Een animatieserie die je helpt om in slaap te vallen. Een leuker slaapmiddeltje bestaat er niet, toch?
UITGETEST: leert ‘Headspace Guide to Sleep’ op Netflix je écht beter slapen?
Netflix en de meditatie- en slaapapplicatie Headspace sloegen vorige maand de handen in elkaar en lanceerden op het streamingplatform een serie die je zou leren om beter te slapen. Maar is ‘Headspace Guide to Sleep’ wel een goede leermeester? Redactrice Jolien testte het uit.
Hallo, hier ben ik weer met het zoveelste hulpmiddeltje voor die energievretende slapeloosheid. Begint tegen te steken hè, om elke keer beloofd te worden dat je hét wondermiddel gevonden hebt. Aan al mijn fellow slapelozen: I feel you, en dat gebeurt niet vaak, toch? Niet iedereen begrijpt even goed dat slapeloosheid echt wel doorweegt en dat het niet altijd makkelijk is om om te gaan met mensen die wél elke nacht als een roosje slapen. Hebben een verzwaard deken, aromatherapie en kilo’s essentiële honing ook 0,0 effect op jouw slaap, dan kan je voor het slapengaan misschien eens ‘Headspace Guide to Sleep‘ opzetten, al is het maar om je niet langer alleen te voelen.
Aangename kennismaking
Toegegeven, ik had echt geen zin om aan de serie te beginnen. Toen mijn collega’s me voorstelden om het uit te testen, dacht ik meteen: haha, neen, nope, gaat echt niet werken. Ik háát het om tips te krijgen voor een betere slaap. Ík ben hier de slaap(eloos)expert, niet een of andere serie op Netflix, want wat kan die mij nog bijleren? Maar dan besef ik dat ze misschien anderen wel kan helpen, dus besluit ik na wat woelen in bed toch om de eerste aflevering, genaamd ‘How to Sleep Better’, van ‘Headspace Guide to Sleep’ te bekijken – ik heb toch niets anders te doen. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie aangenaam verrast ben door hoe Netflix en Headspace de reeks aangepakt hebben. Geen saaie documentaire, wel leuke animaties, fijne geluidjes en een aangename kennismaking met de rustgevende stem van Eve. Zij begeleidt de kijker naar eigen zeggen tijdens de reis naar een betere slaap.
De eerste aflevering duurt 18 minuten en gaat vooral in op die reis. Er worden (eindelijk!!) enkele mythes in ontkracht, een aantal nutteloze tips in aangekaart én enkele alternatieven gegeven die wel zouden kunnen helpen, waaronder uiteraard meditatie. Na zo’n acht minuten stopt de les en geeft Eve zo’n meditatieles. Je moet weten: dat is écht niets voor mij. Bij meditatie is het de bedoeling dat je tot rust kan komen door je hoofd leeg te maken, maar bij mij gebeurt telkens het omgekeerde. Mijn hoofd slaat dan helemaal tilt. Ik kan het gewoon niet en vind het ook echt niet leuk. Het is goed voor één keer, zeg ik tegen mijzelf. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er na vier minuten in- en uitademen al de brui aan geef.
Ik spoel meteen door naar de volgende aflevering: ‘Putting Your Phone to Sleep’. Meteen veel minder interessant. Eve vertelt niets wat ik nog niet weet. Dat technologie een enorme impact heeft op onze nachtrust, moet je denk ik niemand nog echt uitleggen. Ook deze aflevering gaat na tien minuten weer over in een meditatieles. Da’s balen! Ik luister eigenlijk veel liever naar de uitleg – ook al is die dit keer minder interessant – dan naar meditatie. Want het is net die saaie uitleg die mij tot rust brengt.
De sleutel tot succes
Op naar de volgende afleveringen dan maar. En even een korte update: Klaas Vaak is nog niet langsgeweest met korrels slaapzand. Ik bekijk eerst even alle titels voordat ik op de volgende les klik. Die lijken mij wél een voor een de moeite waard om te bekijken. Dat blijkt uiteindelijk ook zo te zijn, althans telkens de eerste tien minuten voordat de meditatie weer begint. Vooral in ‘The Weird World of Dreams’, ‘The Fact About Sleeping Pills’ en ‘Putting Insomnia to Bed’ worden enkele interessante feiten, weetjes en concrete tips meegegeven. Ik probeer bij de zevende en laatste aflevering toch nog een keer de meditatieles uit. Ik erger mij een paar keer aan mijzelf, want hoe moeilijk kan het zijn om gewoon rustig te liggen? Ik hou het nu wel tot de laatste minuut vol. Bank vooruit en kus van Eve, maar veel effect heeft het niet, want ik ben eerder teleurgesteld in mijzelf dan dat ik tot rust ben gekomen. Ondanks alle andere tips, laat de reeks een beetje uitschijnen dat meditatie dé sleutel is tot succes, en dat iedereen het kan. Best wel vervelend als dan blijkt dat jij zo’n loser bent die het niet kan. Het duurt dan ook nog wel even voordat ik de slaap kan vatten.
Ik erger mij een paar keer aan mijzelf, want hoe moeilijk kan het zijn om gewoon rustig te liggen?
‘Headspace Guide to Sleep’ leert je dus effectief wel beter slapen, maar dan is het wel aan jouw lichaam en geest om die lessen om te zetten in praktijk, en dat is niet makkelijk. Of de serie dan ook écht een positieve impact heeft op slaap, hangt volgens mij af van persoon tot persoon en hoe je tegenover meditatie staat. Maar ook als ze uiteindelijk geen impact heeft, is het weleens de moeite om tijdens zo’n slapeloos nachtje een aflevering op te zetten. Gewoon, om te beseffen dat er op datzelfde moment misschien nog wel iemand met een slaaptekort naar zit/ligt/hangt/... te kijken. De serie biedt een soort van erkenning en laat je beseffen dat het ook echt wel oké is om er eens over te klagen, zónder je daar schuldig over te voelen. En die boodschap is voor mij minstens even belangrijk als een goede nachtrust.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier