Niets gaat boven een heerlijke cocktail als aperitief. Wie dacht dat cocktails alleen onder een stralende zon gedronken worden, heeft het helemaal mis. Wij verzamelden de lekkerste feestcocktails du moment om dit eindejaar mee te scoren. Cheers!
Disaronno Velvet hot chocolate
Flinke scheut Disaronno Velvet | warme chocolademelk | marshmallows, slagroom, stukje chocolade en cacaopoeder
- Doe een stevige scheut Disaronno Velvet in een mooie koffietas.
- Vul de tas verder op met warme chocolademelk.
- Prik enkele marshmallows op een houten stokje en karamelliseer ze licht (met een keukenbrander of boven het gasvuur).
- Top het glas met een stevige toef slagroom, strooi er wat cacaopoeder over, steek er een stukje chocolade op en werk af met de marshmallows.
Champagne met een vleugje gin
3 cl Hendrick’s gin | 1 cl suikersiroop | 1 cl citroensap | 9 cl champagne
- Giet de gin, suiker en citroensap in je shaker.
- Voeg ijsblokjes toe en schud krachtig.
- Giet het mengsel in een champagneglas.
- Vul aan met de champagne en garneer met citroenzeste.
Peperkoek-whiskycocktail
5 cl Johnnie Walker Gold Label | 2 cl peperkoeksiroop | 1 cl citroensap | 15 cl bruisend appelsap | ijsblokjes | kaneelstokje en kardemomzaadjes ter garnering
- Vul een highballglas met ijsblokjes.
- Voeg de whisky, peperkoeksiroop en het citroensap toe.
- Meng zorgvuldig.
- Vul aan met het sprankelend appelsap.
- Werk het glas af met een kaneelstokje en kardemomzaadjes.
Passion Rum Punch
15 cl Gimber | 50 cl witte rum | 20 cl vers limoensap | 20 cl rietsuikersiroop | 40 cl groene thee | ijsblokjes | 8 takjes verse munt en 6 passievruchten
- Giet alle ingrediënten in de punchkom.
- Lepel de passievruchten uit en doe het vruchtvlees samen met de munt in de kom en roer.
- Zet minstens een uur in de koelkast voor op te dienen.
- Schep de punch in een glas met ijsblokjes erin. Versier met wat verse munt.
Cognac-Cointreaucocktail
3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal | 2 cl Cointreau | 10 cl citroensap | ijsblokjes | citroen- of sinaasappelzeste
- Schud alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs.
- Giet de cocktail door een zeefje in je mooiste coupe.
- Werk af met sinaasappelschil voor een rijke smaak of met citroenschil voor meer frisheid.
Royal Negroni
3 cl rode vermout (zoals Martini Rosso) | 3 cl bitterlikeur (zoals Campari) | 3 cl gin | 6 cl MVSA Brut (cava) | ijsblokjes | sinaasappelzeste
- Doe de vermout, bitterlikeur, gin en ijsblokjes een whiskyglas.
- Roer minstens 30 seconden tot het geheel gekoeld is.
- Top af met de cava.
- Rasp een reepje van de sinaasappelschil en hang dit over de rand van het glas ter garnering.
Koffiecocktail
10 cl Nescafé Dolce Gusto Cold Brew | 3 druppels vanillearoma | 5 kardemompeulen | een sinaasappel | 10 cl tonic | 4 cl gin | ijsblokjes
- Maak de koude koffie.
- Pers de sinaasappel en voeg hierbij de vanille en 2 gekneusde kardemompeulen in een cocktailshaker.
- Voeg 3 ijsblokjes en de koffie toe.
- Sluit de shaker en shake!
- Neem een glas en vul het met grote ijsblokken.
- Giet er eerst 10 cl tonic in. Schenk dan het geheel via een zeefje in het glas.
- Om de cocktail af te werken kan je nog enkele kardemompeultjes gebruiken en een schijfje sinaasappel.
Dark ‘n stormy
5 cl Black Barrel van Mount Gay Rum | 15 cl gemberbier | ijsblokjes | schijfje verse pompelmoes
- Vul je longdrink met ijsblokjes en giet de rum erin, gevolgd door het gemberbier.
- Even roeren, garneren met een schijfje pompelmoes en klaar!
Hot Spiced Apple
Voor 4 porties: 15 cl Hendrick’s gin | 75 cl appelsap | 2 kruidnagels | 2 geplette kardemomzaadjes | 2 steranijs | jeneverbessen | zeste van een sinaasappel | appelschijfjes en nootmuskaat
- Laat het appelsap in een pan sudderen met de specerijen (behalve de nootmuskaat).
- Giet het in een mok met de gin.
- Garneer met 3 appelschijfjes en bestrooi met wat nootmuskaat.
Disaronno Fizz
5 cl Disaronno | sap van een halve citroen | bruiswater | ijsblokjes | zeste van een apelsien, kaneelstokje en takje verse rozemarijn
- Vul een wijnglas op met ijs.
- Giet de ingrediënten van de cocktail erover.
- Voeg bruiswater toe en roer alles voorzichtig om met een cocktaillepel.
- Snij een stevige zeste van een appelsien. Draai hem in een spiraal door aan beide uiteinden te trekken.
- Steek er ter garnering nog een kaneelstokje en een takje verse rozemarijn door.
Pina Gingerbread Colada
4 cl Bacardi Añejo Cuatro rum | 2 cl Amaretto | 2 cl kokosmelk | 2 cl peperkoeksiroop of Luikse stroop | 5 cl ananassap | 1 cl citroensap | ijsblokjes | (gedroogd) schijfje ananas
- Vul een hoog glas met ijs.
- Meng alle ingrediënten in een cocktailshaker en giet de cocktail in het glas.
- Werk af met een (gedroogd) schijfje ananas.
Royal Flower
2,5 cl vodka | 1,5 cl Grand Marnier | 1 cl vlierbloesemsiroop | 6 cl MVSA Brut (cava) | eetbaar bloemetje
- Doe de vodka, Grand Marnier en vlierbloesemsiroop in een koele coupe.
- Roer zachtjes om.
- Top af met cava naar smaak.
- Werk af met een bloemblaadje.
Eggs-cellent
3 koffielepels Filliers Advokaat | 1,5 cl Disaronno | 3 cl witte wijn | koffielepel citroensap | ijsblokjes | een eierschaal
- Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en schud krachtig.
- Doe enkele ijsblokjes in tumblerglas (kort whiskyglas) en giet met een strainer (zeefje) de cocktail over de ijsblokjes.
- Werk af met een halve eierschaal die je vult met Filliers Advokaat.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier