Er zijn enkele dingen die je kan doen om het te vermijden.
Daarom gaat je tong zo prikken als je verse ananas eet
Proteïnen afbreken
Velen denken dat het brandende gevoel op je tong veroorzaakt wordt door het zuur in ananas. Hoewel het zuur ertoe bijdraagt, is het niet de grote oorzaak. De ‘boosdoener’ in ananas is het enzym bromelaïne. Dat enzym breekt eiwitten af en wordt bijvoorbeeld gebruikt om vlees malser te maken. Die stof valt je mond aan zodra je kauwt, wat een vervelend gevoel veroorzaakt. Eigenlijk probeert het enzyme een klein beetje je tong weg te eten. Gelukkig vernietigen je speeksel en maagzuren de bromelaïne wanneer je slikt.
Hoewel het misschien zo klinkt, is bromelaïne helemaal niet slecht voor je. Meer nog, het is zelfs heel gezond. Het enzyme is een ontstekingsremmer, wat verklaart waarom ananas in Centraal- en Zuid-Amerika al van oudsher gebruikt wordt tegen maag- en darmproblemen.
Hoe verhelpen?
Het enzyme bromelaïne zit vooral in de steel van een ananas. Als je die weghaalt en het harde middendeel van de ananas helemaal verwijdert, zal het prikkende gevoel al heel wat minder zijn. Bovendien is het brandende gevoel veel feller bij onrijpe ananassen. Wil je het vervelende gevoel zoveel mogelijk vermijden, dan spoel je je stukjes ananas best af voor je ze eet. Ten slotte krijg je het brandende gevoel niet van gekookte, gebakken of geroosterde ananas, aangezien de hoge temperatuur chemische reacties veroorzaakt die het enzyme elimineren.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier