Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Mariana Alves via Unsplash / Elke Spelters

Onze redactrice trok naar de Britse hoofdstad.

Duurzaam Londen: onze favoriete groene adresjes in de stad

Wie aan Londen denkt, denkt wellicht niet meteen aan ‘groene stad’. Maar toch behoort de Britse hoofdstad tot een van de groenste steden van Europa. Wij gingen op zoek naar de meest groene adresjes van Londen. Met het openbaar vervoer én de fiets, jawel!


Dat Londen hoog weet te scoren in de lijst van groenste steden van Europa, heeft de stad vooral te danken aan de ingrijpende maatregelen die het heeft genomen om vervuiling tegen te gaan. Zo wil Londen binnen de komende tien jaar koolstofvrij worden, installeerde het een heleboel groene ruimtes (denk maar aan parken en natuurreservaten) en investeert de overheid actief in hernieuwbare energiebronnen. Wij namen de Eurostar – what else? – richting de Britse hoofdstad om de meest groene adresjes te ontdekken.

Eten met een hart voor het milieu

Kingly Court


Noem Kingly Court gerust het walhalla voor foodies. De plek, die zelfs bij locals nog niet altijd gekend is, telt een twintigtal restaurantjes uit verschillende streken die bijna allemaal het Blue Turtle-label dragen. Je herkent ze aan de – ecologische! – sticker die ze op de deur hebben hangen. Het label is een samenwerking tussen de wijk Carnaby en Project Zero (een goed doel dat instaat voor het behoud van onze oceanen) en wil restaurants, bars en in de toekomst ook winkels aanmoedigen om hun steentje bij te dragen in de bescherming van de oceaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gratis kraantjeswater in plaats van plastic bekers of flessen, lokale leveranciers (die dan vaak ook per fiets komen leveren) of een waterfontein om je herbruikbare fles opnieuw te vullen. Die laatste wist het afgelopen jaar trouwens 95.000 waterflessen te besparen. Say whut?!

Wij lunchten bij The Good Egg in Kingly Court, een populaire plek onder de Londoners voor ontbijt, brunch, lunch of diner. Ze serveren er het beste uit de Israëlische keuken en gebruiken daarbij voornamelijk lokale producten. Hun signature dish? De shakshuka. Al kunnen we hun sabich, een soort pitabroodje gevuld met groenten, ook ten strengste aanbevelen. Grote honger? Kies dan voor hun crispy halloumi als bijgerecht. O-ver-heerlijk! Je zoete tand vul je, uiteraard, met een stukje traditionele babka.

Restjes eten


Wie Jude Law tegen het lijf wil lopen, maakt kans bij restaurant Spring, van de vrouwelijke chef Skye Gyngell. Hoewel het voornamelijk een vrij chique bedoeling is, kan je er tussen 17u30 en 18u30 genieten van het Pre Theatre Scratch Menu. Voor een driegangenmenu, gemaakt van het ‘afval’ van die dag, betaal je dan amper 25 pond. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bietentoppen of aardappelschillen die in een soep verwerkt worden of brood van gisteren dat in een overheerlijke broodpudding terechtkomt. Maar liefst 1/3 van het voedsel dat in de wereld geteeld wordt, belandt in de vuilbak. Met dat ‘afval’ zou je ruim 870 miljoen mensen kunnen voeden. Door zo’n Scratch Menu aan te bieden wil het restaurant duidelijk maken dat voedselverspilling een belangrijk probleem is dat vrij gemakkelijk opgelost kan worden.

Plantencentrum slash restaurant slash tea house


Het mooiste adresje van Londen moet ongetwijfeld Petersham Nurseries zijn. De plek, net buiten het stadscentrum van Londen, begon als tuincentrum en opende in 2004 een café. Het was Skye Gyngell, de chef van hierboven, die als eerste in de potten mocht roeren én ze verdiende voor haar kookkunsten bij Petersham een Michelin-ster in 2011. Je eet er Italiaanse getinte gerechten – de familie heeft Italiaanse roots – onder de slow food-filosofie van ‘good, clean and fair‘. In tussentijd kwam er ook nog een theehuisje bij op het domein en openden ze ook twee vestigingen in Covent Garden: The Petersham en La Goccia. Wil je een plekje in de Nurseries? Dan kan je best op voorhand reserveren. In het theehuisje kan je wel gewoon vrij binnenlopen.

Petersham Nurseries Londen

Sustainable shopping


Hoewel iedereen Oxford en Regent Street kent, zijn de straatjes rondom Carnaby Street de place to be als het om sustainable shopping gaat. Je vindt er een heleboel eco-friendly winkels, zowel kleinere boetiekjes als grotere ketens, die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Zo heb je er bijvoorbeeld een Levi’s-shop die pure en alleen maar vintage items in de rekken heeft hangen. Beautyshop Cowshed verkoopt dan weer award-winning en organische verzorgingsproducten, gemaakt in Engeland. Bij familiebedrijfje Joy Everley verleiden ze je met duurzame verlovingsringen gemaakt van 100% gerecycleerde materialen.

Doen in Londen

Love London


Hoewel je Londen niet meteen associeert met een fietsstad, is het best prima te doen. De laatste jaren werd er steeds meer geïnvesteerd in fietspaden en voorzieningen voor fietsers. Al raden we je wel aan om een tour te boeken met een gids, want in Londen fiets je natuurlijk aan de andere kant van de weg (en geloof ons: je vergist je snel!), en een rotonde doen ze dus ook in de tegengestelde richting dan wij gewoon zijn. Extra plus: boek je de fietstour ‘Love London‘, dan krijg je als groep een soort van privilege en sta je automatisch op de eerste rij bij de wisseling van de wacht aan Buckingham Palace. Heb je alle toeristische trekpleisters van Londen ondertussen wel gezien? Dan hebben ze ook een ‘Secret London’-tour op het programma staan.

Kew Gardens


Net buiten het drukke stadscentrum vind je Kew Gardens. Een must visit voor plantenliefhebbers en één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Trek hier gerust een dag voor uit want de plek is gigantisch! En vergeet ook zeker niet om een souvenirtje te scoren in de shop.

Kew Gardens in Londen

Praktisch


Wij reisden naar Londen met de Eurostar, die je in amper twee uur van Brussel naar de Britse hoofdstad brengt. Zo’n treinreis stoot trouwens tot 90% minder broeikasgassen uit dan een vergelijkbare vlucht. Meer nog: vanaf dit jaar plant de organisatie een boom voor elke Eurostar-trein die in de dienstregeling is opgenomen. Ter plaatse koop je best een Oyster Card, de goedkoopste manier om door Londen te reizen. Je kunt ‘m gebruiken voor elke vorm van openbaar vervoer (zelfs de boot!) en gemakkelijk weer opladen als je tegoed op is.

Slapen deden we in het Qbic Hotel, dat onlangs ook de deuren opende in Brussel. Het hotel heeft een heleboel groene principes, zoals waterbesparende inloopdouches, gefilterd drinkwater, energiebesparende lichtsensoren en handgemaakte organische matrassen bijvoorbeeld. Blijf je maar een paar dagen, dan kan je ervoor kiezen om je kamer niet te laten schoonmaken en krijg je hiervoor in ruil een tegoed in de bar. Riep er iemand wine-o’-clock?

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '