Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Stap jij straks in het huwelijksbootje? Lees dan eerst even dit.

AHA: dit zijn de vaakst voorkomende fouten bij het plannen van een bruiloft (en zo voorkom je ze)

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Jarenlang verzamelde je de meest dromerige plaatjes op Pinterest en nu is het eindelijk zover: je mag je bruiloft plannen! Maar voor je een afspraak maakt bij de bruidsboetiek en een weddingplanner boekt, lees je misschien best even onderstaand lijstje van de vaakst voorkomende fouten bij het plannen van een huwelijk (en hoe ze te verkomen).

Iets plannen nog voor je een budget hebt vastgelegd


Last-minute kosten zijn zo goed als onvermijdelijk. Toch is het cruciaal een realistisch budget op te stellen voor je start met het plannen van je bruiloft. Wanneer je dat niet doet, is de kans groot dat je verliefd wordt op een jurk of locatie waarvan je achteraf moet toegeven dat die te prijzig is. Wees dus realistisch en hou je ook aan je budget, het zal je heel wat stress besparen tijdens het plannen.

Geen rekening houden met het weer


Moest je ‘t vergeten zijn: we wonen in België. En in ons kleine landje regent het zo’n 10 maanden per jaar. Zelfs een datum prikken in hartje zomer is hier geen garantie op mooi weer. Dus als je een tuin-, strand- of bosfeest geeft, investeer dan in een grote tent, want niemand ziet z’n bruiloft graag – letterlijk – in het water vallen. PS: ook in het buitenland kan het regenen, je bent gewaarschuwd!

Ervan uitgaan dat 10% van je gastenlijst niet kan komen


Gemiddeld 10% van de genodigden zal niet aanwezig kunnen zijn op je bruiloft. Indien je in het buitenland trouwt, mag je rekenen op 20%. Dit is echter maar een schattig. Meer mensen uitnodigen dan er in je feestzaal passen omdat je ervan uitgaat dat er 10% niet komt, is dan ook géén goed idee.

Je save-the-dates versturen in een impulsieve bui


In de eerste fase van het plannen ben je zo extatisch dat je zelfs de achternicht van je buurman zou uitnodigen voor je huwelijk. Enkele maanden later heb je pas écht een idee van hoeveel gasten je zal uitnodigen – afgestemd op de grootte van de feestlocatie – en is de initiële lijst misschien gehalveerd. Het probleem? Je hebt aan zowat iedereen in je omgeving je huwelijksdatum verkondigd en hen zo goed als mondeling uitgenodigd. Dus: wacht tot je een locatie en gastenaantal hebt voordat je papier aan het uitkiezen bent voor je save-the-dates.

De aankoop van je jurk als eerste taak van je to-dolijstje afvinken


Je locatie? Een rustieke schuur in de Ardennen. Je jurk? Een baljurk die zo uit de garderobe van Assepoester lijkt geplukt. Hoewel je uiteraard mag (nee, móét) dragen wat jou het gelukkigst maakt, is het misschien toch slimmer om eerst ‘yes’ te zeggen tegen de locatie en het thema van je huwelijksdag en vervolgens pas ‘yes’ tegen the dress.

Het testmoment voor je bruidsmake-up en kapsel skippen


Wil je je haar op de grote dag in een vlecht, dot of toch maar los? Ga je voor eyeliner en rode lippen of hou je het liever naturel? De make-up en het kapsel op je bruiloft op voorhand testen, is cruciaal. Je wil niet achteraf je trouwalbum stof laten vergaren in de kast omdat je je kapsel of make-up van toen tenenkrullend vindt.

Geld besparen door geen videograaf in te huren


Een bruiloft plannen is een eitje wanneer je al het geld van de wereld hebt. Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk. Dus moet er gesnoeid worden in het budget. Al moet je op voorhand goed bedenken op welke dingen je juist wil besparen. Volgens een enquête uitgevoerd door het online platform Zola heeft maar liefst een derde van de pasgetrouwde koppels er spijt van dat ze geen videograaf hebben ingehuurd. Goed om te weten!

Je fotograaf te vage instructies geven


‘Doe maar hoor, ik vertrouw op jou’, lijkt misschien heel sympathiek, tot je je foto’s ontvangt en je een luide gil moet onderdrukken – niet van vreugde, eerder uit afgrijzen. Probeer dus zo specifiek mogelijk te zijn wanneer je de fotograaf instructies geeft. Bekijk zijn of haar portfolio op de website en zeg heel eerlijk wat je wil en wat je vooral níét wil. Op het moment zelf zal je misschien vinden dat je bazig of high maintenance overkomt, maar dertig jaar later zal je wél nog steeds met een goed gevoel je trouwalbum doorbladeren.

Te veel stressen en het plannen niet kunnen loslaten


Ja, je bruiloft is nu eenmaal een big deal. Maar hou het leuk. Niemand wil een zenuwinzinking nabij zijn op z’n grote dag. Probeer niet alles dwangmatig te controleren, maar stel de voor jou belangrijkste zaken – of dat nu het eten, de muziek of de tafelschikking is – voorop en vertrouw voor de rest op je weddingplanner of hulp van goede vrienden en familie.

Te chill zijn tijdens het plannen


Omdat je niet de geschiedenis wil ingaan als ‘de bridezilla from hell’, stel je je heel chill en casual op. Fijn! Tot je een week voor het huwelijk nog geen boeket hebt uitgekozen en blijkt dat jouw uitgekozen feestlocatie geen koelruimte heeft waardoor jullie bruidstaart (een ijstaart!) het eind van de avond niet zal halen. Zoals alle dingen in het leven draait het allemaal om balans. Een béétje stress in de aanloop naar je bruiloft kan dus geen kwaad.

[td_smart_list_end]

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '