YUM: Ikea verklapt het enige echte recept voor z’n verrukkelijke Zweedse balletjes
Wie Ikea zegt, zegt betaalbare meubels, maar eigenlijk ook in een adem Zweedse balletjes. Want zeg nu zelf: een bezoekje aan de gigantische winkel is niet compleet zonder een stop bij het restaurant. Helaas zit dat er nu even niet meer in. Gelukkig laat Ikea z’n fans niet in tranen achter, want de keten verklapt nu het recept zodat je zelf aan de slag kan in de keuken.
Het is Ikea UK die vernam dat heel wat van hun klanten hun Zweedse balletjes misten. Zij besloten dan ook het recept daarvoor prijs te geven. En dat is verbazingwekkend toegankelijk. Je hoeft maar zes stappen te doorlopen om je huisgenoten te verwennen met die heerlijke Köttbullar. En ja, ook de ingrediëntenlijst is vrij beperkt dus je hoeft geen uren in de supermarkt te vertoeven. Wij weten alvast wat er vanavond op het menu staat!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Voor de gehaktballetjes
- 500 g rundergehakt
- 250 g varkensgehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje look (geplet of fijngesneden)
- 100 g broodkruimels
- 1 ei
- 5 eetlepels volle melk
- peper en zout
Voor de saus
- scheutje olie
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml runderbouillon
- 150 ml room
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel mosterd
Zo maak je het:
- Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het vervolgens met peper en zout.
- Maak kleine, ronde balletjes en leg ze op een bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen de balletjes hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
- Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten netjes bruin gekleurd zijn.
- Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats die in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten garen op zo’n 180 graden.
- Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna de room, sojasaus en mosterd toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
- Serveer de Zweedse balletjes tenslotte met je favoriete aardappelen. Dat kan een romige puree zijn, maar ook frietjes of gekookte aardappelen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier