De mooiste tijd van het jaar breekt bijna weer aan: de zomervakantie! Die gaat natuurlijk vooraf door een iets minder toffe periode: de blok! Stapels leerstof studeren en een sociaal leven dat onbestaand is. Dit alles met maar één doel: geen herexamens hebben en drie maanden congé, olé! Deze fouten vermijd je dus beter als de pest.
Studeren voor je examens verloopt niet altijd even vlot en de motivatie is soms echt héél ver te zoeken. Alles is plots een pak interessanter dan je boeken en het lijkt alsof die leerstof maar niet in je hoofd wil blijven zitten. Deze fouten maakt elke student sowieso tijdens het blokken, een verwittigd man is er twee waard!
Je bent de koning(in) van het uitstelgedrag.
Je liet je cursus doorheen het semester liggen en tijdens de blok stel je het leren ook altijd maar uit. Toch kan je alle tijd die je hebt goed gebruiken. Stel het studeren dus niet langer uit: maak een schema en stop met treuzelen.
Je raakt te snel afgeleid.
Even door je smartphone scrollen, zorgt er vaak voor dat je minstens een halfuur kwijt bent. Studeren in een koffiebar lijkt tof, maar dat praatje met je buurman of staren naar die schattige hond aan het tafeltje naast je kost je eveneens kostbare tijd. Blok dus op een plaats waar je door niets of niemand afgeleid kan worden. Tijdens het studeren lijkt álles namelijk interessanter dan je cursus.
Je maakt jezelf wijs dat je je nachtrust na de blok wel inhaalt.
Het is daadwerkelijk bewezen dat je hersenen informatie beter opslaan als je er een nachtje over slaapt. Slapen is dus echt wél belangrijk! Het is natuurlijk soms onvermijdelijk om een nachtje door te blokken, maar gun je brains ook zeker genoeg rust. Ga desnoods een paar uurtjes vroeger slapen en sta de volgende dag wat vroeger op.
Je onderschat de tijd die je nodig hebt.
Je time management is niet altijd on point. Het is een goed idee om áltijd bufferdagen in je studieschema in te rekenen. Zo zorg je ervoor dat je door onvoorziene omstandigheden, concentratiegebrek of noem maar op niet in tijdsnood komt en bijgevolg begint te stressen.
Je bent overmoedig.
Zelfvertrouwen is supergoed! Maar een beetje bescheidenheid tijdens de blok is ook op z’n plaats. Ga er niet te snel vanuit dat je iets kent of begrijpt, om dan op het examen te ontdekken dat je er niks van bakt. Beter iets nog een keertje herhalen, dan op je lauweren te rusten.
Je leert je leerstof gewoon van buiten.
Je leert gewoon alles uit je cursus uit je hoofd, zonder te begrijpen wat er echt staat. Helaas is dat totaal niet effectief. Als je de leerstof begrijpt, blijft het ook beter hangen en zal je sowieso beter scoren.
Leerstof skippen.
Je denkt vaak: over dit stukje zullen ze zéker niets vragen. Toch is het geen goed idee om bepaalde delen van je cursus compleet over te slaan. Als je écht in tijdsnood komt, kan je beter de grote lijnen leren, dan één stuk uit je cursus volledig te schrappen. Op die manier kan je toch íets antwoorden als er over dat deel een vraag komt.
Je studeert in chronologische volgorde, in plaats van mate van belang.
Als je écht in tijdsnood zit en je moet selecteren wat je leert, dan beslis je best op basis van wat er in de les of in de cursus het meeste aan bod kwam/komt.
Je test jezelf niet.
Het is altijd een goed idee om na het leren van een hoofdstuk te checken of de leerstof goed bleef hangen. Zo ontdek je op welke stukken je je nog extra moet concentreren en welk deel je aandacht niet meer nodig heeft.
Je vergelijkt jezelf met je medestudenten.
Het is altijd tof om contact te houden met je medestudenten, maar jut elkaar zeker niet op. Iedereen heeft een ander leertempo, dus schiet in niet in paniek wanneer de andere al een pak verder staat dan jij.
Je neemt niet voldoende pauze.
De boog kan niet altijd gespannen staan en je zal veel beter kunnen blokken als je van tijd tot tijd de nodige ontspanning neemt zodat je je batterijen even kan opladen. Ga dus eens wandelen, neem een powernap of ga een koffietje drinken.
Hongerke tijdens het blokken?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier