Als je blanco stemt, gaat je stem níét naar de grootste partij.
‘Is dat verplicht?’ en 8 andere dingen die je moet weten voor je zondag gaat stemmen
Zondag gaan we met z’n allen stemmen. Gezellig! Maar heb je nu écht geen idee waaraan en waaraf? Dan ben je zeker niet alleen. Wij vertellen je de meest noodzakelijke dingen die je moet weten alvorens je dit weekend het stemhokje induikt.
1. Eerst en vooral: waarvoor gaan we nu eigenlijk kiezen?
Om de vijf jaar stemmen we regionaal, federaal en Europees. Die laatste verkiezingen werden gehouden in 2014. Dat wil zeggen dat we nu opnieuw voor die drie niveaus moeten gaan stemmen. Om de zes jaar vinden de lokale verkiezingen dan weer plaats. De laatste lokale verkiezingen vonden plaats in oktober 2018.
2. Is dat verplicht?
We geloven dat het merendeel van de bevolking wel een leukere plek dan het stemhokje kan indenken om zijn zondagmiddag door te brengen, maar stemmen is niet optioneel. In ons land geldt er opkomstplicht. Alle Belgen zijn vanaf ze 18 jaar zijn dus verplicht om deel te nemen aan de stemming, ook als ze niet in staat zijn om zelf naar het stemlokaal te gaan. Dus als je zelf niet aanwezig kan zijn, ben je verplicht om je volmacht aan iemand anders door te geven. Hij of zij zal dan jouw stem uitbrengen.
3. Waar en wanneer moet ik gaan kiezen?
Als het goed is heb je ergens vorige maand een oproepingsbrief ontvangen. Daar staat duidelijk op vermeld waar je in jouw gemeente moet gaan stemmen en wat de openingsuren van je stemlokaal zijn. Iedereen stemt op zondag 26 mei.
4. Wat moet ik meenemen?
Ook dat staat op je oproepingsbrief vermeld. Vergeet zeker je oproepingsbrief en je identiteitskaart niet mee te nemen naar de stemming.
5. Ik geraak zelf niet tot aan het stemlokaal. Wat nu?
Dan moet je je volmacht aan iemand anders geven. Ook als je zelf niet kunt gaan stemmen, blijft de stemplicht gelden. Bovendien ben je verplicht je afwezigheid te verantwoorden met de nodige bewijzen. Daarover vind je hier meer info.
Als je zelf niet gaat stemmen én je geeft geen volmacht, kom je terecht op de lijst van kiezers die niet hebben gestemd. De politierechter zal bepalen welke boete je krijgt als je wordt vervolgd. Beter vermijden, dus...
6. Hoe breng ik mijn stem uit?
De meeste gemeenten maken gebruik van stemcomputers. Bij binnenkomst ontvang je een chipkaart die je in de stemcomputer zal moeten steken. Nadat je je stem hebt uitgebracht, geeft de stemcomputer je een biljet met QR-code terug. Dat biljet zal je moeten scannen en achterlaten nadat je het stemhokje verlaat.
De minderheid van de gemeenten werkt nog met pen en papier. Je krijgt duidelijke instructies alvorens je je stem uitbrengt. Belangrijk om te weten is dat je per verkiezing enkel binnen een en dezelfde lijst kan stemmen.
7. Wat is een lijststem?
Over de aparte partijen gaan we niet verder uitweiden, maar we kunnen je wel vertellen wat jouw stem betekent voor een partij. Als je een lijststem uitbrengt, betekent dat dat je akkoord gaat met de volgorde van de lijst. Als je enkele opkomende kandidaten uit eenzelfde lijst aanduidt – je kan per verkiezing maar voor één partij kiezen – breng je een naamstem uit.
8. Wat gebeurt er als ik blanco stem?
Heel vaak wordt er gezegd dat een blanco stem naar de grootste partij gaat, maar dat is helemaal niet waar. Een blanco stem telt net zoals een ongeldige stem – wanneer je op papier bijvoorbeeld voor verschillende partijen stemt – gewoon niet mee.
Maar zomaar blanco stemmen uit koppigheid doe je beter niet. Een extreem voorbeeld om dat te duiden: als er 999 mensen in een gemeente met 1000 volwassenen blanco stemmen en er dus maar één persoon een geldige stem uitbrengt, beslist die persoon welke partij álle zetels krijgt. Je denkt dus beter even na voor je ongeldig of blanco stemt!
9. Voor de goei
Dit laatste ‘weetje’ mag je eerder zien als een goedbedoelde tip. Wij zijn van mening dat absoluut alles bespreekbaar moet zijn, maar als je je vrienden wil behouden, is het soms toch aangeraden om het thema politiek en zijn vermoeiende discussies te mijden. Als iemand jou vraagt op welke partij jij zondag gaat stemmen, reageer je dus best clichématig met ‘voor de goei’. Goeie raad van tante Flair!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier