Cafeïne helpt niet tegen de effecten van alcohol.
ONDERZOEK: koffie helpt niet om sneller te ontnuchteren
Sommige mensen denken dat ze de lichte roes veroorzaakt door enkele glazen alcohol kunnen verhelpen met een kop sterke koffie. Maar de wetenschap is er snel bij om die misvatting uit de wereld te helpen.
Professor Tony Moss van London South Bank University heeft aan de hand van een simpel experiment aan zijn studenten aangetoond dat koffie niet helpt om sneller te ontnuchteren als je te diep in het glaasje hebt gekeken.
Alert, maar nog lang niet nuchter
We weten allemaal dat cafeïne ons alerter maakt. Als je lichtjes aangeschoten bent en koffie drinkt, krijg je het gevoel dat je alerter bent, maar nuchter ben je dan allerminst. Cafeïne verandert namelijk niets aan de hoeveelheid alcohol in het bloed. Je oog-handcoördinatie en andere motorische vaardigheden zijn nog altijd aangetast door de alcohol die je hebt genuttigd.
Om dit te demonstreren nodigde professor Moss vijf studenten uit om deel te nemen aan een experiment. Ze kregen een glas wodka-tonic die sterk genoeg was om elke student een lichte alcoholroes te bezorgen, waarbij rekening werd gehouden met factoren als lengte en gewicht.
Vervolgens werd hen gevraagd een simpele taak uit te voeren om hun oog-handcoördinatie te testen. Geen enkele student slaagde in de test. Na een stevige kop koffie gaven ze alle vijf aan dat ze zich veel alerter voelden, maar ook bij de tweede poging faalden de studenten.
Bloedalcoholgehalte
Uit een ademtest bleek dat de cafeïne geen enkele invloed had op het bloedalcoholgehalte van de studenten. Koffie helpt dus niet helpt om sneller te ontnuchteren. Er is maar één manier om nuchter te worden: wachten.
Volgens het studentengezondheidscentrum van de KULeuven doet je lever er 1 à 1,5 uur over om 1 glas alcohol af te breken. ‘Dat tempo kan niet versneld worden. Iets eten, koffie drinken, eens goed bewegen, in de frisse lucht gaan staan… jammer, maar daardoor gaat het alcoholgehalte in je bloed echt niet sneller omlaag. Wachten en je verantwoordelijkheid nemen (bijvoorbeeld door lang genoeg te wachten voor je weer in de auto of op de fiets stapt), is het enige wat je kan doen’, luidt het advies.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier