Te koud buiten? ’s Avonds zo vroeg donker? Nee, daar gaan we niet over klagen, we gaan doen! Ons sterkste wapen? Positiviteit.
Of het nu op social media, op kantoor, in je vriendengroep of in je familie is: klagers vind je overal. Ze focussen op kou, op de regen vóór de zonneschijn, op de file die ze nog voor de boeg hebben in plaats van het stuk dat ze al achter de rug hebben… Ze ventileren en kaarten probleem na probleem aan, zonder naar een oplossing te zoeken. Niet leuk voor de gesprekspartner of lezer, maar ook ongezond, zo blijkt.
Net klitteband
Een halfuur geklaag heeft niet alleen een negatieve impact op het brein van de klager, maar ook op dat van de toehoorder. Onderzoekers van de universiteit van Stanford hebben ontdekt dat klagen (of luisteren naar klagen) leidt tot beschadiging van neuronen in de hippocampus. De hippocampus is het deel van de hersenen dat je gebruikt om problemen op te lossen. Hoe vaker je klaagt (of naar klagers luistert), hoe meer je probleemoplossend vermogen aangetast wordt en hoe sneller je volgende keer zal klagen.
Klagen is aanstekelijk omdat we van nature helaas meer belang hechten aan negatieve dan aan positieve gebeurtenissen. De reden waarom we dat doen, stamt uit de prehistorie. Toen konden dagelijkse gebeurtenissen nog een zaak van leven of dood zijn. Ook al hoeven we niet meer dagelijks voor ons leven te vechten, toch blijven onze hersenen alert voor alles wat negatief kan zijn.
Of zoals neuropsycholoog Rich Hanson het uitdrukt: ‘Onze hersenen reageren als klitteband op negatieve gebeurtenissen en als teflon op positieve.’ We zijn dus van slag omdat één kledingstuk is gekrompen in de was, in plaats van blij omdat er vijftien wél oké de machine verlaten. Vaak klagen kan zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Onderzoekers van de universiteit van Missouri volgden meer dan vierhonderd jonge vrouwen en ontdekten dat wie vaak klaagt, vatbaarder is voor angstgevoelens en depressies.
Thinks positive
En dat willen we dus vermijden. Daarom: think positive. Hier zijn vijf tips om positiever in het leven te staan.
- Focus niet op het probleem, wel op het zoeken naar de oplossing(en). Heb je een dagje vrij en is het slecht weer? Hét moment om die film in de bioscoop te gaan bekijken!
- Oordeel niet te snel over anderen. Stel dat een ober je bestelling vergeten is. Een klager zegt al snel: ‘Die ober kan er niks van.’ Een positivo zegt: ‘Misschien heeft de ober een slechte dag of is er een probleem in de keuken.’
- Neem verantwoordelijkheid. Gaat er iets fout, kijk dan niet meteen naar politiek, werkgevers, buitenlanders of de wereld, maar kijk of je zélf iets kunt veranderen of het probleem constructief aan de kaak kunt stellen. Iets met de wereld veranderen en bij jezelf beginnen, weet je wel.
- Wees je bewust van je geluk. Voor elke tegenslag zijn er meevallers: of het bij jou nu je gezondheid, je huis, een waardevolle vriendschap, een warme winterjas of lekkere koffie is.
- Zorg goed voor jezelf. Gun jezelf regelmatig een vrij moment, iets lekkers of een hobby waarin je je kunt uitleven. Zo ben je beter gewapend tegen moeilijkere momenten.
Meer tips? Check Het Anti-klaagboek van Bart Flos (€ 16,95 – Bol.com).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier