De nieuwe realityreeks op Netflix over gearrangeerde huwelijken tussen Indische millennials moet zowat de beste televisie zijn die wij de laatste tijd zagen.
Fan van ‘Blind Getrouwd’ en ‘Love is Blind’? Dan wordt ‘Indian Matchmaking’ zonder twijfel jouw nieuwste guilty pleasure
Van ‘Blind Getrouwd’ tot ‘Love is Blind’: heel wat televisieprogramma’s bewijzen dat een mens ver wil gaan om z’n soulmate te ontmoeten. In India leggen twintigers en dertigers (en hun ouders) hun lot liever in handen van een professionele matchmaker dan in die van Tinder. En Netflix maakte er een bijzonder smakelijke realityreeks over. Wedden dat ‘Indian Matchmaking’ jouw nieuwste guilty pleasure wordt?
‘Hi, I’m Sima Taparia from Mumbai. Nice to meet you.’ Zo begint de Indische Sima Taparia elke ontmoeting met de man of vrouw voor wie ze de ideale levenspartner moet vinden. Als professionele matchmaker is Taparia zo gegeerd dat ze de hele wereld rondvliegt voor haar cliënten.
Zo leert ‘Indian Matchmaking’ ons dat er ook in New York, Texas en Colorado millennials van Indische komaf zijn die op haar beroep willen doen. Hoewel ze vaak niet eens in India geboren zijn, is het voor velen toch belangrijk om te trouwen met iemand die hun cultuur en achtergrond begrijpt.
Matchmaker Sima Taparia en een van haar vele cliënten.
Torenhoge eisen en helikopterouders
Taparia meent dat ze nog nooit reclame heeft moeten maken voor haar diensten. Al haar cliënteel wist ze naar eigen zeggen te verwerven via mond-aan-mondreclame door tevreden klanten voor wie ze de ideale match wist te vinden.
Hoewel de matchmaker uit Mumbai niet tegen datingapps à la Tinder en Bumble is, gaat ze er prat op dat haar expertise het verschil maakt. ‘Ik zoek alles tot op het bot uit. De verhalen, de familiewaarden en andere details die je nooit zou te weten komen aan de hand van iemands online datingprofiel’, liet ze optekenen door Condé Nast Traveller.
Wat ze ook tot op het bot uitzoekt, zijn de vereisten van haar cliënten. En dat zijn er heel wat. ‘The clients, they want everything’, hoor je Taparia in onderstaande trailer zeggen, en dat is niet gelogen.
De ideale match volgens de millenials (en hun ouders) in ‘Indian Matchmaking’ is niet alleen charmant en knap, hij of zij moet ook een diploma bezitten, goed verdienen en dezelfde geloofsovertuiging hebben (de drie populairste religies in India zijn de islam, het hindoeïsme en het sikhisme). Verder worden hun sterrenbeelden naast elkaar gelegd én gaat Taparia steevast langs bij een ‘gezichtslezer’ die haar meer vertelt over de persoonlijkheden van het potentiële paar in kwestie.
Meer dan eens zijn het de ouders die het matchmakingproces bemoeilijken vanwege hun hoge eisen en de druk die ze uitoefenen op hun kinderen.
Het hele matchmakingproces wordt meer dan eens bemoeilijkt door de ouders van Taparia’s cliënten en de druk die ze uitoefenen op hun kinderen. Zo meent de moeder van Akshay uit Mumbai dat haar hoge bloeddruk te wijten is aan het feit dat de 25-jarige zakenman nog niet officieel van ‘t straat is. ‘Als hij niemand vindt, zullen wij wel een meisje voor hem uitkiezen’, klinkt het.
De vader van de 36-jarige Rupam uit Denver, een gescheiden moeder en volgens Taparia daarom een ‘zeer moeilijke cliënt’ om te matchen, houdt het been dan weer stijf wanneer hij hoort dat de matchmaker zijn dochter wil koppelen aan een Indische man die eerder getrouwd was met een Amerikaanse.
Hoewel de Indische gemeenschap en hun traditie van gearrangeerde huwelijken initieel misschien een ver-van-je-bed-show lijkt, moet ‘Indian Matchmaking’ zowat de meest vermakelijke televisie zijn die we de laatste tijd op ons scherm zagen. Van de cringey eisen van de cliënten en hun ouders tot de awkward first dates (vaak in het bijzijn van mama en papa): het eerste seizoen van ‘Indian Matchmaking’ op Netflix telt acht afleveringen en wij zagen ze intussen allemaal. Wedden dat jij na tien minuten ook helemaal om bent?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nog meer series op Netflix om te bingen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier