien, dikke touwen en indrukwekkende haken. Dat is een optie, maar lang niet de enige manier waarop je het spel van bondage kan beleven. Bondage kan zo romantisch, kunstzinnig of kinky zijn als je het zelf wil maken.

4. Voor ieder wat wils

Voor de ene werkt bondage opwindend omdat je beperkt bent in beweging, de andere houdt van het gevoel van aangespannen touwen of restraints om haar huid en nog een ander vindt zichzelf misschien onweerstaanbaar aantrekkelijk wanneer ze gehuld is in esthetische touwpatronen. Met andere woorden: bondage heeft voor ieder wat wils.

De bouwstenen voor een fijne tijd zijn vertrouwen en toestemming.

5. De basis van bondage

Vergeet knooptechnieken en bondage toys. De échte bouwstenen voor een fijne ervaring met bondage zijn vertrouwen en toestemming. Voor er ook maar één lus of knoop wordt gemaakt, moeten jij en je partner uitgebreid en duidelijk bespreken wat wel en niet kan tijdens dit experiment. Wat verwachten jullie van bondage? Wat spreekt je aan? Wat wil je wel en niet proberen? Wat wil je ermee bereiken? Geef – ook als onderdanige – je eigen grenzen op voorhand aan en maak een paar belangrijke afspraken: Nee betekent altijd nee, ook als je iets eerst wel wilde proberen.

Respecteer als dominante partner ALTIJD de grenzen van de onderdanige partner. Spreek af wat je wel en niet wil proberen. Dat je bondage een kans wil geven, betekent niet automatisch dat je ook interesse hebt in andere bdsm-vormen. Beschaam elkaars vertrouwen nooit tijdens het experimenteren met seksualiteit. Bespreek welke rol jullie wel of niet willen aannemen. Wil je enkel onderdanig of dominant zijn of spreken beide rollen jullie wel aan?

6. Communicatie is key

Wanneer je aan bondage doet en jij de partner bent die wordt vastgebonden, betekent dat dat je alle controle loslaat en in de handen van je partner legt. Het is dan van essentieel belang dat jij je partner kan vertrouwen. Daarom is ook communicatie een noodzakelijk onderdeel van jullie experiment. Je kan voor en na het spel met elkaar praten, maar weet dat je ook altijd kan communiceren tijdens de daad. Dat kan je doen met woorden, met non-verbale signalen en met codewoorden. Zelfs als jullie liever niet praten tijdens jullie spel, is het belangrijk om op z’n minst één codewoord af te spreken: het stopwoord.

Door een willekeurig woord te kiezen, kan er geen verwarring ontstaan over wanneer jouw grens bereikt is en je onmiddellijk met het spel wil stoppen en weer losgemaakt wil worden. Door op voorhand een stopwoord af te spreken kan jij ook met een gerust gevoel de controle aan je partner geven. Je weet tenslotte met zekerheid dat je duidelijk kan maken wanneer je iets niet (langer) prettig vindt.

7. Keep it simple for success

Bondage is een leerproces dat je het best stap voor stap verkent. Haal niet meteen tientallen tools met ijzer of spikes in huis, maar begin bijvoorbeeld gewoon met een fluweelzachte blinddoek. Zodra je zicht wordt weggenomen, worden al je andere zintuigen automatisch aangescherpt en heb je bovendien ook het gevoel dat je de controle moet overlaten aan je partner. Je hebt geen idee wat er staat te gebeuren.

8. Don’t try this at home!

Ben je klaar om een stapje verder te gaan en elkaar echt vast te binden? Dan ben je misschien geneigd om attributen zoals een das, een sjaal of een panty te zoeken in huis. Dat is niet zo’n goed idee. Niet alleen zijn die spullen vaak te rekbaar door de stretchstof die erin zit en komen ze daardoor te makkelijk los, maar anderzijds zijn het items waar je partner je maar moeilijk weer uit loskrijgt als je snel wil stoppen met het experiment.

Een das, sjaal of panty moet je knopen. Die knopen kunnen tijdens het spelen extra vast komen te zitten, waardoor het als dummy soms moeilijk wordt om ze snel weer los te krijgen. Als je je grens hebt bereikt of iets niet prettig meer aanvoelt, wil je niet dat je minutenlang moet wachten voor je je weer comfortabel of veilig voelt. Betere alternatieven voor beginners zijn restraints met velcro, eenvoudige releaseclips, drukknopen of bondagetape.

9. Afblijven

Genoeg geoefend met veilige tools en klaar om te knopen? Let dan op welke lichaamsdelen je vastsnoert. Plaats als onervaren bondageliefhebber nooit ofte never touw rond de nek van je partner en vermijd ook knieën en ellebogen. Dat zijn twee plaatsen waar je meer risico loopt om schade toe te brengen aan de zenuwen. Bind de handen van je partner altijd vast onder het hart en zorg dat er nog een beetje beweging mogelijk is. Ben jij degene die vastgebonden ligt en ervaar je (op den duur) een tintelend gevoel in je vingers, tenen of ergens anders? Geef dat dan meteen aan bij je partner. Een tintelend gevoel suggereert dat je bloed niet goed kan stromen omdat het touw of de tools te vast zitten.

Plaats nooit touw rond de nek en vermijd ook knieën en ellebogen.

10. Touwtje trek

Touw dat wat elastischer is, lijkt misschien de veiligste optie voor beginners, maar is het niet. Bij stretchy touw kan je moeilijker inschatten hoeveel ruimte het geeft zodra je je partner vastknoopt. Kies liever voor een robuust touw zoals katoen of hennep waar je meer controle over hebt of voor een zachter en gladder nylontouw.

11. Leer van de meester

Het goed toepassen van echte bondagetechnieken vraagt kennis en oefening. Ga daarom te rade bij de meesters in het vak. Volg een online bondagetutorial voor beginners via Theduchy.com of Ropeconnections.com, twee van de beste digitale platforms voor alles wat te maken heeft met bondage en bdsm. Volg een leerrijke workshop via het
Fetish Café Antwerpen (Fetish-cafe.com), SPNKD (Spnkd.com), KINK INFO (Kinkinfo.wordpress.com) of Shibari Salon (Shibarisalon.com). Getest én goedgekeurd door onze Flairexpert.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '