Is duurzaam shoppen in een bulkwinkel nu ook echt duurder?
UITGETEST: redactrice Jolien ging winkelen in een bulkwinkel
Winkelen zonder ook maar iets van plastic mee naar huis te nemen? Het lijkt onmogelijk. Toch bestaan er al een aantal winkels die plastic volledig uit hun gamma hebben gebannen, de zogenaamde bulkwinkels. Wat zijn ze, wat doen ze en vooral: wat drijft ons om er te gaan shoppen?
De bulkwinkels zijn bij onze noorderburen al verschillende jaren een succesvol fenomeen dat niet meer uit het straatbeeld weg te denken is en ook in België zijn ze langzaam maar zeker aan hun opmars bezig. Het idee achter de bulkwinkel? Plasticvrij shoppen! Ik ging langs bij bulkwinkel Robuust in Antwerpen.
Van snoep tot wasproducten
Shoppen in een bulkwinkel is volledig plasticvrij: je neemt zelf potjes mee naar de winkel en vult die met de voedingswaren of huishoudspullen die je nodig hebt. Het gevaar? Alles wordt op het einde van de rit aan de kassa gewogen. Ook ik wist maar al te goed waar ik aan begon toen ik vorige week Robuust binnenstapte. Ik had mijzelf voorgenomen om het aantal potjes dat ik meenam tot het minimum te beperken, zodat ik zeker niet meer snoepjes of bananenchips kon meenemen dan nodig was.
Natuurlijk vloog ik als een bezetene op de gezouten paprikanootjes en chocololadebollen met kokosnoot, zonder stil te staan bij het feit dat ik ook nog van plan was shampoo en tandpasta mee te nemen. Hoe kon het ook anders? De winkel is gewoon te aantrekkelijk voor woorden.
Ik dacht in een soort van plasticvrije Colruyt binnen te stappen, maar niets was minder waar. Robuust is een kleine, schattige winkel die iets wegheeft van de snoepwinkeltjes waar je vroeger na school stiekem blauwe kauwgomballen ging kopen. Ook de geur die in de winkel hangt, kwam me meer dan bekend voor: het rook er net zoals in de badkamer van mijn oma.
Hoewel de winkel aan de kleine kant is, heeft hij een aanbod aan plasticvrije producten in overvloed. De frigo ligt vol met verse groenten en fruit, in de kasten staan potten met pasta, noten, koffiebonen, verschillende soorten chocolade en groentechips. Ik had mijn terrein daar al afgebakend, terwijl de twee verkoopsters de andere rekken verder aanvulden met tientallen verschillende kruiden, thee en een ruim gamma aan wasproducten.
Duurzaam, maar niet duur
Ik dacht er op mijn gemak te kunnen shoppen, maar daar dachten de andere fervente deelnemers van Mei Plasticvrij duidelijk anders over. De winkeldeur ging tijdens mijn bezoek wel tien keer open en dicht en ook de weegschaal draaide er op volle toeren. Is een bulkwinkel dan echt al zo bekend? Blijkbaar wel, en maar goed ook! Het is de perfecte oplossing om zonder schuldgevoel te winkelen. Je leert er nieuwe producten kennen en kan je verbruik ook perfect inschatten, net omdat alles gewogen wordt. Maar is duurzaam shoppen in een bulkwinkel nu ook echt duurder?
Neen, absoluut niet zelfs! Ik betaalde een kleine € 15 voor een goed gevulde zak met potjes. Omdat ik niet kon weerstaan aan de verse wafels en granolarepen, nam ik er ook daar nog twee van mee. Uiteindelijk nam ik elf producten mee naar huis waaronder de bananenchips, gezouten nootjes, een fles vers geperst fruitsap, twee verse wafels, 200 gram cashewnoten en 100 gram snoep.
Kom ik terug? Het zal wel zijn! En niet alleen omdat ik statiegeld krijg op de glazen fles fruitsap. Bulkwinkels hebben tot nu toe in mijn ogen alleen nog maar voordelen: geen botsende winkelkarretjes, geen lange wachtrijen aan de kassa’s, een hoop verse groenten en fruit en last but no least: ze geven je het gevoel dat je eindelijk iets goed doet voor onze planeet. Jammer genoeg vind je in België de bulkwinkels voornamelijk nog maar in de grotere steden, zoals Antwerpen en Gent terug. Wil je toch eens kennismaken met het initiatief? Maak er dan gewoon een leuke citytrip van!
Meer Mei Plasticvrij:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier