Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Thomas Legrève voor Flair

'Uiteraard wilde ik na mijn gastric bypass m’n hobby niet opgeven, maar ik wist ook dat ik niet langer met dezelfde ingrediënten kon bakken als voorheen.'

MUST FOLLOW: Denise Kuppens: ‘Hoewel ik ““Bake Off Vlaanderen”” niet won, ben ik heel blij dat ik heb kunnen tonen dat er zoiets bestaat als lekker suiker- en glutenvrij gebak’

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

De prijs voor meest ambitieuze hobbychef? Die gaat zonder twijfel naar Denise Kuppens (26). Na haar deelname aan “Bake Off Vlaanderen” brengt de goedlachse psychologe uit Kapellen straks haar eerste boek uit, waarmee ze Vlaanderen wil laten kennismaken met veganistisch bakken.

Volg Denise als…

  • … je van bakken houdt, maar niet zozeer van diëten.
  • … je als veganist de perfecte plantaardige taartjes en cupcakes wil maken zonder aan smaak in te boeten.
  • … je net als zij kickt op alles wat roze is, maar tegelijkertijd ook een tikkeltje rock-‘n-roll bent.

De online stijl van Denise

  • Denise zweert bij haar smartphone, de Mate 10 Pro van Huawei met dubbele Leica-lens.
  • Bewerken doet ze met de app Afterlight. Haar favoriete filter Schude geeft haar beelden een roze gloed.
  • Dankzij de gratis app Unum kan Denise zien hoe een foto zal worden weergegeven in haar feed voordat ze ’m post.

In grootmoeders keuken


‘Hoewel ze allesbehalve een keukenprinses was, werd ik door de bakmicrobe aangestoken dankzij mijn grootmoeder. Woensdagmiddag vond je ons steevast in de keuken. Dan experimenteerden we met marsepeinen figuurtjes en kleurstoffen (glimlacht). Op m’n veertiende schafte ik mijn eerste kookboek aan en ontdekte ik baktutorials op YouTube. Bij een patisserieopleiding word je geacht strikt de regels te volgen, maar dat is niets voor mij (lacht). Ik leerde de kunst van het bakken liever op eigen houtje. Vandaag laat ik me vooral inspireren door Pinterest, Instagram en televisieprogramma’s zoals “The Great British Bake Off” en “The Curious Creations of Christine McConnell” op Netflix.’

https://www.instagram.com/p/BpNMqu7jFdc/

Culinair experiment


‘Toen ik na zowat elk dieet te hebben uitgeprobeerd in 2017 een gastric bypass (een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd, red.) onderging, was dat niet omdat ik ongelukkig was met mijn uiterlijk. Wél omdat de fysieke ongemakken steeds zwaarder gingen doorwegen. Die operatie was echt een keerpunt. Uiteraard wilde ik m’n hobby niet opgeven. Tegelijkertijd wist ik dat ik mijn dagelijks eetpatroon moest omgooien en niet met dezelfde ingrediënten kon bakken als voorheen. Dus begon ik te experimenteren met veganistische ingrediënten, die doorgaans minder vet en suiker bevatten. Van een uitdaging gesproken (lacht)!’

https://www.instagram.com/p/Bp5EL1inpjs/

Meer dan een hobby


‘Vorig jaar nam ik deel aan “Bake Off Vlaanderen” op VIER. Hoewel ik de wedstrijd niet won, ben ik ontzettend blij dat ik heb kunnen tonen dat er zoiets bestaat als lekker suiker- en glutenvrij gebak. Bakken is dan wel maar een hobby (Denise studeerde psychologie en is actief in de Bijzondere Jeugdzorg, red.), dat betekent niet dat het beperkt blijft tot mijn keuken. Binnenkort breng ik samen met Bake Off-winnares Julie Van den Driesschen “Dubbel zo lekker” uit. Het boek bevat van tal van klassieke bakrecepten uitgeschreven door Julie, waar ik telkens een plantaardig alternatief voor bedacht. Ik hoop Vlaanderen zo op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met veganistisch bakken.’

https://www.instagram.com/p/B1_62WwIMBP/

‘Dubbel zo lekker’ van Julie Van den Driesschen en Denise Kuppens verschijnt op 22 oktober bij Manteau.

Denise volgt

  • @peggyporschenofficial: ‘Afgelopen winter bezocht ik samen met de kandidaten van “Bake Off Vlaanderen” de taartenboetiek Peggy Porschen in Londen. Een droom die uitkwam!’
  • @taartenvanjansen: ‘Lisa uit Eindhoven is een bijzonder inspirerende vrouw, die naast haar liefde voor bakken ook tips over veganisme en self love deelt.’
  • @oh.my.pie: ‘De Nederlandse Marike legt de focus op glutenvrij bakken. Het klikte meteen toen ik haar enkele maanden geleden mocht ontmoeten op een beurs in Nederland.’

Nog meer Instagrammers om te volgen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '