Met deze 10 tips maak je in no time een fotoalbum
Je neemt het je voor aan het einde van elke reis: deze keer ga ik een mooi album maken. En toch komt het er niet altijd van. Wij geven de allerbeste tips om snel én zonder kopzorgen een fotoboek samen te stellen. En dankzij de bon van Smartphoto op Flair deze week doe je ‘t nog gratis ook!
1. Voorbereiding is key!
Je kan bij Smartphoto foto’s rechtstreeks van Facebook, Instagram of Google Photos opladen. Handig, want vaak heb je daar al een keuze gemaakt tussen al je beelden. Maak je je boekje rechtstreeks vanuit de fotogallery van je telefoon of computer, maak dan een selectie vooraf. Zo gaat het vullen een pak sneller.
2. Neem er voldoende tijd voor.
Het hangt ervan af wat je graag doet. Wil je gewoon je favoriete foto’s in één boekje samen voor jezelf of om aan vrienden en familie te laten zien? Dan kan je de Smartphoto-editor automatisch een boekje laten vullen. Zo zijn al je mooiste herinneringen in een paar minuten mooi in een boekje gegoten. Je kan uiteraard achteraf nog aanpassen en tekst toevoegen. Wil je graag een bepaalde volgorde, of nog extra tekst en/of symbooltjes toevoegen? Neem er dan je tijd voor! En nee: één uurtje is niet genoeg. Wees realistisch en hou een paar avondjes vrij. Niet dat je al die tijd nodig hebt, maar dan kan je het samenstellen wat spreiden en voorkom je dat je er vroegtijdig gefrustreerd de brui aan geeft. En geef toe: het is net leuk om terug te kijken naar al die fijne momenten, dus zie het als een mindful momentje voor jezelf.
3. Zorg voor voldoende afwisseling.
Landschappen kunnen prachtig zijn: die Toscaanse glooiende heuvels, een eindeloze zee... Die mogen zeker niet ontbreken in je boek, maar wissel genoeg af. Een close-up van een geliefde (of geliefd dier) of details geven ook een gevoel weer. Naast een panoramafoto van een charmant Frans dorpje schept een detail van een frisgeel Ricardkannetje extra sfeer. Fijne extra: alle fotoboeken met harde kaft hebben bij Smartphoto een gratis platliggende binding, wat ideaal is om panoramafoto’s te spreiden over de twee pagina’s, want je hebt geen plooi.
4. Tekst of niet?
Zijn alle foto’s van één gelegenheid (trouw- of lentefeest), of één plaats op vakantie? Dan heb je wellicht genoeg aan een korte omschrijving op de kaft van je fotoboek. Bij een roadtrip of overzicht van bijvoorbeeld een feestje met collega’s ga je er later wel plezier van hebben om de (plaats)namen te vermelden.
5. Groot of klein?
De opties zijn eindeloos bij Smartphoto: op elke pagina één foto of een collage, in een kadertje of niet... Het spannendste resultaat krijg je door er variatie in te brengen: een paginavullend beeld naast een collage, een foto in kleur naast enkele zwart-witbeelden, een panorama over twee pagina’s, gevolgd door supervolle pagina’s met véél minifotootjes.
6. Houd het realistisch.
Kies net de foto waarop je keihard lacht met je hoofd naar achteren, omdat je krijsende peuter zijn ijsje liet vallen en jij daarmee moest lachen. Is dat niet veel leuker terugblikken dan het picture perfect beeld waarop jullie samen poseerden? Kies niet altijd de mooiste beelden, maar wel die met de mooiste herinneringen.
7. Voeg tekeningen toe.
Wat een prachtige tekeningen je kleintje ook maakt, niemand heeft plaats om die allemaal te bewaren, laat staan de uit de kluiten gewassen knutselwerkjes. Fotografeer ze en breng ze samen in een boekje dat een fractie van de plaats inneemt in je huis én ze allemaal mooi bundelt.
8. Laat het bewegen!
Filmpjes in een fotoboek? Tuurlijk! Maak een QR-code aan en zet die bij enkele foto’s in je boekje, zo kan je ze later meteen terugkijken.
9. Denk vooruit.
Maak je vaak (te) veel foto’s van één moment? Maak er dan een gewoonte van om er elke avond (of elke zondag) even door te gaan en al meteen de mooiste aan te vinken. Zo hou je ruimte op je smartphone vrij én wordt het straks makkelijker om een fotoboek samen te stellen.
10. Maak er een journal van.
Je maakt fotoboeken zoveel je wil – en zeker deze week met het gratis boekje van Smartphoto! Voor de kinderen kan het fijn zijn er één per jaar te maken, of van verjaardag tot verjaardag, of van alle vakanties. Sommige mensen maken per maand één klein boekje met daarin de highlights. Of maak eens een boekje dat werkt als een journal: één foto per dag, van het moment dat jou blij of dankbaar maakte. Dat wordt extra mooi terugblikken als je er daarna in bladert!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier