Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Die restjes hondeneten houden veel meer risico in dan je denkt.

OOPS: we wassen de eetbak van onze hond of kat veel te weinig

Hoe vaak maak jij het voerbakje van je hond of kat schoon? Het antwoord is waarschijnlijk ‘te weinig’. Want tenzij je het iedere dag flink met heet water en detergent wast, doe je het niet genoeg. Het bakje niet regelmatig schoonmaken houdt veel meer risico’s in dan je denkt.


‘Mijn hond likt tijdens de wandeling aan alles en nog wat, tegen wat etensrestjes in z’n eetbak zal ie wel kunnen’, denk je. En dus spoel je het bakje snel even af onder warm water en laat je het drogen, tot je het een volgende keer gebruikt. We nemen het je niet kwalijk als hiervan uitgaat. Maar als je er even bij stilstaat, zou je toch zelf ook niet uit een bord met aangekoekte etensresten eten? Volgens een onderzoek door de National Sanitation Foundation staat de voerbak van ons huisdier op de vierde plaats van de vuilste items in huis.

Vraag je je af wat er nu zo vuil kan zijn aan een potje met wat restjes honden- of kattenvoeding? Veel. Het zit boordevol bacteriën, waaronder salmonella, E. coli en mogelijk zelfs parasieten. Om nog maar te zwijgen van schimmels. Je lieftallige huisdier kan er dus flink ziek van worden. En jijzelf ook.

Dit is hoe het hoort


Dr. Jerry Klein, dierenarts in Chicago, legt uit aan Kitchnn hoe het wel moet. ‘Je wast het kommetje met heet water en zeep, en dat iedere dag. Daarna moet je je gootsteen nog even goed schoonmaken met een ontsmettend middel, om te garanderen dat er geen bacteriën meer achterblijven (de gootsteen is volgens de NSF immers de tweede vuilste plek in ons huis, bah). Laat het kommetje vervolgens aan de lucht drogen. En neen, dan ben je nog niet klaar. Volgens Klein moet je het kommetje ook één keer per week nog grondiger schoonmaken. Daarvoor gebruik je een badje van water met een scheutje bleekmiddel, waarin je de voerbak zo’n tien minuten laat weken.

De dierenarts raadt ook aan om grondig – gedurende 20 seconden – je handen te wassen voor en nadat je het eten bereidt van je viervoeter. Bovendien kies je het beste van al voor een metalen eetbak. Keramiek mag ook, op voorwaarde dat er geen barstjes in zitten. Plastic kan je beter vermijden, want in de kleinste krasjes kunnen bacteriën achterblijven.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '