Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© One Healthy Family

Bonus: ze zijn voor zo goed als allemaal lactose- en glutenvrij!

RECEPTEN: 6 gezonde gerechten voor het hele gezin die in een handomdraai op tafel staan

De redactie

Gezond eten hoeft niet saai te zijn, dat bewijst Ellen Charlotte Marie met One Healthy Family, waarin ze haar favoriete recepten verzamelde, die bijna allemaal lactose- en glutenvrij, vegetarisch of vegan zijn.

Zoete citroenmuesli

Dit heb je nodig

1 kop ontpitte medjooldadels (supermarkt) , 1 grote kop haver, ½ kop zaden (chia-, hennep-, sesamzaad…), 1 kop noten (cashew- en pecannoten, amandelen…), 1/3 kop gojibessen, 1 snufje zeezout, zeste van 1 biologische citroen

Zo gemaakt

1. Mix alle ingrediënten, behalve de citroenzeste, maar niet te lang

2. Voeg naar smaak citroenzeste toe.

3. Lekker met wat rode vruchten

Bloemkoolburgers

Dit heb je nodig

Voor de burgers: 1 grote kop gekookte quinoa, ½ gekookte bloemkool, 3 eieren, 4 el olijfolie, 1 grote gekookte zoete aardappel, 1 teentje knoflook, flinke snuf zeezout, snufje zwarte peper, ¼ tl komijn, ¼ tl uienpoeder, ¼ tl currypoeder, snufje chilipoeder (optioneel), ¾ kop amandelmeel, ½ kop polenta (of broodkruimels), olijfolie

Voor de dressing: ½ rijpe avocado, sap van 1 limoen, 1 teentje geperste knoflook, handje gehakte koriander, snufje zeezout, snufje zwarte peper, 1 el honing of een andere natuurlijke zoetmaker, paar el water

Voor de afwerking: 4 broodjes, 1 handvol sla, 2 tomaten in schijfjes

Zo gemaakt

1. Mix alle ingrediënten voor de burgers, behalve het amandelmeel en de polenta, maar zeker niet te lang. Voeg het amandelmeel toe en vorm de burgers. Voeg indien nodig nog wat meer amandelmeel toe.

2. Doop de burgers in een bordje met de polenta en bak ze in een beetje olijfolie tot ze licht goudbruin zijn.

3. Mix alle ingrediënten voor de dressing tot een gladde saus. Proef en breng op smaak.

4. Snij de broodjes doormidden en beleg ze met sla, tomaat, de burgers en enkele eetlepels dressing.

Lenterolletjes met pindadip

Dit heb je nodig

Voor de rolletjes: 8 rijstvellen, handje sla, 2 geraspte wortelen, ½ mango, 1 geraspte rode biet, ½ rijpe avocado, handje gehakte koriander

Voor de dipsaus: 4 el sojasaus, 1 kleine tl rodecurrypasta, ½ tl geraspte verse gember, 1 à 2 el natuurlijke pindakaas, 1 el agavesiroop, ¼ kop kokosroom, 1 el zwart sesamzaad, 1 el fijngehakte rode peper

Zo gemaakt

1. Week een rijstvel in warm water tot het zacht wordt en leg het op een schone, natte keukenhanddoek. Leg wat sla op het rijstvel, laat aan weerskanten een beetje plaats over aan beide zijden. Leg de andere ingrediënten op de sla. Rol eenmaal over, vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol verder op. Maak de andere rolletjes op dezelfde manier.

2. Doe alle ingrediënten voor de dipsaus, behalve de sesamzaadjes en de rode peper, in een pannetje en verwarm op een laag vuur tot een gladde saus. Voeg eventueel wat extra kruiden toe.

3. Voeg de rode peper en sesamzaadjes toe.

4. Snij de lenterolletjes in tweeën voor een mooie presentatie en serveer ze met de dipsaus.

Romige tweekleurencourgetti

Dit heb je nodig

1 gele en 1 groene courgette, flinke hand verse basilicumblaadjes, 1½ rijpe avocado, 2 teentjes geperste knoflook, 3 el citroensap, 4 à 6 el extra vierge olijfolie, ¼ kop pijnboompitten, snufje versgemalen zwarte peper, snufje zeezout, enkele el voedingsgist (optioneel)

Zo gemaakt

1. Was de courgettes en maak lange slierten met een spiraalsnijder. Gebruik het deel met de zaadjes niet. Mix de slierten door elkaar met je handen.

2. Mix alle ingrediënten voor de pesto, behalve de olijfolie, tot een romig geheel en doe in een kom. Voeg geleidelijk de olijfolie toe, terwijl je blijft roeren. Voeg eventueel peper en zout toe.

3. Meng de pesto voorzichtig door de courgetti en serveer met verse basilicumblaadjes.

Guacamole deluxe

Dit heb je nodig

2 rijpe avocado’s, sap van 1 limoen, 1 teentje knoflook geperst, 1 tl extra vierge olijfolie, peper en zout, 1 klein blik maïs zonder suiker, 1 blik rode bonen (gespoeld en uitgelekt), 10 gehalveerde kerstomaatjes, ½ kop fijngesneden zoete rode peper, handje gewassen en fijngesneden platte peterselie, 1 zak taco’s

Zo gemaakt

1. Prak de avocado’s met een vork. Voeg het limoensap, de knoflook en de olijfolie toe en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed.

2. Voeg de maïs, bonen en tomaatjes toe. Roer ze voorzichtig door de guacamole.

3. Bestrooi met de rode peper en peterselie, en serveer met de taco’s.

Blauwebessencrème met powerballetjes

Dit heb je nodig

Voor de balletjes: 1 kop amandelnootjes, 1 kop medjooldadels, ½ kop ongezoete kokosrasp, snufje zout

Voor de crème: 200 ml sojaroom of kokosroom, 1 grote kop blauwe bessen, 1½ kop cashewnoten (minimaal 4 uur in water geweekt), 4 à 6 el ahornsiroop, ¼ kop gesmolten kokosolie, sap van 2 citroenen of limoene

nVoor de topping: verse besjes, amandelnootjes, muntblaadjes

Zo gemaakt

1. Mix de ingrediënten voor de balletjes tot een kleverig deeg. Het kan helpen om de dadels 5 minuten in warm water te weken voor je ze mixt. Draai kleine en grote balletjes en zet ze opzij.

2. Mix alle ingrediënten voor de crème tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat zoetstof en/of citroensap toe.

3. Verdeel de balletjes over de glaasjes, maar hou er een paar apart voor de topping. Giet de crème over de balletjes. Bestrooi met verse besjes, amandelnootjes, muntblaadjes en een amandelballetje!

Zin in nog meer gezonde receptjes? One Healthy Family – uitgeverij Lannoo – € 24,99 via bol.com

Beelden: © One Healthy Family


Meer makkelijke recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '