‘Na de kantooruren nog werkmails en -telefoons beantwoorden, is vragen om een burn-out’, vindt Swinnen.
AHA: zo voorkom je een (tweede) burn-out volgens expert Luc Swinnen
Wie ooit met een burn-out kampte, weet dat het geen lachertje is. Het laatste wat je wil, is er voor een tweede keer aan ten prooi vallen. Maar hoe vermijd je de valkuilen? Expert Luc Swinnen weet raad.
Om weer uit het dal te kruipen na een burn-out zijn er volgens expert Luc Swinnen geen gesofisticeerde technieken nodig. Ook een tweede burn-out vermijden, is geen kwantumfysica.
‘Na de uren nog werkmails beantwoorden, is vragen om een burn-out’
Cruciaal is om niet in oude gewoonten te vervallen. Mensen die ten prooi vallen aan een burn-out wijden meer tijd aan hun werk dan aan hun familie en vrienden, terwijl het volgens Swinnen net omgekeerd moet zijn.
‘Het leven draait niet om je job alleen, maar wel om je dierbaren’, klinkt het. ‘Tuurlijk moet je werken, dat moeten we allemaal. Maar het mag niet je prioriteit zijn in het leven.’
We moeten allemaal werken, maar je job mag niet je prioriteit zijn in het leven.
Ook is het volgens de auteur van ‘Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen’ uiterst belangrijk om na de uren te ‘ontprikkelen’. Concreet: onze laptop niet openklappen of professionele telefoons beantwoorden.
‘Na de kantooruren nog werkmails en -telefoons beantwoorden, is vragen om een burn-out’, vindt Swinnen. Door de opkomst van laptops en smartphones is de grens tussen privé- en beroepsleven nog nooit zo vaag geweest voor werknemers. ‘Eenmaal thuis moet je deconnecteren zodat die stroom aan prikkels wordt geminimaliseerd. Anders kom je nooit volledig tot rust.’
Meer weten over burn-out? Raadpleeg ons volledige dossier hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier