Ken jij iemand die kampt met depressie, angststoornissen of andere mentale problemen?
Do’s-and-don’ts bij iemand die worstelt met een psychisch probleem
10 oktober = Mental Health Day, een dag waarop men de wereld bewust wil maken van mentale gezondheidsproblemen waar meer mensen dan je denkt mee kampen. Ken jij iemand die worstelt met depressie, angststoornissen of andere mentale problemen? En wil je hem/haar/hen steunen? Deze do’s-and-don’ts zetten je alvast goed op weg.
Do
1. Let op de signalen en neem ze serieus.
Merk je een verandering in gedrag en emoties? Isoleert de persoon in kwestie zich van de buitenwereld? Deze signalen moeten serieus genomen worden. Op de website van 4 voor 12 vind je alle signalen die erop wijzen dat iemand hulp nodig heeft.
2. Praat erover en blijf checken.
Laat die signalen niet links liggen en probeer er samen over te praten. Zelfs als de persoon in kwestie er niet klaar voor is, toon je op die manier dat je om hem/haar/hen geeft en dat je klaarstaat. Komt er wel een gesprek op gang? Probeer samen de ernst in te schatten, zodat je op zoek kan gaan naar de juiste hulp. Vraag ook regelmatig hoe het gaat en laat zien dat jij er wel nog steeds bent. Ook al heb je het gevoel dat je vriend(in) zich afsluit van alles en iedereen, hou zeker contact met hem/haar/hen, dit kan hem/haar/hen beschermen tegen psychische problemen die kunnen verergeren.
3. Samen sta je sterk.
Je hoeft een persoon die kampt met mentale gezondheid niet in je eentje op te vangen. Er zijn vast en zeker nog anderen die om je vriend(in) geven en die het willen weten als er iets aan de hand is. Check bij je vriend(in) of en wie hij/zij/die er nog wil bij betrekken. Zo kan jij de stap zetten en zijn/haar/hun omgeving bewustmaken om te helpen. Zo bouw je een steunend netwerk op rondom de persoon die worstelt en zorg je voor een vangnet.
4. Schakel professionele hulp in.
Merk je dat een gesprek met jou of een andere vertrouwenspersoon niet genoeg is om die persoon te helpen? Vraag dan aan je vriend(in) die hulp nodig heeft of hij/zij/die misschien met een professional wil praten en help om die (grote) stap te zetten.
Don’t
1. Minimaliseer de situatie niet.
Dingen zeggen zoals ‘verman jezelf’, ‘iedereen heeft weleens een mindere dag’ of ‘er zijn zoveel andere mooie dingen in het leven’ zijn enkele voorbeelden van wat je absoluut niet mag zeggen tegen iemand die te maken heeft met psychologische problemen. Door zijn/haar/hun problemen te minimaliseren, help je absoluut niet, integendeel. Wat je wel mag doen: luisteren zonder te oordelen, begrip tonen en elk signaal ernstig nemen.
2. Probeer niet meteen een oplossing te bieden.
Voor iemand die mentale hulp nodig heeft, kunnen de problemen niet in één nacht opgelost worden. Een simpele oplossing willen bieden zoals ‘ga eens je gedachten verzetten, dan voel je je vast al een stuk beter’ of ‘je wil je zo niet voelen? Verander dan iets’ is dus niet de manier van aanpakken. Iemand die het moeilijk heeft, wil dat zijn/haar/hun problemen serieus genomen worden en gehoord worden.
3. Maak geen beloftes die je niet kan waarmaken.
In sommige situaties is het noodzakelijk om externe hulp in te schakelen en dan moet je er dus vrij over kunnen spreken. Je kan dus niet beloven dat je met niemand anders over de situatie zal praten, aangezien je die misschien niet altijd zal kunnen nakomen. Anders loop je het risico dat je het vertrouwen van de persoon in kwestie enorm schaadt. Beloof ook niet dat je alle problemen kan oplossen. Je kan laten zien dat hij/zij/die terechtkan bij jou en dat je er alles aan zal doen om hem/haar/hen te helpen, maar soms is er meer nodig dan dat.
Met dank aan de campagne 4 voor 12, een initiatief van VLESP, VVGG en Te Gek!?.
Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier