Wist je dat je het toilet kan kuisen met baking soda?
9 tips om voortaan milieuvriendelijker te poetsen
We weten intussen allemaal dat plastic afval niet goed is voor onze planeet. Met ons Happy Planet-dossier willen we iedereen dan ook aanmoedigen om plastic en niet-duurzame keuzes vaarwel te zeggen. En ook al kiezen we onze schoonmaakproducten misschien steeds bewuster, zijn de natuurlijke varianten vaak alsnog verpakt in plastic. Wij verzamelden de beste tips om ook tijdens het poetsen rekening te houden met het milieu.
Maak je schoonmaakproducten zelf
Het internet barst van de recepten om je eigen schoonmaakproducten te maken. Het is niet alleen supermakkelijk en duurzaam, maar ook nog eens veel goedkoper dan de producten die je in de winkel vindt. Wist je bijvoorbeeld dat je je eigen allesreiniger op basis van azijn en fruit kan maken en je voortaan ook je vloeibaar wasmiddel niet meer hoeft te kopen? Door bijvoorbeeld voor een stuk zeep te kiezen en dat te raspen. Je glasreiniger kan je dan weer maken door azijn, dubbel zoveel gedestilleerd water en eventueel wat druppels etherische olie te mengen. PS: koop je ingrediënten bij een verpakkingsvrije en/of ecologische (web)winkel, zo doe je nog een éxtra duit in het ecologische zakje!
Haal bakingsoda in huis
Hét wondermiddel voor wie komaf wil maken met verpakte poetsproducten, maar zéker niet te verwarren met bakpoeder! Met baking soda kan je een heleboel kwaaltjes oplossen. Verspreid bijvoorbeeld een paar lepels bakingsoda in je koelkast om vieze geurtjes te neutraliseren. Of heb je een vuile oven? Strooi er dan bakingsoda, een paar druppels water en een paar druppels azijn in en laat een nachtje staan. De volgende dag even schrobben en hij is weer als nieuw! Ook je bakplaat kan je weer proper maken door er een flinke laag bakingsoda op te strooien, en water en azijn op te sprayen. Zelfs je spoelbak kan je prima poetsen met bakingsoda: strooi het uit over je gootsteen en maak cirkelvormige bewegingen. Gooi er vervolgens een flink scheut azijn over en laat even borrelen. Spoel daarna met water en wrijf droog. Tot slot laat je ook je toilet weer blinken door er een koffietas bakingsoda en koffietas natuurazijn in te gieten. Laat eerst 10 minuutjes inwerken voordat je aan het schrobben gaat.
Gebruik houten tools om te poetsen
Ga op zoek naar houten borstels en aftrekkers. Wist je dat er zelfs houten borstels met natuurlijke haren bestaan? Kuismaterialen uit hout zijn iets duurder dan hun plastic variant, maar gaan veel langer mee en zijn vaak makkelijker te repareren. Zo kan je bij de meeste houten borstels makkelijk de kop eraf draaien wanneer je haren kapot zijn en er een nieuwe opdraaien! Ze zijn dus handig, duurzaam én verkleinen je ecologische voetafdruk. Drie vliegen in één klap!
Citroenen voor alles
Citroenen zijn nog zo’n wondermiddel als het op kuisen aankomt. Doet je afwasmachine zijn werk nog wel, maar blijft de machine zelf vuil? Leg dan een gebruikte halve citroen vanboven bij je afwas. Zo blinkt ook je machine weer. Een gebruikte citroen kan ook handig omgezet worden tot een sponsje. Doe er wat grof zout op en schrobben maar. Je gootsteen blinkt weer als nieuw! En ook als je afvoer vieze geurtjes afgeeft kan een citroen the key zijn. Doe acht eetlepels baking soda in het roostertje van je gootsteen en giet er vier eetlepels citroensap over. Laat het even trekken en spoel dan uit voor een heerlijke citroengeur. Geen verspilling van eten én een propere keuken, win-win!
Haal je poetsdoeken uit je kleerkast
Maak je eigen poetslappen en doeken uit oude kleren, zakdoeken, handdoeken of lakens. Zo hoef je er geen nieuwe te kopen én geef je jouw oude spullen ook nog een tweede leven. Je hoeft helemaal geen creatieve duizendpoot te zijn om oude handdoeken of lakens om te toveren tot poetsmateriaal.
Check de dosering
Heb je momenteel nog poetsproducten in de kast staan? Ga er dan zuinig mee om en houd je aan de dosering die op de verpakking staat. Twee dopjes om de vloer te schrobben? Dan is het heus niet nodig om er vier in je emmer te doen. En over die emmer gesproken: is het echt nodig om ‘m volledig te vullen als je enkel van plan bent om je keukenvloer te poetsen? Ga zuiniger om met je producten: dat is goed voor de planeet en voor je portemonnee!
Vang douchewater op
Wil je nog een stapje verdergaan? Bespaar dan water, de rest komt later! Zet een emmer in de douche die het water terwijl je je aan het douchen bent opvangt. Dat water kan je achteraf gebruiken om te poetsen of om de afwas mee te doen.
Stap over op herbruikbaar
Kies voor wasproduct dat in glazen flessen zit, zodat je het steeds opnieuw kan gebruiken. Ook de materialen die je gebruikt zoals sponsjes, vaatdoeken en vodden kan je vaak ecologischer vinden. Kies sowieso al voor de varianten die niét verpakt worden in plastic. In de plaats van synthetische sponsjes kan je ook kiezen voor herbruikbare en wasbare doekjes.
Was op een lage temperatuur
Probeer je kleren op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Stop ze ook niet meer in de droogkast, zeker nu het mooie weer eraan komt! Laat ze buiten in het zonnetje drogen of gewoon binnen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier