'Een piloot met hoogtevrees? We zouden bijna vergeten dat er nog helemaal geen Mol in het spel is.'
‘De Mol’ aflevering 1: ‘Ik vreesde bijna dat jongleren een basisvaardigheid is die alleen ik mankeer’
Zondagavond werd ons de allereerste aflevering van het zevende seizoen van ‘De Mol’ gegund. We bevinden ons dit jaar in Vietnam, waar voor ’t eerst in de geschiedenis van het programma tien kandidaten arriveren, zonder dat een van hen de Mol is. Alleen weten ze dat zelf nog niet…
DAG 1
Vijf mannen en vijf vrouwen komen aan in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, allemaal met evenveel zin om aan het avontuur te beginnen. Van lasser over rolluikenverkoopster tot piloot (en flierefluiter?), in tegenstelling tot de andere tv-kleppers van het moment ‘Blind Getrouwd en ‘Temptation Island’, wisten de makers van ‘De Mol’ wél heel wat verschillende profielen te strikken.
De kakelverse deelnemers zijn nog maar net geland in Vietnam, of presentator Gilles De Coster schotelt hen al hun eerste opdracht voor. Daarvoor moeten de kandidaten durven bungeejumpen van 60 meter hoogte én kunnen jongleren. Van een pittige eerste opdracht gesproken! Als een overenthousiaste jeugdbeweging die net zijn kampplaats bereikte, aanhoren de nog net niet van de zenuwen op en neer wippende deelnemers hun eerste opdracht.
Een piloot met hoogtevrees? Ik meende tijdens deze opdracht al heel wat mollenstreken te zien, wat me haast doet vergeten dat er nog helemaal geen Mol in het spel is.
5000 euro valt er vandaag te verdienen. Iemand jongleert met drie balletjes waarop de hoofden van de twee deelnemers afgebeeld staan die zich op 60 meter hoogte bevinden. Het balletje dat als eerste de grond raakt, bepaalt welke kandidaat de dieperik in moet springen. Wordt er gesprongen? Dan is het gewonnen bedrag afhankelijk van hoe lang de jongleur de balletjes in de lucht heeft weten te houden. Naarmate de opdracht vordert, begin ik me lichtelijk zorgen te maken om mijn eigen circuskunsten. Sinds wanneer is jongleren een basisvaardigheid?
Uiteindelijk hebben slechts drie van de vijf kandidaten de sprong gewaagd, goed voor een bedrag van 1000 euro. Ingrid en Axel sprongen niet. Een piloot met hoogtevrees? Ik meende tijdens deze opdracht al heel wat mollenstreken te zien, wat me haast doet vergeten dat er nog helemaal geen Mol in het spel is. Elke springer kreeg tijdens zijn sprong letters te zien die uiteindelijk een zin vormen. ‘Er is nog geen Mol gekozen’, staat er te lezen. Die correct geraden zin doet het bedrag verdubbelen. Er zit 2000 euro in de prijzenpot, iets waar álle kandidaten voor ’t eerst in de geschiedenis van ‘De Mol’ oprecht blij mee zijn.
En dan volgt plots dé grote geruststelling van de avond. Het is niet toevallig dat de kandidaten allemaal een potje kunnen jongleren. Ze hebben het vooraf thuis geoefend want… alle tien zijn ze er een tijd van overtuigd geweest dat zij de uitverkorene waren om de taak van Mol op zich te nemen. Alle tien kwamen ze namelijk op gesprek bij VIER en kregen ze te horen dat er aan hen gedacht werd om de Mol 2019 te worden. Hun molcapaciteiten werden weken voor de opnames zorgvuldig afgetoetst tijdens een gesprek en een tijd later kregen ze allemaal een teleurstellend telefoontje met het nieuws dat ze toch niet de Mol werden.
Dan rest Gilles nog één belangrijke taak voor de eerste dag: een Mol aanduiden. ‘De Mol’ zou natuurlijk ‘De Mol’ niet zijn als er geen doordacht kiessysteem aan verbonden werd. De kandidaten worden alle tien achter een scherm gezet. Enkel zij kunnen zien wat er op hun scherm verschijnt. Drie van hen krijgen de boodschap ‘Jij bent de Mol misschien’ te lezen. De anderen krijgen al meteen te zien dat ze de Mol niet zijn. Op basis van hoe de misschien-Mollen reageren op het nieuws dat ze te zien krijgen én op de vragen die Gilles hen nadien stelt, kiezen de makers een Mol. De Mol wordt door Gilles himself van zijn rol op de hoogte gebracht tijdens het vallen van de eerste avond in Vietnam.
Bij wijze van traditie overhandigt – een voor één keer in bedenkelijk hemdje gehulde – Gilles zijn kandidaten hun molboekjes. Gans Vlaanderen kijkt met argusogen toe of het gedrag van een van de kandidaten plots verandert. Voorlopig zonder resultaat, maar we’ll keep you posted.
Tot volgende week, liefste mollenjagers!
Prijzenpot: € 2000
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier