Dit heerlijke mezzemenu tover je zo op tafel!
MEZZE TIME: 6 overheerlijke recepten uit het Midden-Oosten
Heerlijk, al die geuren en kleuren uit het Midden-Oosten. Verwen je gasten met deze zes exotische en verrassend makkelijke recepten die samen het ideale driegangenmenu vormen.
Voorgerecht: sinaasappelsalade met granaatappel en amandelen
4 pers. / 25 min.
Wat heb je nodig?
– 75 g blanke amandelen
– 3 sinaasappelen
– 1 granaatappel
– 1 grote venkel
– 200 g waterkers
– 100 ml fruitige olijfolie
– 50 ml granaatappelsap
– peper en zout
Hoe maak je het?
1. Laat de amandelen in water wellen. Schil de sinaasappelen en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op voor de dressing.
2. Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit. Verwijder de witte vliesjes, want die zijn bitter.
3. Schaaf de venkel in dunne plakjes en snij in reepjes. Maak een dressing van de olijfolie, het granaatappelsap en het sinaasappelsap en breng op smaak met zout.
4. Laat de amandelen uitlekken. Meng alle ingrediënten met de waterkers en serveer meteen.
Hoofdgerecht: mezzebuffet met als eerste gerecht tabouleh
4 pers. / 15 min.
Wat heb je nodig?
– 500 ml groentebouillon
– 300 g couscous
– olijfolie
– peper en zout
– scheutje citroensap
– 3 lente-uien
– 75 g rozijnen
– 2 el munt, fijngesnipperd
– 3 el bladpeterselie, fijngesnipperd
– 2 el koriander, fijngesnipperd
– 100 g kalamata-olijven
– 50 g feta
Hoe maak je het?
1. Breng de bouillon aan de kook. Doe de couscous in een schaal en schenk er de bouillon over. Laat afgedekt wellen, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de korrels los met een vork. Voeg een scheutje olijfolie toe, en kruid met peper en zout. Breng op smaak met citroensap.
2. Spoel de lente-ui en snij in fijne ringen. Meng de rozijnen, de kruiden, olijven en lente-ui onder de couscous.
3. Brokkel de fetakaas over de tabouleh en serveer.
Hoofdgerecht: mezzebuffet met als tweede gerecht gegrilde aubergines met yoghurtsaus en granaatappelpitjes
4 pers. / 25 min. + 15 min. rusten
Wat heb je nodig?
– 3 aubergines
– olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 100 ml Griekse yoghurt
– 3 el karnemelk
– za’atar
– peper en zout
– 1 granaatappel
Hoe maak je het?
1. Spoel de aubergines en snij ze in plakken. Bestrooi de aubergineplakken met zout en leg ze in een vergiet. Zet 15 à 30 minuten opzij. Spoel af en dep droog.
2. Verhit een grillpan met voldoende olijfolie op een hoog vuur. Bak de aubergine aan beide kanten gaar. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
3. Pel en snipper de knoflook fijn. Maak de dressing: doe de yoghurt, karnemelk, gesnipperde look, snuifje za’atar, olijfolie, en peper en zout in een kom en meng goed.
4. Doe de dressing op de gegrilde aubergine, en werk af met granaatappelpitjes.
Hoofdgerecht: mezzebuffet met als derde gerecht kruidige lamsgehaktballetjes
4 pers. / 30 min.
Wat heb je nodig?
– 1/4 Marokkaans brood
– 1 bosje bladpeterselie
– 1 bosje koriander
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 500 g lamsgehakt
– 1 ei
– 1 tl anijspoeder
– 1 el komijnzaad
– 1 tl kaneel
– peper en zout
– olijfolie
– 4 rijpe tomaten
Hoe maak je het?
1. Scheur het brood in kleine stukjes en laat ze weken in een bodempje water. Snij de peterselie en koriander fijn. Rasp de uien en de knoflook.
2. Kneed het gehakt met het brood, de kruiden, de helft van de knoflook en ui, het ei, anijspoeder, komijnzaad, kaneel en zout en peper. Vorm er met natte handen kleine balletjes van.
3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan en bak de rest van de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur.
4. Halveer de tomaten en rasp ze boven de pan. Voeg een scheutje water toe, bak weer 5 minuten en kruid met peper en zout. Voeg de gehaktballetjes toe en gaar ze nog 15 minuten.
Hoofdgerecht: mezzebuffet met als vierde gerecht hummus met gegrilde paprika
4 pers. / 10 min.
Wat heb je nodig?
– 1 teentje knoflook
– 400 g kikkererwten
– 2 gegrilde paprika’s, uit bokaal
– 3 takjes bladpeterselie
– 1/2 tl komijnzaadjes
– citroensap
– peper en zout
– 4 el olijfolie
Hoe maak je het?
1. Pel de knoflook. Doe samen met de uitgelekte kikkererwten in een hoge maatbeker. Meng de paprika’s, peterselie en komijn eronder, en mix fijn.
2. Breng op smaak met het sap van ½ citroen, peper en zout. Werk af met de olijfolie.
Dessert: granita van roze pompelmoes en oranjebloesem
4 pers. / 25 min. + 2 uur in de diepvries
Wat heb je nodig?
– 150 g suiker
– 4 roze pompelmoezen
– 1 limoen
– 2 el oranjebloesemwater
– verse muntblaadjes
Hoe maak je het?
1. Breng 400 ml water met de suiker aan de kook en laat een paar minuutjes pruttelen tot de suiker is opgelost.
2. Pers de pompelmoezen en limoen uit, en meng het sap en het oranjebloesemwater onder het suikerwater.
3. Giet in een afsluitbaar doosje en zet in de diepvries. Haal na 2 uur uit de diepvries en maak los met een vork. Zet daarna weer in de diepvries. Herhaal dit enkele keren.
4. Serveer de granita in een champagnecoupe. Werk af met munt.
[td_smart_list_end]
Nog meer lekkers om uit te proberen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier