Voorzie dat vintagekastje dat bij je oma op zolder staat van een nieuw likje verf!
BORN TO BE BIO: 6 tips voor meer ecologie in de babykamer
Baby’s hebben een heleboel spullen nodig, punt. Maar aan wie dacht dat een baby en een duurzame levensstijl niet hand in hand konden gaan: think again! Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind.
Flair x JBC
1. Op de groei
Ga op zoek naar meegroeispullen. Zo bestaan er niet alleen meegroeibedjes en -badjes, maar ook kleren kunnen heel lang meegaan. Plooi de boord aan de voetjes om en maak een meegroeibroekje meteen een maat groter. Of rol de tailleband om, want zo groeit een broekje al snel twee maten. Dubbel zo lang plezier! Ontdek naast de meegroeibroekjes nu ook de IZI-fit bij JBC, een biokatoenen meegroeiromper die drie maten in één heeft (van 0 tot 4 en van 4 tot 12 maanden). Door de verstelbare drukknoopjes groeit hij zowel in de lengte als de breedte mee. Hij werd ontworpen door drie studenten handelswetenschappen aan de UHasselt, zodat ook nog eens lokaal talent gesteund wordt.
www.jbc.be/meegroei-outfits
2. Geef kleertjes een nieuw leven
De kans is groot dat je baby dat T-shirt of die ene pyjama maar drie keer draagt, dus kan dat kledingstuk nog prima dienstdoen bij een volgend baby’tje. Veel mama’s verkopen de mooiste kleertjes op Instagram of Vinted. Wist je trouwens dat JBC zijn kleertjes van een naamlabel met twee lijntjes voorziet? Zo kunnen te klein geworden items bij een ander kindje van een tweede leven genieten. Duurzaam doorgeven: check!
3. Biologisch & betaalbaar
Kies voor kleertjes gemaakt uit biokatoen of andere ecologische materialen. Dat is beter voor het milieu, en de boeren die dit katoen telen. Bij JBC zit je goed qua duurzaamheid, want ze waren de eerste grote kledingretailer om een denimbroek gemaakt van ingezamelde gedragen jeansbroeken op de markt te brengen. Ze zijn ook lid van Fair Wear Foundation en gebruiken voor het grootste deel van hun babykleren biologisch katoen dat eco-friendly geteeld wordt. Hun thuisleveringen werden vorig jaar al ontdaan van hun plastic verpakkingsmateriaal en worden geleverd in een doos die voor zeventig procent bestaat uit gerecycleerd karton. JBC verkoopt nu zelfs donsjasjes die helemaal uit gerecycleerde polyester bestaan. Je kan bij JBC ook lid worden van de Very Important Baby-club (www. jbc.be/vib), je ontvangt zo een jaar lang dubbele punten op de babycollectie.
4. Tweedehandsjes, tweede kansjes
Niet alleen voor de eerste garderobe van je mini, maar ook voor mooie meubels, speelgoed en andere essentiële spullen kan je prima op tweedehandsbeurzen of -sites gaan kijken. Voorzie dat vintagekastje dat bij je oma op zolder staat van een nieuw likje verf. Wie weet heeft je nicht nog wel een babypark dat stof staat te vangen in de kelder. Ook voor speelgoed zijn kringwinkels de place to be. We weten allemaal dat uiteindelijk toch niet omgekeken wordt naar dat dure stuk speelgoed waarvan je dacht dat je baby het deze keer wél echt superleuk zou vinden. Zucht...
5. Duurzaam speelgoed
Wil je toch investeren in nieuw speelgoed? Kies dan voor speeltjes van hout, bamboe of andere duurzame materialen. De website Kiddi Kiddo verkoopt bijvoorbeeld enkel en alleen duurzaam speelgoed. Een aanrader!
6. Wég, wegwerpdoekjes!
Onmisbaar als je een baby in huis hebt: vochtige doekjes. Kies voor biologische doekjes of – nog beter! – herbruikbare doekjes als Cheeky Wipes. Je bespaart op die manier een heleboel geld en draagt ook meteen je steentje bij aan het milieu. Doordat ze geen schadelijke stoffen bevatten, zijn ze ook nog eens de perfecte partner voor die tedere babyvelletjes.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier