'De jeugd wordt vaak weggezet als lui en egoïstisch. Alsof ze willen gaan feesten terwijl hun grootouders sterven.'
Moeten jongeren voorrang krijgen bij vaccinatie of versoepelingen?
‘Geef jongeren voorrang bij versoepelingen en vaccinaties’, zo luidt de boodschap van een open brief die in eigen naam werd opgesteld door Heidi De Pauw van Child Focus en Sara Vercauteren van PR-bureau Bepublic. Bekende en minder bekende Vlamingen ondertekenden de brief, maar politici reageren negatief op het voorstel.
Met de open brief, die maandag gepubliceerd werd in De Morgen en Het Laatste Nieuws, trekken De Pauw en Vercauteren aan de alarmbel. ‘We mogen het mentaal welzijn van onze jongeren niet langer negeren’, schrijven ze. De auteurs en ondertekenaars van de brief, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens, professor Eva Brems en Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine, willen met plezier hun prik afstaan aan jongeren tussen 18 en 24. ‘Want wij hebben al veel kunnen genieten van het leven’, klinkt het in de brief.
Waarom precies die leeftijd? ‘Als het over vaccinatie gaat, dan hebben we het over +18-jarigen’, vertelt De Pauw, CEO van Child Focus. ‘Bovendien wordt deze leeftijdscategorie vaak vergeten in discussies terwijl jongvolwassenen het net heel moeilijk hebben. Er gebeuren in die levensfase zoveel dingen voor de eerste keer. Je gaat studeren, loopt stage of start je eerste job, je ontmoet nieuwe mensen, je wereld gaat open.’ De pandemie zorgt ervoor dat jongeren veel van deze cruciale ervaringen moeten missen.
Daarom roepen de betrokken volwassenen op om jongeren voorrang te geven bij de vaccinatie. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageerde in het VRT-journaal negatief op het voorstel: ‘Het is niet zo’n verstandig idee. De hele vaccinatiestrategie vertrekt vanuit één bepaalde premisse. Dat is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de meest kwetsbaren het snelst gevaccineerd hebben. Zij leggen, wanneer ze besmet geraken, de hoogste druk op ons zorgsysteem.’ De minister verduidelijkte nog dat zelfs wie gevaccineerd is zich aan de coronamaatregelen moet houden. Het is dus niet zo dat een vaccinatie zich onmiddellijk vertaalt in meer vrijheid.
Het gaat voor alle duidelijkheid niet over terug naar Tomorrowland gaan.
‘Ouderen, kwetsbare groepen en alle mensen die in de frontlinie staan, gaan natuurlijk voor,’ reageert De Pauw, ‘maar als al die groepen gepasseerd zijn, denk dan in plaats van aan mijn groep – de gezonde veertig-vijftigers – éérst aan de jongere generatie en neem de mentale kwetsbaarheid van die groep mee in rekening.’ De open brief heeft volgens haar een belangrijke symbolische waarde: ‘Jongeren hebben een aantal signalen gegeven in de pers en op social media. Wij als bezorgde ouders en volwassenen willen duidelijk maken dat we hen horen.’
Over de exacte vaccinatievolgorde is nog niet veel bekend. Die hangt volgens experts af van verschillende factoren, waaronder de levertijd van de verschillende farmabedrijven en de inzetbaarheid van het AstraZeneca-vaccin. Dat laatste zou mogelijk enkel toegediend worden aan mensen onder de 55 omdat er voorlopig onvoldoende bewijs is voor de effectiviteit boven die leeftijd. PS-voorzitter Paul Magnette opperde daarom in La Dernière Heure om het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor studenten, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vraagt om geduld. ‘Laat experten dat allemaal in kaart brengen en laat ons dan goed afwegen welke beslissingen we nemen’, zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1.
De minister wilde meteen een misverstand over de vaccinatiestrategie de wereld uit helpen: ‘Als je jonge mensen, studenten bijvoorbeeld, perspectief wil geven op een normaal leven en op de vrijheid die ze nodig hebben, dan is het niet zo dat je per se die jonge mensen eerst moet vaccineren. Wat je moet doen, is ervoor zorgen dat er voldoende snel een voldoende grote groep in de samenleving gevaccineerd wordt. Je moet een onderscheid maken tussen wie we vaccineren en wie ervan profiteert.’
Dat profiteren moeten we in het geval van jongeren niet letterlijk nemen volgens De Pauw: ‘Het gaat voor alle duidelijkheid niet over terug naar Tomorrowland gaan. De jeugd wordt vaak weggezet als lui en egoïstisch, dat zie je nu ook in reacties op de open brief. Alsof ze willen gaan feesten terwijl hun grootouders sterven. Dat is natuurlijk niet het geval. Het enige waar jongeren naar snakken is een stem en een plek in de discussie.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier