De initiatiefnemers roepen massaal op om selfies te posten met jouw little change en de hashtag #meiplasticvrij.
MEI PLASTICVRIJ: dit zijn de speerpunten van de vierde editie
Of Mei Plasticvrij ook dit jaar doorgaat? Het zal wel zijn! Het is volgens de organisatoren zelfs belangrijk om ons plasticverbruik nú aan banden te leggen. We zijn dit jaar al toe aan de vierde editie van het initiatief en het belooft weer een toffe en leerrijke maand te worden!
Een wereld zonder wegwerpplastic, die zou er een pak gezonder en mooier uitzien. Helaas is dat nog lang niet aan de orde, maar dat wil niet zeggen dat we ons plasticgebruik niet kunnen intomen. En laat de maand mei daar nu net het ideale moment voor zijn! Mei Plasticvrij gaat ook dit jaar gewoon door en focust zich ook nu op de strijd tegen wegwerpplastic. De bewustwordingscampagne, die trouwens door een enthousiast groepje vrouwen op poten werd gezet, is aan zijn vierde editie toe en engageert heel Vlaanderen om in 2021 nog net iets liever te zijn voor Moeder Aarde.
Each one, teach one
Vorig jaar stond Mei Plasticvrij volledig in teken van het promoten van herbruikbare verpakkingen om zwerfvuil de kop in te drukken. Het werd toen pijnlijk duidelijk dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op ons milieu: het zwerfvuil nam volgens de organisatoren tijdens de eerste lockdown schrikwekkend snel toe en we zouden door dat vieze virus weer steeds vaker naar plastic verpakkingen grijpen. Daarnaast zetten ze in 2020 extra hard in op het promoten van lokale shops en ondernemers die plasticvrije producten verkopen, en dat zal ook tijdens deze editie weer het geval zijn.
Onder het motto ‘each one, teach one‘ gooien de initiatiefnemers het dit jaar trouwens over een andere boeg. Ze zijn ervan overtuigd dat hun boodschap na drie edities wel duidelijk is: wegwerpplastic is zó passé en – niet onbelangrijk – slecht voor het milieu. We weten intussen allemaal dat het beter is om water of andere (alcoholische, want waarom niet?) dranken uit een herbruikbare drinkfles te drinken en vinden zo’n scheermesje van bamboe best wel fancy. Daarom speelt Mei Plasticvrij 2021 in op alles wat we al goed doen en roept het op om jouw tips met de wereld te delen door op sociale media de hashtag #meiplasticvrij te gebruiken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Met andere woorden: ze vragen om selfies te posten met de hashtag en jouw little change. ‘Een selfie met je drinkbus, bamboe tandenborstel, een ijsje in een hoorntje in plaats van in een bakje, je menstruatiecup, je blok zeep, je wasbare luiers, je schotelvod, je zelfgemaakt broodbeleg,...’, geven de initiatiefnemers in een persbericht als voorbeeld. ‘We willen een tsunami van good plastic free vibes creëren. Onze inspanningen, groot en klein delen en even snel laten verspreiden als een virus. Want elk van ons heeft familie, vrienden, collega’s. En na de tiende keer denken ze misschien wel: dat is eigenlijk een kleine moeite, moet ik misschien ook maar eens doen. Elke kleine actie lijkt misschien irrelevant. Maar als je dat vermenigvuldigt met duizenden mensen, dan is het effect op de economie en dus ook de samenleving wél groot.’
Vier themaweken
Om hun boodschap extra kracht bij te zetten, kozen ze er bij Mei Plasticvrij voor om de hulp van meer ambassadeurs dan ooit tevoren in te schaken. Naast de vertrouwde gezichten, Dieter Coppens en Hilde De Baerdemaeker, maken heel wat nieuwe eco-warriors hun opwachting. In vier themaweken tonen ze elk hoe zij het verschil proberen te maken. Zo leert Sustainable family je tijdens week één alles over een duurzaam huishouden, geeft Moenia Ladhib je tijdens week twee een aantal DIY’s mee om je eigen beautyproducten te maken en leert Kathleen Peers je tijdens week drie alles over menstrual health.
Een lijstje van alle ambassadeurs, meer info over de themaweken en Mei Plasticvrij en handige tips vind je op info.meiplasticvrij.be.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier