Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Lijd jij soms aan insomnia? Dan ligt dat misschien wel aan een van deze gewoontes.

11 dingen die je ‘s avonds beter niet doet als je een goede nachtrust wil

Heb je het vaak moeilijk om op een normaal uur de slaap te kunnen vatten? Dan valt dat misschien wel te wijten aan een van deze slechte gewoontes. Probeer deze 11 mogelijke oorzaken te schrappen uit je avondritueel, en wie weet is je slapeloosheid zo opgelost.


 

1. Geen tv, smartphone of e-reader


Iets lezen voor je gaat slapen is goed als je voor een papieren boek of magazine kiest. Ga niet naar een e-reader of smartphone zitten staren en zet je televisie op tijd uit. Het blauwe licht dat elektronische toestellen uitstralen, houdt je lichaam immers tegen om melatonine aan te maken, en dat is de stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

 

2. Maak geen ruzie


Ruziemaken activeert je stresshormonen, en stress is een factor die enorm bijdraagt tot insomnia. Laat de gemoederen dus liever even bedaren en praat eventuele discussies de volgende ochtend met een fris hoofd uit.

 

3. Let op met medicatie


Moet je medicatie nemen, lees dan altijd de bijsluiter. Bepaalde medicijnen werken namelijk opwekkend, dus let er zeker op dat je die ‘s morgens inneemt in plaats van ‘s avonds.

 

4. Laat die sms wachten tot morgen


Stuur niet vlak voor je gaat slapen nog een smsje naar een vriend of vriendin. De kans dat die antwoordt wanneer je net in slaap aan het vallen bent, is groot. Meldingen van groepsgesprekken kan je ook maar beter uitzetten.

 

5. No pets allowed


Laat je hond of kat niet bij jou in bed slapen. Je harige vriend slaapt nooit in één stuk door, en elke beweging in bed kan ervoor zorgen dat jij minder goed slaapt.

 

6. Hou werk en bed gescheiden


Hoewel het soms gezellig kan zijn om al lekker in bed te liggen terwijl je nog een laatste mailtje uitstuurt, is je bed is geen werkplek. Kruip pas onder de lakens wanneer je echt de intentie hebt om tot rust te komen en in te dommelen. Zo zal je brein de slaapkamer automatisch associëren met slapen.

 

7. Zeg nee tegen koffie en thee


Pretty obvious, maar sommige mensen doen het niet. Eens en voor altijd: drink géén koffie meer na de middag. Cafeïne kan immers tot 12 uur in je lichaam blijven zitten. Let ook op met thee en check altijd goed op de verpakking of er geen cafeïne in zit. Met kruidenthee zit je meestal wel safe.

 

8. Eet geen chocolade


Don’t kill the messenger, maar ‘s avonds chocolade eten is niet zo bevorderlijk voor je nachtrust. Chocolade met een hoge hoeveelheid cacao kan immers ook een bron van cafeïne zijn.

 

9. Soirée minérale


Hoewel een slaapmutsje een hulpmiddel vormt om in te dommelen, kan alcohol een slechte nachtrust veroorzaken. Wanneer je lichaam de alcohol na een aantal uur begint te verteren, is de kans groot dat je onrustig slaapt en meerdere keren wakker wordt.

 

10. Geen vettig voedsel


Zin in een late night snack? Dan is een zak chips geen goed idee. Het is bewezen dat mensen die vettig voedsel aan het verteren zijn, minder lang in de remslaap blijven en dus niet zo vast slapen. Experten raden aan om in de late uurtjes te kiezen voor een snack die granen en proteïnen bevat.

 

11. Wees niet te chaotisch


Maak je lichaam gewoon aan een bepaald avondritueel, want zo weet het dat het tot rust moet komen. Kies een bepaalde volgorde en hou daaraan vast. Bijvoorbeeld: je pyjama aantrekken, je gezicht wassen, je tanden poetsen, je outfit voor de volgende dag klaarleggen en naar bed gaan.

 

En als dat allemaal niet werkt? Dan is er de volgende ochtend gelukkig nog altijd koffie.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '