Alle ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt!
Start to hotpot: dit recept is perfect voor beginners
Vandaag 12 februari is het Chinees Nieuwjaar en wat is een beter moment om te leren hoe je hotpot maakt? En met het barkoude weer buiten kunnen we ook wel een warme opkikker gebruiken. Wij delen een recept dat perfect is voor beginners. Je hebt namelijk geen al te moeilijke ingrediënten nodig en je vindt ze allemaal gewoon in de supermarkt!
Hotpot is op z’n Nederlands gezegd Chinees fonduen. Nu we meer dan ooit thuis zitten en de grens oversteken niet meer mag, smachten we meer dan ooit naar een stukje vakantie in eigen land. Trommel je bubbel op en maak er een gezellig avondje rond de fonduepot van. Geen idee hoe eraan te beginnen? Met onderstaand recept en allerlei info kan je als beginner easy peasy aan het hotpotten slaan.
Bas Robben, hotpotliefhebber en auteur van ‘Hotpot’ stelde dit toegankelijke recept helemaal zelf samen zodat je alle ingrediënten gewoon in de supermarkt kan kopen. Deze supermarkthotpot voor vier tot zes personen is dus ideaal voor beginners als je het ons vraagt!
Naast ingrediënten heb je natuurlijk ook enkele kookspullen nodig: een pan – een halfhoge gietijzeren van drie tot vier liter is goed om mee te beginnen, als je de smaak te pakken heb kan je met wat research overschakelen naar echt hotpotmateriaal -, een gasbrander of elektrisch kookplaatje en gemeenschappelijke eetstokjes om de ingrediënten uit de hotpot te vissen.
Supermarkthotpot
Wat heb je nodig?
Hotpotbasis
- 100 g parmaham, in dunne reepjes
- 5 lente-uitjes, in stukken van 5 cm
- 40 g gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes (6-8 mm)
- 2 el gojibessen
- 1 teen knoflook, geplet
- 6 shiitakes, in stukken gescheurd
- 2 l water of supermarktgroentebouillon (zie recept hieronder)
- Zout
Hotpot
- Stevige tofu, in blokken van 3 cm
- Paksoi
- Maïskolf, in stukken van 3 cm
- Taugé
- Garnalen, schoongemaakt
- Oeigoers geïnspireerde beef (zie recept hieronder)
- Fluwelen sesamkip (zie recept hieronder)
- Dungesneden rundvlees
- Dungesneden kipfilet
- Dikgesneden aardappelschijfjes
- Dikgesneden zoete aardappel
Hoe maak je het?
Doe de parmaham met de lente-ui, gember, gojibessen, knoflook en shiitakes in een soeppan. Voeg het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de hotpotbasis 30 minuten trekken. Breng de hotpotbasis daarna op smaak met voldoende zout. De soep kan zo in de hotpot worden gegoten; alle ingrediënten die erin zitten kunnen worden gegeten. Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paksoi, de maïskolf, de taugé, de garnalen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes en de zoete aardappel op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.
Supermarktbouillon
Wat heb je nodig?
- 400 g gesneden soepgroente
- 1 ui, gehalveerd
- 1 el zwarte peperkorrels
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 20 g gemberwortel, in plakjes
- 1 el rijstazijn
Hoe maak je het?
Doe de soepgroente, de ui, de zwarte peperkorrels, de knoflook, de gember en de rijstazijn in een soeppan samen met 3 liter water. Breng aan de kook, verlaag het vuur zodat de bouillon net niet kookt en laat 30 minuten inkoken tot er twee derde van overgebleven is. Laat de bouillon afkoelen en giet hem dan door een fijne zeef. Voor een extra heldere bouillon kun je hem ook nog door een koffiefilter schenken. Heb je niet alle bouillon nodig voor je hotpot, bewaar de rest dan in een fles.
Oeigoers geïnspireerde beef
Wat heb je nodig voor ± 20 plakjes?
- 400 g ossenhaas
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- ½ tl zout
- 1 ei
- 1 el maïzena
Hoe maak je het?
Leg de ossenhaas 30 minuten in de vriezer, zodat hij wat steviger wordt. Je kunt hem nu makkelijker in plakjes van 0,5 cm snijden. Doe ze in een kom en voeg de komijn, de koriander, het zout, het ei en de maïzena toe. Meng goed door met een flexibele spatel of je handen. Laat de ossenhaas afgedekt in de koelkast minstens een halfuur marineren. Leg het vlees daarna op een bord en zet in de koelkast tot je aan tafel gaat.
Fluwelen sesamkip
Wat heb je nodig voor ± 20 plakjes?
- 300 g kipfilet
- ½ tl zout
- 1 eiwit
- 1 el witte miso
- 1 el maïzena
- 4 el zwart sesamzaad
- 4 el wit sesamzaad
Hoe maak je het?
Leg de kipfilet 30 minuten in de vriezer, zodat deze wat steviger wordt. Je kunt hem nu makkelijker in plakjes van 1 cm snijden. Doe de plakjes in een kom. Meng het zout, het eiwit, de miso en de maïzena met 2 eetlepels water glad. Voeg toe aan de kipfilet. Meng goed door met een flexibele spatel of je handen. Laat minstens een halfuur afgedekt in de koelkast marineren. Bestrooi een bord met het zwarte en witte sesamzaad. Doop de kipfiletplakjes aan beide kanten in het mengsel. Leg daarna op een bord en zet in de koelkast tot je aan tafel gaat.
Nog enkele tips:
- Ingrediënten die langer moeten garen, doe je zoveel mogelijk samen in de hotpot zodat ze tegelijk gaar zijn.
- Dungesneden vlees klem je tussen je eetstokjes en roer je even in de hete bouillon tot ze hun rozige kleur zijn verloren.
Wie de smaak te pakken heeft en van hotpot een wekelijks ritueel wil maken, vindt alles over Chinese fonduen en meer recepten in ‘Hotpot’ van Bas Robben (Good Cook – € 22,50). Vegetarisch of vegan? Je vindt er ook twee vegan recepten in.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier