Helaas is het niet Nutella...
Test Aankoop onderzocht: ‘Slechts 1 chocopasta op de 25 is volledig veilig’
Bij het ontbijt proberen we zo gezond mogelijk te eten, maar af en toe kunnen we het niet laten om een rijkelijke laag chocopasta op een witte boterham te smeren. Alleen is dat niet de beste keuze, want de meeste hazelnootpasta’s bestaan voor de helft uit suiker en bevatten ook nog eens palmolie. Daarvan waren we natuurlijk al op de hoogte, maar uit een recente studie van Test Aankoop blijkt dat choco vaak ook schadelijke stoffen bevat.
Bij Test Aankoop hebben ze 25 soorten chocopasta onderzocht, en de resultaten deden onze wenkbrauwen spontaan fronsen. Zo bevatten deze smeerpasta’s naast ongezonde suikers en vetten ook nog schadelijke stoffen die bovendien zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen.
Gezondheidsrisico’s
In chocopasta’s zitten ingrediënten als cacao en plantaardige vetten. Die kunnen op hun beurt onbedoeld contaminanten of vervuilende stoffen met zich meebrengen die een risico vormen voor de gezondheid. Meer bepaald gaat het om 3-MCPD en glycidylesters. Vooral die laatste blijken gevaarlijk, want ze zijn niet alleen kankerverwekkend, maar ook genotoxisch. Dat wil zeggen dat ze ons genetisch materiaal kunnen beschadigen. 3-MCPD kan op zijn beurt schadelijk zijn voor de nieren en voor de mannelijke vruchtbaarheid.
In het onderzoek werden glycidylesters teruggevonden, maar overal lag het niveau onder de wettelijke limiet. Wat vooral opmerkelijk was, was dat er maar één soort hazelnootpasta 100 % veilig is (bekijk de volledige lijst hier). Bij het slechtste resultaat stond een koffielepel (!) choco gelijk aan de tolereerbare dagelijkse inname voor een kind van tien kilogram. Bij de meeste andere producten waren de resultaten niet zo zorgwekkend, maar bij Test Aankoop adviseren ze om kinderen liever geen hazelnootpasta te laten eten.
Nog meer nieuws:
- WOW: verdwijnt de omschakeling tussen winter- en zomeruur?
- Wijnegem Shopping Center verandert na 25 jaar van naam
- Instagram in de ban van gek handgebaar dat veel moeilijker is dan het lijkt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier