'Na een burn-out is het cruciaal om je nog minstens twee jaar te laten opvolgen', aldus expert Luc Swinnen.
Weken, maanden of jaren: hoe lang duurt een burn-out?
Herken je deze vier alarmsignalen? Dan is de kans bijzonder groot dat je met een burn-out kampt. Maar hoe lang duurt het voor je je leven weer kan oppikken? Expert Luc Swinnen geeft tekst en uitleg.
Uiteraard ervaart iedereen een burn-out op een andere manier, maar arts en coach Luc Swinnen meent dat het toch zes maanden kan duren voor je weer de oude bent.
Dat begint met de verzorging van je brein, dat al die tijd werd overprikkeld en ‘verwaarloosd’.
Hoewel dit proces twee tot drie maanden kan duren, zijn er volgens de expert geen gesofisticeerde technieken voor nodig.
‘Het eerste wat ik mijn patiënten aanraad, is om zich een stappenteller aan te schaffen’
Op tijd gaan slapen, gezond eten en blauw licht (van onder andere laptops en smartphones) vermijden, kan al heel wat doen. Net zoals wandelen, trouwens.
‘Het eerste wat ik mijn patiënten aanraad, is om een stappenteller aan te schaffen en te mikken op 10.000 stappen per dag’, aldus de auteur van ‘Geef burn-out geen kans’.
Op tijd gaan slapen, gezond eten en blauw licht vermijden, kan al heel wat doen.
Verder spelen familie en vrienden volgens Swinnen een uiterst belangrijke rol in het helingsproces. ‘Om uit het dal te kruipen, heb je oxytocine nodig, een hormoon dat stressverlagend werkt’, klinkt het.
‘Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, komt in de hersenen vrij bij sociaal contact. Het is dus cruciaal om je te omringen met je dierbaren om er weer bovenop te komen.’
© Unsplash
Een burn-out is dus geen straatje zonder einde. Toch waarschuwt Swinnen dat je altijd kan hervallen. ‘Daarom is het belangrijk om je nog minstens twee jaar na een burn-out te laten opvolgen door een (huis)arts of psycholoog‘, adviseert hij.
Meer weten over burn-out? Raadpleeg ons volledige dossier hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier