Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Volgens burn-outexpert Luc Swinnen zijn er geen gesofisticeerde technieken nodig om je uit de put te helpen.

‘Ik heb een burn-out. Wat nu?’: met deze tips kom je er weer bovenop

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Herken je deze vier alarmsignalen? Dan is de kans bijzonder groot dat je met een burn-out kampt. Maar welke stappen moet je nu ondernemen? Expert Luc Swinnen weet raad.


Om er weer bovenop te komen, moet in de eerste plaats het brein, dat al die tijd verwaarloosd werd, weer de nodige verzorging krijgen. Daar zijn volgens Luc Swinnen, arts, bestsellerauteur en al meer dan vijftien jaar burn-outexpert, geen gesofisticeerde technieken voor nodig.

10.000 stappen per dag


Op tijd gaan slapen, gezond eten en blauw licht (van onder andere laptops en smartphones) vermijden, kan al heel wat doen. Net zoals wandelen, trouwens. ‘Het eerste wat ik mijn patiënten aanraad, is om een stappenteller aan te schaffen en te mikken op 10.000 stappen per dag’, aldus de auteur van ‘Geef burn-out geen kans’.

Het is cruciaal om je te omringen met je dierbaren om er weer bovenop te komen.


Ten slotte is het belangrijk om je opnieuw onder de mensen te begeven. ‘Om uit het dal te kruipen, heb je oxytocine nodig, een hormoon dat stressverlagend werkt’, vertelt Swinnen. ‘Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, komt in de hersenen vrij bij sociaal contact. Het is dus cruciaal om je te omringen met je dierbaren om er weer bovenop te komen.’

Het volledige helingsproces van het brein kan volgens Swinnen twee tot drie maanden duren.

© Unsplash


Meer weten over burn-out? Raadpleeg ons volledige dossier hier.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '