Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Toch zitten nog steeds meer dan 36.000 kinderen dagelijks in die schadelijke tabaksrook.

Meer oorontstekingen en leerproblemen bij kinderen door passief roken

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Kom op tegen Kanker publiceerde een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat Vlamingen nog steeds roken in het bijzijn van hun kinderen. De effecten van passief roken zijn nochtans bijzonder schadelijk voor onze gezondheid, zeker voor die van kinderen.


Bij passief roken ademen we de rook van de sigaret zelf in. Die rook heeft een lagere temperatuur en bevat meer schadelijke stoffen. Zo zit er drie keer zoveel koolstofmonoxide en zelfs honderd keer meer ammoniak in. Vooral kinderen zijn kwetsbaarder omdat ze sneller ademen en zo meer giftige stoffen binnenkrijgen. Daarbovenop komt dat hun afweersysteem nog niet volgroeid is. Hierdoor hebben ze meer kans op gezondheidsproblemen als hun ouders in hun buurt roken.

Gevolgen


De ernstige gevolgen voor de kinderen van ouders die roken zijn:

  • Leerproblemen: ze doen het slechter op school en vertonen vaker gedragsproblemen zoals hyperactiviteit.
  • Oorontstekingen: ze krijgen de helft meer dan andere kinderen te maken met steeds terugkerende oorontstekingen.
  • Longontsteking: ze krijgen vaker infecties van de luchtwegen en belanden zo ook vaker in het ziekenhuis.
  • Chronische longproblemen: ze krijgen last van een piepende ademhaling of veelvuldig hoesten, wat later kan leiden tot kortademigheid.
  • Longkanker: ze hebben drie keer zoveel kans om later zelf te roken, waardoor de kans op longkanker vergroot.
  • Astma: als ze astma hebben, reageren ze minder goed op de medicatie en krijgen ze meer en hevigere aanvallen.
  • Wiegendood: het risico op wiegendood is vijf keer zo hoog.
  • Hart- en vaatziekten: de aderen van de kinderen worden aangetast, waardoor ze op latere leeftijd meer kans hebben op hartproblemen.

Inpraten


Ondanks deze mogelijke zware gevolgen zitten er in Vlaanderen nog steeds 36.000 kinderen dagelijks in tabaksrook. 2 op de 5 rokende ouders steken ook sigaretten aan als ze bij hun kinderen in de buurt zijn, dat kan in de auto zijn of in huis. Sommige stoppen zelfs niet als hun kind kanker krijgt. ‘We moeten op ouders in blijven praten‘, zegt professor Yves Benoit van het UZ Gent in Het Nieuwsblad. Ook professor Christiane De Boeck van het UZ Leuven is van dezelfde mening. ‘Ik heb net nog een kind behandeld dat opvallend vaak ziek is’, zegt de kinderpneumoloog in Het Nieuwsblad. ‘Beide ouders roken, dan moet je het niet te ver zoeken.’

Trucjes


De meeste ouders zijn natuurlijk niet van slechte wil en passen tal van trucjes toe om de sigarettenrook te verminderen. Maar deze trucjes helpen totaal NIET:

  • Roken met een raam of deur open. De giftige stoffen die in sigarettenrook zitten blijven tot 5 uur hangen, ook al ventileer je de ruimte nadien. Deze stoffen zetten zich bovendien ook vast in gordijnen, tapijt, zetels, speelgoed enzovoort.
  • Onder de dampkap roken. Dit apparaat kan nooit alle schadelijke deeltjes opzuigen, dus er blijft nog steeds sigarettenlucht hangen.
  • Luchtverfrissers gebruiken. Deze zorgen er enkel voor dat die onaangename geur verdwijnt, maar reinigen de lucht niet.
  • Binnen roken als de kinderen niet thuis zijn. Ook al zie je de rook niet meer in de kamer, ze is wel degelijk nog steeds aanwezig.

Rookverbod


Expert willen daarom dat de overheid dringend werk maakt van een beter beleid in verband met roken in het bijzijn van kinderen. Zo willen ze een rookverbod in wagens met kinderen. ‘We moeten blijven hameren op de verantwoordelijk die ouders dragen voor de gezondheid van hun kinderen’, aldus Stefaan Hendrickx van het instituut Gezond Leven in Het Nieuwsblad. ‘We hopen zo dat ze de knop omdraaien, maar bij sommigen heb je veel geduld nodig.’ Kinderen kijken bovendien ook naar hun ouders. Als ze zien dat die roken, is de kans dat ze er later zelf mee zullen beginnen drie keer zo groot.

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '