De experten van fietsenketen Bike Republic vertellen dat zadelpijn vooral met je houding te maken heeft.
Dit is waarom je een pijnlijke poep hebt tijdens het fietsen en hoe je ‘t vermijdt
Bij velen (vooral vrouwen) gaat fietsen helaas gepaard met pijnlijke poepen en brandende billen. De kenners van fietsenketen Bike Republic vertellen ons hoe dat komt en hoe je die pijn in de toekomst vermijdt.
Druk, druk, druk
Zadelpijn heb je voornamelijk door te veel druk op je zitvlak. Een juiste houding is daarom heel belangrijk. Als je volledig rechtop zit op je fiets, zit je enkel op je zitbotjes en wordt de druk dus niet verdeeld. Daardoor kan je al snel een pijnlijke poep krijgen. Als je heel diep en sportief gaat zitten, kan het zijn dat druk te veel verlegd wordt naar het zachte weefsel aan je kruis en schaamstreek, wat weer pijn veroorzaakt.
Idealiter zit je lichtjes voorovergebogen, zodat de druk mooi verdeeld is. De ideale houding is echter heel persoonlijk, dus je moet er voor jezelf naar op zoek. Het is ook zo dat zwaardere mensen meer last zullen hebben van zadelpijn, omdat er bij hen sowieso meer druk op het zitvlak ligt.
Los van druk, kan je ook zadelpijn krijgen doordat je zadel of de positie ervan verkeerd is en je irritaties krijgt. Als je zadel aan de neus te breed is, gaat dat bijvoorbeeld schuren tussen de dijen.
Houding, kleding en training
Houding is de eerste stap naar pijnloos fietsen. Let niet alleen op de houding van je bovenlichaam, dat licht voorovergebogen zou moeten zijn, maar ook op de zadelhoogte. Om het met een formule te zeggen: je binnenbeenlengte x 0,88 zou gelijk moeten zijn aan de afstand vanaf de bovenkant van je zadel tot aan het midden van je trapas. Het is ook belangrijk dat je zadel mooi waterpas staat.
Vermijd tijdens het fietsen ondergoed met naden die schuren en irriteren. Een nauw aansluitende, sportieve onderbroek is een beter idee. Als je geen fietsbroek hebt, kies dan niet voor een broek in bijvoorbeeld een zware jeansstof, maar eerder iets lichters. Een fietsbroek met zeemvel neemt veel van de druk op je kont weg. Je draagt die best zonder onderbroek. Zo’n fietsbroek is wel enkel nuttig als je een redelijk hard zadel hebt.
Zogenaamd ‘zitvlees’ kweken zou ook moeten helpen. Door geregeld te gaan fietsen, ook korte ritjes, wordt de huid ter hoogte van je zitbotjes meer gewoon aan de druk en de wrijving en heb je minder last van zadelpijn.
Het juiste zadel
De afstand tussen je zitbotjes bepaalt de breedte van je zadel. Bij vrouwen is die afstand meestal groter dan bij mannen, dus hebben vrouwen gemiddeld een breder zadel nodig dan mannen. Om die afstand te meten, kan je op een stuk karton gaan zitten en de afstand tussen de afdrukken meten. Tel er zo’n 20 à 25 millimeter bij en je hebt je zadelbreedte.
Zadelkeuze is net als fietshouding heel persoonlijk, maar weet dat een hard zadel een betere keuze is. In de winkel voelt een zacht zadel misschien als een droom, maar op lange tochten is het veel minder aangenaam. Je zitbotjes zakken er helemaal in weg waardoor de druk niet verdeeld kan worden en ook je zacht weefsel ziet onnodig af. Ergonomische zadels hebben vaak een uitsparing in het midden. Zo kan je veel beter op zoek gaan naar een goede persoonlijke fietspositie zonder dat je te veel druk op je schaamstreek legt.
Vraag in de fietsenwinkel of je het zadel mag uittesten tijdens een tochtje, zodat je kan wisselen als het niet oké is. Dat is de enige manier om te weten te komen of je het juiste zadel hebt, want wat in de winkel goed voelt, voelt niet noodzakelijk goed na een fietstocht van vele kilometers.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier