Schimmelinfecties, witverlies, vaginale droogte of onfrisse geurtjes? Goedele weet raad!
Goedele Liekens beantwoordt jullie meest prangende vaginavragen
Een tijdje geleden konden jullie anoniem jullie meest prangende vragen over jullie vagina stellen. Vlaanderens bekendste en populairste seksuologe Goedele Liekens beantwoordde al jullie vragen met plezier.
Hier is wat jullie absoluut moeten weten over jullie vagina:
1. Hoe komt het dat mijn vagina soms onfris ruikt, ondanks dat ik ze dagelijks was en een gezonde levensstijl heb?
Een vagina is van nature zurig. Die zuurtegraad houdt slechte bacteriën tegen. Wat je soms onfris vindt ruiken bij jezelf, is in realiteit niet eens onfris. In de middeleeuwen smeerden vrouwen zelfs een beetje vaginavocht achter de oren om mannen te verleiden.
2. Hoe onderhoud ik mijn vagina best?
Te veel wassen is niet goed. De vagina is een zelfregulerend organisme. Intieme sprays, zeep, shampoo... maken dat systeem kapot. Zo was je de bescherming weg. Je vagina dagelijks wassen met water of een neutrale zeep is perfect. Je kan verder ook best katoenen ondergoed dragen.
3. Hoe belangrijk is het om de gynaecoloog te bezoeken?
Als je klachten hebt, ga je. Verder is één à twee jaar na je eerste keer seks aangeraden. En dan vooral als de bedpartners wisselend zijn of als je onveilige seks hebt gehad.
4. Hoe kan je het HPV-virus oplopen? Kan je het voorkomen?
Veel meisjes zijn ingeënt tegen een bepaald onderdeel van het HPV-virus, maar lang niet voor allemaal. Het is een soa. Het is mogelijk dat het virus uit zichzelf verdwijnt, maar het kan ook je risico op baarmoederhalskanker vergroten. Een condoom helpt.
5. Hoe krijg je een vaginale schimmelinfenctie? Kan ik mijn vriend ermee besmetten?
Dramatiseren is niet nodig. Het is geen soa. Je kan het dus ook krijgen zonder seks te hebben. Antibiotica en je vagina te veel (met zeep) wassen kunnen een vaginale schimmelinfectie veroorzaken, maar ook darmbacteriën kunnen voor schimmelinfecties zorgen.
Je merkt het aan korrelig witverlies en een branderig gevoel. Je kan het doorgeven aan je sekspartner, maar mannen blijven er minder lang mee zitten. Een zalfje volstaat om het op te lossen.
6. Hoeveel witverlies is normaal? Hoe moet het eruitzien?
Hoeveelheid varieert. Een normale kleur is doorschijnend, tegen het witte. Voor de eisprong is het steviger en plakt het meer. Gelig, groenig of grijzig witverlies is niet oké. Ook bij een bijzonder scherpe visgeur bezoek je best je huisarts of gynaecoloog.
7. Ik bloed soms na het vrijen. Hoe kan ik dat voorkomen?
Zorg ervoor dat je sekspartner je voldoende opwindt. Glijmiddel op waterbasis kan een oplossing zijn. Bij diepe stootpijnen verander je best van standje. Blijven de bloedingen en de pijnen aanhouden, dan bezoek je best je huisdokter of gynaecoloog.
8. Kan het dat mijn vagina droog is door vermoeidheid? Wat kan ik eraan doen?
Dat kan absoluut. Je emoties beïnvloeden ook de vochtigheid van de vagina. De makkelijkste oplossing is een glijmiddel op waterbasis.
9. Bestaat het maagdenvlies?
Neen. Er is wel een piepklein randje aan de vaginale opening. Nog niet de helft van de meisjes verliest bloed bij hun eerste keer. En dat heeft niets te maken met een zogezegd maagdenvlies.
Nog nood aan tips van Goedele? Op haar website Goedele.com verschijnen regelmatig handige weetjes en tips. Verder kan je er online ongecensureerde sekslessen nemen (lees er hier alles over). Handig!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier